Foto med studenter og ballonger fra Høyskolen Kristiania campus Oslo under karrieredagene 2020.
Fra karrieredagene 2020, rett før koronaviruset stengte ned Norge.

I forrige uke ble Studiebarometeret presentert, og det er ingen tvil. Studenter sliter med motivasjon, det er ensomt på studenthybelen og det er vanskeligere enn før å føle på sosialt samhold. Pandemien setter også våre faglige i en posisjon der de må undervise og lede på en helt annen måte enn før. Derfor er vi svært glade for at Studiebarometeret viser at vi scorer aller høyest på indeksen «Alt i alt, er jeg tilfreds med studieprogrammet jeg går på». Indeksene «inspirasjon» og «undervisning» har vi også en fin score på.

Stengt på campus. Foto av sperrebånd.
MIDLERTIDIG STENGT: Sosialt samvær på campus, og fysisk undervisning, er viktig for hvordan vi har det. Vi jobber hver dag med myndighetene for å få åpnet campus.

Hver dag jobber vi med myndighetene, og spesielt Kunnskapsdepartementet, for å få åpnet campus. Sosialt samvær på campus, og fysisk undervisning, er viktig for hvordan vi har det. Så lenge myndighetene pålegger oss å holde stengt, er det derfor veldig viktig at vi gjør alt vi kan for at alle studenter skal ha det så bra som mulig under studietiden.

Mange sitter med en følelse av at de har «mistet» en stor del av studietiden sin.

– Mange sitter med en følelse av at de har «mistet» en stor del av studietiden sin. Det å være student er så mye mer enn å være i forelesning, det er sosialt samvær på studentpuben, det er arrangementer og konserter, og ikke minst er det samholdet man skaper med sine medstudenter. Derfor er det svært viktig for oss at vi jobber hardt for å få åpnet campus på en trygg måte, og gir studentene digitale tilbud for økt glede, sier Sander Sværi.

Hvordan jobber vi for å gi deg en bedre hverdag under pandemien?

Regjeringen må gjøre prioriteringer når de skal bremse pandemien. For oss er det viktig at regjeringen prioriterer unntak fra de strengeste reglene for studenter. For å få åpnet campus mest mulig for arbeidsplasser og undervisning, har høyskolen god dialog med myndighetene. Vi bruker både høringer, møter med statsråd og

samtaler med kunnskapsdepartementet til å fortelle om hvor viktig det er å få bruke campus, og hvor krevende situasjon studentene er i.

Foto av mann som ser i kamera.

Få studentene tilbake på campus

I forrige uke presenterte regjeringen en ny støtteordning for studenter, der de bevilger midler til universiteter og høyskoler for å øke sosiale tilbud til studentene rundt om i landet. Dette er vi veldig glade for! Vi har sett gjennom året at våre tiltak for å forbedre studiehverdagen har vært svært populære, og vi håper derfor at disse midlene vil gi oss muligheten til å gi våre studenter enda flere møteplasser i tiden fremover.

Vi jobber ikke bare politisk, men gjør også selv mange ekstratiltak for studentene. Gjennom Kristiania Rett Hjem har vi samlet over 3000 av våre studenter til lunsjforedrag om alt fra mental helse, ensomhet og vonde følelser, til studieteknikk, CV-skriving. Vi har også hatt mange inspirasjonsseminarer med ulike relevante arbeidsgivere. Skjenkestua, Hvelvet og Studentunionen har til stor glede for mange fått arrangert digital afterski, quizkvelder og påskenøtter. Tusen takk for alle bidrag!

Sosiale grupper

Mange savner å møtes fysisk, både på campus og i andre sosiale settinger. Mange studenter har flyttet til en ny by for aller første gang, der de møter en rekke utfordringer og sliter med en følelse av isolasjon. For å bekjempe dette har vi laget sosiale grupper der våre studenter ble invitert inn som sosiale ledere. Som sosial leder skal man planlegge og gjennomføre aktiviteter innenfor de gitte smitteverntiltakene, som kan styrke den sosiale tilhørigheten og trivselen for medstudenter. En middag i skog og mark med pølser på bålet og kakao i termosen, er et godt eksempel på en slik sosial aktivitet! Det har også blitt arrangert premiert zoom-quiz og digital sjakkturnering. Her ser vi at mange av dere har valgt å bli med, noe som er veldig hyggelig for oss.

Bilde av studenter som er utendørs og digital bakekveld.
Mange studenter har engasjert seg i ulike sosiale grupper. Alt fra digitale bakegrupper til fysiske utegrupper.

En av de mest populære møteplassene i år har vært Kristiania Springbrett. Karrieresenteret oppdaget raskt at de måtte tilpasse karriereveiledningen til digitale flater. Her har studentene fått tips til hvordan de kan sikre seg praksisplass, sommerjobb eller bygge opp LinkedIn-profilen sin. Målet har vært at alle studenter skal få god karriereveiledning, og en mulighet til å bygge opp et stødig nettverk før de skal ut i jobb.

Hva kan jeg være med på fremover?

I kalenderen vår finner du alle våre digitale arrangementer som kommer fremover. Disse blir også lagt ut på vår Facebook-side, og her har vi alt fra inspirasjonsforedrag, hvordan du skaffer deg jobb til quiz og andre aktiviteter fra studentpubene våre.

Vi har også kjøpt inn fire bålpanner som dere studenter kan ta i bruk, noe alle kan være med på, så langt det er plass! Husk at vi har sosiale grupper som arrangerer skiturer, gåturer, bake- og filmkvelder digitalt, og nå – bålpannegrilling i skogen.

Ensom, men ikke alene

Det er ingen tvil om at dette året har påvirket oss alle, kanskje spesielt studenter, enormt. Vi vil våge oss til å si at det er dere som studenter som bærer den tyngste byrden i pandemien. Du er ikke et barn, men ei heller kanskje helt voksen. Du havner midt imellom.

Hvis du trenger noen å snakke med, er vi alltid tilgjengelige for deg. Vår avdeling for studentoppfølging kan du kontakte her, uansett hva det måtte være. Vi har også en sosialrådgiver, Tevje Akerø, som sammen med deg kan sortere tanker, snakke om vanskelige ting eller hjelpe deg med utfordringer som dukker opp i hverdagen.

Er det noe du mener vi kan bli bedre på, ikke glem at din foreleser alltid tar imot tilbakemeldinger på hvordan undervisningen kan bli enda bedre for deg. Du kan også gjerne gi oss tilbakemeldinger anonymt gjennom Si fra. Tusen takk for hjelpen!

Hva kan høyskolen gjøre for å gi deg en best mulig studiehverdag?

Prorektor for utdanning, Sander Sværi, har hatt møte med representanter for ulike studier. I møtet har Sander holdt en presentasjon om Høyskolen Kristiania og Fagskolen Kristianias muligheter under pandemien og bakgrunnen for våre prioriteringer. Han forteller også om hvordan vi jobber opp mot myndighetene for å bedre situasjonen for studentene.

Vi ønsker å dele Sander sin presentasjon med alle våre studenter. Presentasjonen varer 30 minutter, men vi anbefaler likevel å se hele.

Slik jobber vi for å gi deg en bedre studiehverdag