Foto av fire jenter som viser hjerte med hendene på webkamera
Selv om studentene selv synes idéen var god, var det ikke en selvfølge at eksamensoppgaven skulle slå såpass bra an. De ble veldig fornøyde med den positive responsen.

– Det hele startet med at vi hadde en eksamen i prosjektledelse og formidling, der vi skulle lage et eget prosjekt. Vi startet med en idémyldring om hva vi syntes var spennende, sier Tonje Solstrand. 

Helse blir stadig viktigere for folk, og studentene fra Bachelor i livsstilsendring og folkehelse bestemte seg for å opprettet en Instagram-konto med det som tema, «Helsa på budsjett». Kontoen har i skrivende stund 2 831 følgere.

Noe du lurer på?

Våre studentambassadører kan svare deg på nesten alt.

Foto av pita pizza
Selv om budsjettet er stramt trenger ikke maten være kjip. Det ble mye god mat for en billig penge.

Mer enn «5 om dagen»

Gruppen består av Tonje Solstrand, Susanne Tiller, Kristin Slettmoen og Natalie Skerlan. 

Før de startet på studiene var det ingen av dem som kunne noe særlig om verken kosthold eller budsjett.

– Vi var i hvert fall enige om at vi visste lite om kostrådene fra før vi begynte å studere, foruten de mest kjente som 5 om dagen, det å velge vann som tørstedrikk, og at det er smart å spiste fisk, sier Natalie.

De var heller ikke sikre på hvor mye andre studenter kunne om kosthold. 

– Det var en fin måte å gjøre prosjektet morsommere på. Vi fikk så god respons på det vi la ut, at det ble enda mer moro å fortsette å spise sunt på et studentbudsjett, legger Tonje til.  

Imponert foreleser

Lars Erik Braaum, høyskolelektor ved Kristiania, var underviser for emnet. Han ble fort imponert over hvordan de jobbet og ambisjonene de hadde.  

– De klarte å gjennomføre et omfattende prosjekt, som fikk mye oppmerksomhet og som skapte ringvirkninger for prosjektgruppens medlemmer, forteller han.  

Studentene hadde laget videoer og planer som viste at det var et klart mål med eksamensoppgaven.

– Prosjekt går over hele semesteret, slik at studentgruppene jobber kontinuerlig med prosjektene sine over lang tid. Dette skaper bedre faglig fordypning og refleksjoner, legger han til.

Økende trend 

Livet som student kan være utfordrende for lommeboka. Det er også ofte dyrt å spise mat som er både sunn og god. Derfor har det i de siste årene vært en økende trend å lage Instagram-kontoer som legger ut tips til billig og sunn mat. Det som skiller «Helsa på budsjett» fra de andre, er at de ferske influencerne bruker fagkunnskapene sine når de lager innlegg.

Foto av sjokolade konfetti
Litt digg må man kunne unne seg selv om man er på studentbudsjett.

– Vi hentet også mye inspirasjon fra @middagfor25kr, @fattig.student, @susannesolaas2 og @asrernaering, som alle deler masse digge oppskrifter, tips og ideer til å spise sunnere, forteller Tonje.  

– Siden vi alle er studenter og vi vet at det er dyrt å leve som student, så ble vi inspirert til å teste ut om det gikk an å spise sunn mat på et studentbudsjett som var helt i nedre grense, utdyper  Sussanne.  

260 kroner per uke

Gruppen bestemte seg for et matbudsjett på 260 kroner i uken. Dette skulle de gjøre samtidig som de fulgte Helsedirektoratets kostholdsråd.  

I begynnelsen tvilte de på om det i det hele tatt var mulig å overleve på så lite i måneden. Det skulle vise seg at de klarte det fint: De holdt seg til det stramme budsjettet i hele to uker!

– Det er faktisk mulig å spise sunt – og digg – på et lavt budsjett også, det ikke skal så mye til.

Double content card