Portrett av Toosh Ibra
Toosh Ibra inntar Det Norske Teatrets hovedscene i forestillingen "Om mus og menn".

Det tok ikke lang tid fra Toosh Ibra ble uteksaminert fra Kristiania, til han sto på en av landets store scener. Forestillingen han spiller i er basert på John Steinbecks roman «Om mus og menn» fra 1937. Verket ble dramatisert allerede samme år som den kom ut, og har blitt satt opp på utallige scener siden.

Livet som skuespiller er noe han har drømt om så lenge han kan huske. Etter en audition i regi av Norsk Skuespillerforbund fikk han endelig muligheten.

– Drømmen har vært å bli skuespiller helt fra jeg var liten. Jeg deltok på årlig audition gjennom Norsk Skuespillerforbund og ble kontaktet av Det Norske Teateret i etterkant. De tenkte denne rollen ville passe for meg, og etter å ha diskutert stykket med regissør, fikk jeg tilbud om rollen, forteller han.

Toosh Ibra på scenen på Det Norske Teatret
Toosh Ibra har drømt om å bli skuespiller så lenge han kan huske.

Håp i usikre tider

«Om mus og menn» skal gå på teaterets hovedscene frem til sommeren. Stykket handler om depresjonstiden i USA; om harde tider, men også håp og drømmer.

Det har vært lærerikt, intensivt, og veldig gøy. Jeg har hatt gleden av å jobbe med Eirik Stubø, som er en veldig dyktig regissør.

– Forestillingen handler om Lennie og George, to menn som i likhet med mange andre reiste rundt for å finne arbeid. Dette var en hard tid, i et hardt miljø der folk flest var preget av dårlige framtidsutsikter. Et passende stykke under denne pandemien, da stykket også handler om håp i usikre tider, forteller Toosh.

I løpet av innstuderingsperioden har han fordypet seg i Crooks, som karakteren hans heter.

– Det har vært lærerikt, intensivt, og veldig gøy. Jeg har hatt gleden av å jobbe med Eirik Stubø, som er en veldig dyktig regissør. I tillegg er det mange dyktige skuespillere med i forestillingen, blant annet Espen Løvås, en tidligere lærer på Kristiania, forteller han.

Portrett av skuespiller Toosh Ibra.
Som skuespiller er Toosh interessert i å jobbe både med film og teater i fremtiden.Foto: Anders Bjerke

Dyktige lærere gjennom studiet

Det viktigste han lærte på studiet er noe mange nok kan kjenne seg igjen i.

– Det viktigste jeg lærte på bachelorstudiet i skuespill er at du aldri er ferdig utlært. Og så lærte jeg å stole på meg selv, sier skuespilleren.

En annen faktor som var viktig for ham under studiene var underviserne.

– Vi var veldig heldige med å ha flere dyktige lærere i løpet av bacheloren. Studiet hadde også en god balanse mellom teori og praksis, og flere av metodene jeg ble introdusert for bruker jeg som skuespiller i dag.

Det eksplosive og uttrykksfulle arbeidet er det som trekker meg mot den store scenen.

Som skuespiller satser Toosh både på lerretet og teaterscenen i fremtiden.

– Det eksplosive og uttrykksfulle arbeidet er det som trekker meg mot den store scenen. Med film er det den subtile og emosjonelle reisen til karakteren som interesserer meg mest. Jeg håper jeg får mulighet til å jobbe med flere spennende prosjekter innenfor både teater og film i tiden fremover, avslutter han.

En skuespiller blir tatt bilde av med en mobiltelefon. Det er lyskastere i bakgrunnen og hun er åpenbart i kostyme til en forestilling.

Har du en skuespillerdrøm?