Skyline over Oslo, Barcode, Operaen og Bjørvika.

Studentlivet handler ikke bare om å studere. Som ny student er det mye spennende å utforske, og som student i Oslo er den lille storbyen en av dem. Her finner du nemlig alt du trenger fra et pulserende byliv til vakker natur kun få minutter unna. I Oslo er det alltid noe å finne på, og vi har samlet noen av de beste tipsene her i vår Oslo-guide!

Frokost, lunsj og middag

Sulten? Oslo har noe for enhver smak. Her er noen av de hyggeligste stedene å ta en matbit!

Restauranter i Oslo.
Ta en matbit på en av byens hyggelige uteserveringer.

Mathallen: På Vulkan, langs nedre Akerselva, finner du Mathallen. Dette matmarkedet huser både råvarer du kan kjøpe med deg hjem og unike smaksopplevelser mens du tusler rundt i den renoverte industrihallen. I området rundt er det også flust av spennende restauranter.

Oslo Street Food: Med 16 matboder og fire barer som serverer mat fra hele verden er du garantert å finne noe du liker! Restauranten åpnet i fjor, og finner sted i Torggata, midt i sentrum. De har 550 sitteplasser, så her trenger du ikke bestille bord.

Døgnvill Burger: Muligens byens beste burger? Rett ved Vulkan finner du Døgnvill som serverer kvalitetshamburgere med spennende tilbehør.

Pokebowl, pizza eller pølse i vaffel? Oslos restauranter har alt du kan ha lyst på!

Nordvegan: Denne veganske restauranten holder til i Kristian IVs gate i sentrum. Her endres menyen ukentlig, og de har alltid masse fristende i form av både salt og søtt. Følg med på Instagram for å se hva som serveres. Perfekt sted for lunsj!

Haralds Vaffel: Småsulten? Ta turen innom Haralds Vaffel på Olav Ryes plass, da vel! Her kan du velge mellom vafler i søte varianter med brunost, syltetøy og sukker, eller Østfold-varianten pølse i vaffel. Til dessert har de is i vaffelkjeks.

Cocoa: Norges første kakaobar! Plassert ved siden av parken på Birkelunden. Her kan du drikke kakao i alle slags varianter: Varm eller kald og med et titalls ulike smakstilsetninger. De har også kaffe og enkel mat.

Ut i naturen

Visste du at Oslos folksomme paradegate ligger bare en kort tur med kollektivtrafikk unna flott natur? Trenger du en pause fra bylivet er det bare å hoppe på en trikk, buss eller t-bane. 

Vettakollen i Oslo.
Nydelig utsikt fra Vettakollen.

Oslomarka

Ta t-banen opp til Frognerseteren, og du blir møtt med en spektakulær utsikt over hele Oslo. Her kan du velge mellom en rekke merkede turstier sommerstid, og langrennsløyper på vinterstid. Vil du heller ake enn å stå på ski? Ta med deg akebrett og sus ned korketrekkeren! Andre steder å utforske i Oslomarka er TryvannSognsvann, Vettakollen og Ullevålsseter. Her har du gode turmuligheter både til fots, på sykkel, ski eller til og med i kano. For gode turtips kan du sjekke ut Oslomarka på ut.no.

Oslo byr på både pulserende byliv og vakker natur.

Piknik i parken(e)

Hvis du ikke vil ut i skogen kan du heller ta en pause i en av Oslos mange grønne lunger. En dag i parken er en hyggelig aktivitet med nye studievenner! Øverst på lista troner Sofienbergparken, sentralt plassert på Grünerløkka. Her finner du et stort lekeområde, fellesgrill og gratis utetoaletter. En rusletur i Frognerparken er hyggelig sommer som vinter, med Vigelandsanlegget med kjente skulpturer plassert i midten. Er du ny i Oslo må du selvsagt også ta en tur innom Slottsparken, og se Det Kongelige Slott. Her er det masse ekorn som har tatt bolig i de store trærne som rammer inn stiene.

Søndagsmarked på Blå.
Søndagsmarked på Blå ved Vulkan. På søndager er det ofte loppemarkeder i Oslos parker.

Eller hva med å spille fotball? Ekebergsletta, Voldsløkka, Dælenenga og Marienlyst byr på gressplener perfekte for litt triksing. Foretrekker du volleyball? Du finner flere baner ved Voldsløkka og Torshovparken. Om freesbeegolf er mer din greie, er Museløkka åpen for alle!

Bli med på gratis idrett med Studentunionen SHK!

Velg mellom fotball, håndball, cross-trening og yoga.

Tid for en dukkert

Høres sommer i storbyen svett ut? Fortvil ikke! Bare en kort busstur unna finner du strendene Katten, Nordstrand bad, Ulvøya og Malmøya. Ønsker du å holde deg i sentrum kan du spasere ut på Sørenga eller Tjuvholmen, men vær tidlig ute, her blir det fort fullt!

Jente hopper i vannet på Sørenga.
En dukkert i solnedgang på Sørenga.

Eller hva med øyhopping i Oslofjorden? Ta båten fra Aker Brygge og hopp av der du føler for, eller bli med på båttur hele dagen. Har du månedskort hos Ruter inngår båtbilletten i denne.

Foretrekker du klor over salt? Ta en tur til Frognerbadet. Her er finner du flere basseng og ikke minst stupetårn! 

Turist i egen by

Oslo byr på vakker arkitektur med gamle, flotte bygårder i vest og original, sjarmerende trehusbebyggelse i øst. I sentrum bygges Bjørvika ut med nye, moderne bygg. Med en kaffekopp i hånden er det hyggelig å spasere rundt i Oslos gater og bli kjent med de ulike bydelene. Du kan også følge Akerselva som bukter seg gjennom byen, rett forbi flere av våre undervisningsbygg.

Ta en spasertur i Oslos gater og bli kjent med de ulike bydelene.

Kultur og uteliv

Oslo byr på flust av festivaler, masse kultur og et yrende uteliv. Nå i koronasituasjonen er noen arrangementer satt på vent til neste år. Her er noe av det du burde få med deg!

Tropisk tema på Into Campus.
Fadderuken Into Campus arrangeres i august. I år vil det bli både fysiske og digitale arrangementer.

Dette vet vi om høstsemesteret

Festivaler

Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves! Årets festivaler er avlyst, men til neste år bør du få med deg disse.

Øyafestivalen: En av Norges største festivaler med store, kjente artister på programmet hvert år. Arrangeres i Tøyenparken i august i 2021.

Pipfest: Pipfest finner sted i Sofienbergparken i juni 2021. Som følge av årets avlyste arrangement har Pipfest strømmekonsert for alle med billett 12. Juni.

Melafestivalen: "Oslo i verden, verden i Oslo". På rådhusplassen kan du i august 2021 oppleve festivalen som demonstrerer samhold, glede og kunstnerisk utfoldelse. 

Kino og teater

Ute etter en litt annerledes kinoopplevelse? I løpet av sommeren arrangeres det utekino på St.Hanshaugen og Ekebergrestauranten, følg med på Facebook for dato og tidspunkt. Foretrekker du å holde deg innendørs er det kinosaler over hele byen, den nyeste er Odeon som du finner i Nydalen.

Hva med en tur på utekino i sommer?

Hva med en tur på teater? Oslo har mange små og store teaterscener, og flere av dem tilbyr studentrabatt! Black Box Teater er et programmerende teater uten skuespillerstab, som presenterer norske og internasjonale frittstående teaterkompanier. Det Andre Teatret på Torshov er Norges første og eneste teater som fokuserer på improvisasjon.

Uteliv

Spørsmålet som ofte stilles under studietiden: Hvor skal vi dra ut? Utelivet er fremdeles under restriksjoner inntil videre, men når dørene åpner igjen bør du ta turen innom disse stedene! 

Studenter på Hvelvet.
Møt andre studenter på studentbarene til Høyskolen Kristiania, Hvelvet og Sjenkestua.

Kulturhuset: På Youngstorget ligger Kulturhuset som holder oppe både dagtid og kveldstid med arrangementer som konserter, dans, utstillinger, vinsmaking og spill. Du kan også ta turen innom for en kaffe eller øl – her er det nemlig både kafé og bar.

Fyrhuset Kuba: I Kubaparken rett ved Campus Vulkan finner du Fyrhuset Cuba. De har hyggelige priser i baren og god plass utendørs. Fint sted å ta en pause med studievenner etter en lang dag på skolen.

Oslo Camping: Populært sted for første date eller en morsom kveld med vennegjengen! Oslo Camping er ikke en campingplass, men bar med minigolf som etter kl. 22 gjøres om til en nattklubb.

Spill shuffleboard med venner på bar, eller dans deg gjennom natten på en av byens nattklubber. I Oslo finner du alt!

Tijuana: Midt på Grünerløkka finner du Tijuana. De serverer mexicansk mat, fargerike drinker og særdeles billig mugge med øl. Populært sted blant studenter!

Syng: Hva med karaoke? Lei et karaokerom sammen med gamle eller nye venner, og gjenopplev Singstar-ferdighetene fra barndommen. Garantert en morsom kveld!

Oslovelo: Sykkelverkstedet som også fungerer som kafé og bar! Artig kombinasjon, og et populært sted både på dagtid og kveldstid. Ligger i Seilduksgata på Grünerløkka.

I tillegg må du selvsagt også ta turen innom Høyskolen Kristianias studentbarer Hvelvet på Kvadraturen og Sjenkestua på Fjerdingen!

Nyttige apper

Fra kollektivtransport til mat, disse appene bør du laste ned! 

Trikk i Oslo.
Last ned Ruter Billett appen så har du alltid billetten lett tilgjengelig.

Ruter Billett og Ruter Reise: På Ruter Billett appen kan du enkelt kjøpe den billetten som passer deg, og legge til ekstra soner hvis nødvendig. Ruter Reise er appen for å sjekke reiseruten din.

Foodoora: Få mat fra byens restauranter levert med sykkelbud på døra. Takeaway er ikke lenger forbeholdt pizza.

Too Good to Go: Appen som reduserer matsvinn. Hver kveld legger spisesteder ut varer som normalt sett skulle vært kastet til en rimelig penge. Spar både penger og miljøet, - vinnvinn!

Oslo Bysykkel: For kun 399 kr har du abonnement på Oslo Bysykkel hele året. Ordningen er enkel: Last ned appen, finn en sykkel, lås den opp og sykle i vei i 60 minutter. Et supert alternativ til kollektivtransport på sommerhalvåret!

El-sparkesykkel: Elsket og hatet, men definitivt verdt å prøve! Sus rundt i Oslos gater på en av de mange el-sparkesyklene du finner. Bare husk å passe deg for andre og sette den pent fra deg.

For flere tips kan du sjekke ut VisitOslo sine nettsider. Her finner du oversikt over alt som skjer i hovedstaden!