Kvinne med brunt hår og fargerikt skjerf smiler
– Det å ha vokst opp i en liten bygd førte nok for min del til en utforskningstrang og en reiselyst, forteller Kari.Foto: Ane Undhjem

Å vokse opp i en liten bygd like utenfor Røros, med bare 500 innbyggere gjør noe med deg. Det mener Kari Trøan Sundt fra Vingelen. Et passende stedsnavn for en som alltid har følt seg litt ubesluttsom og vinglete i livet, i hvert fall frem til hun fant drømmestudiet på Kristiania, og et kompass for fremtiden.

– Jeg var en av de som aldri fant rett match som student. Jeg forsøkte ulike studier, ulike skoler, men endte alltid opp med å droppe ut. Det var mer interessant å reise og drive på med egne prosjekter, frem til en venninne tipset meg om studiet Kristiania tilbød, sier hun.

Kari snakker om Bachelor i reiselivsledelse og opplevelsesutvikling, et allsidig studium som umiddelbart virket tiltrekkende.

– Det å ha vokst opp i en liten bygd førte nok for min del til en utforskningstrang og en reiselyst. Å finne et studium som traff blink med tanke på alle interessene mine virket nesten umulig, men plutselig satt jeg i første forelesningstime og kjente at alt var helt riktig. Da endte jeg faktisk opp med å sende en tekstmelding til pappa for å fortelle at nå var jeg på rett spor, sier hun og ler.

Kvinne med fargerikt skjerf og vinterkåpe ved murvegg
Du trenger ikke være en backpacker eller en eventyrer for å få mye ut av reiselivsledelse og opplevelsesutvikling, forteller Kari.Foto: Ane Undhjem

Full tillit til jobbmarkedet

I dag jobber Kari i et eventbyrå i Oslo, og hun har egne prosjekter i sving. Planen er å på sikt kunne flytte tilbake til hjembygda, og livnære seg av lidenskapen for bærekraft og bygdeturisme.

– Nå er jeg prosjektleder i Get Together, og det er utrolig spennende om dagen. Korona til tross holder vi fortsatt på, og vi jobber for tiden med å utvikle spennende digitale event-løsninger. Jeg tror virkelig omveltninger som tvinger oss til å leve og tenke annerledes kan skape mange muligheter i denne bransjen, sier hun.

Vi har all grunn til å tro at bransjen kommer tilbake kraftigere enn noen gang. De som eventuelt skal søke studiet nå, vil jo også uteksamineres om tre år. Da vil mye av det vi står i være over.

Fremover er det den nyoppstartede bedriften, Budeias, og destinasjonsutvikling i Vingelen som står på agendaen. Og der har hun allerede en heiagjeng som motiverer og inspirerer.

– Jeg elsker bygda mi, og tror mange andre også kommer til å falle for Vingelen. Området er for eksempel utnevnt som kun en av fem norske nasjonalparklandsbyer, men få har nok hørt om stedet. Det drømmer jeg om å endre på, forteller Kari.

Selv om reiselivs- og eventbransjen har lidd under pandemien, mener ikke Kari at folk bør frykte å søke på studiet.

– Vi har all grunn til å tro at bransjen kommer tilbake kraftigere enn noen gang. De som eventuelt skal søke studiet nå, vil jo også uteksamineres om tre år. Da vil mye av det vi står i være over. Jeg ville ikke hatt noen betenkeligheter med å starte på en bachelor i reiselivsledelse og opplevelsesutvikling nå, snarere tvert imot, sier hun.

Unikt fellesskap og knallgode forelesere

En av grunnene til at det virkelig klaffet for Kari på Kristiania, var at hun fikk en følelse av å tilhøre en klasse.

– De andre universitetene og høyskolene jeg tidligere hadde testet ut var veldig preget av forelesnings-mentaliteten. Å være student ble rett og slett litt ensomt. Man byttet lærere og forelesningssaler hele tiden, og så sjeldent de samme fjesene. Det var umiddelbart annerledes på Kristiania, hvor klasseromsfølelsen kom tilbake for fullt.

De andre universitetene og høyskolene jeg tidligere hadde testet ut var veldig preget av forelesnings-mentaliteten. Å være student ble rett og slett litt ensomt.

Hun forteller også at reklamene for Kristiania stemmer – man kommer tett på arbeidslivet og får besøk av utallige gode gjesteforelesere.

Blond dame i sort jakke

Behovet for arbeidskraft vil fortsette å vokse – også etter krisen

– Det finnes helt klart lignende studier der ute, og jeg må innrømme at jeg gjorde en del research før jeg søkte. Alle vet at det koster penger å studere på Kristiania, men jeg valgte det likevel fordi fagsammensetningen og opplegget fremstod så unikt, forklarer Kari.

Reiselivsledelse og opplevelsesutvikling handler ikke kun om reiseliv, men berører også andre relevante fag som for eksempel markedsføring, bedriftsøkonomi og forbrukeratferd.

– Det at bachelorgraden bød på andre fag jeg også var interessert i, var helt klart et pluss, sier Kari.

Hvem bør søke reiselivsledelse og opplevelsesutvikling?

Ifølge Kari var klassen satt sammen av mange ulike personligheter. Hun mener man ikke trenger å være særlig typete av seg for å søke på bachelorgraden, men en ting hadde de fleste til felles likevel.

To menn med snøskutere i vinterlandskap

Sara jobber med opplevelsesbasert turisme i Svalbard

– Da vi ble kjent med hverandre i starten ble det jo ganske åpenbart at alle likte å reise. Selv om dette var tilfellet da jeg studerte, tenker jeg at man faktisk ikke må ha en reiseinteresse for å like studiet. Det kan være mer enn nok å interessere seg for andre kulturer, eller å ville arbeide med turisme i Norge. Du trenger ikke være en backpacker eller en eventyrer for å få mye ut av reiselivsledelse og opplevelsesutvikling, sier hun.

Tips til fremtidige studenter som vil lande drømmejobben etter studiet

For å lykkes etter studiet tror Kari et er viktig at studentene tar visse grep under utdanningen sin. Hun legger ikke skjul på at det er grener innen bransjen hvor konkurransen om jobbene er stor.

– Det var flere i klassen som gjerne ville jobbe med events. Her er det mange som kjemper om de samme plassene. For å kapre disse tror jeg det er verdifullt å søke internship i studietiden. Jeg valgte selv å gjøre dette, og det lønnet seg veldig for min del, forteller hun.

Hvis det er én ting jeg ville anbefalt fremtidige studenter på denne linja, så er det å benytte seg av internships.

Å kunne skaffe seg kontakter samtidig som man får en mulighet til å trekke paralleller mellom det man lærer på skolebenken, og det man erfarer i en arbeidssituasjon, har hjulpet Kari enormt.

– Jeg tror ikke man skal være redd for å jobbe for en lav lønn i starten, for du kommer til å tjene på det senere. Både når du skal søke fast jobb, men også mens du studerer. Det blir dessuten enklere å sette seg inn i diverse fag når man ser relevansen av det man lærer så tydelig. Hvis det er én ting jeg ville anbefalt fremtidige studenter på denne linja, så er det å benytte seg av internships. Da vil jobbene bli enklere å lande når man er ferdig utdannet med en knallgod bachelorgrad i hånda.