Petter Kjelkenes fra Labs jobber som frontend-utvikler.
- Den viktigste trenden akkurat nå, er nok at nesten alle programmer som lages også skal kunne brukes i en nettleser, sier Labs' Petter Kjelkenes.Foto: Labs.no

– Under koronakrisen stoppet ikke behovet for teknologi, snarere tvert imot. For å holde hjulene i gang måtte man ta i bruk nye løsninger. På tre måneder gikk den digitale samfunnsutviklingen så fort at vi nå ligger langt foran det som ellers ville vært naturlig, sier Phillipa Neset.

Hun er designer i det bergenske IT-selskapet Labs. Høsten 2020 starter Labs og Høyskolen Kristiania Bergen sammen opp bachelorstudier i frontend- og mobilutvikling, og E-business. Bakgrunnen er at næringslivet selv ikke klarer å få tak i nok personer med rett utdannelse.

– Når jeg er på jobb, får jeg følelsen av å være med på å forme fremtiden. Det er store ord, men det er faktisk slik det føles, forteller Neset.

– Myte at man må være god i matte

Petter Kjelkenes er utvikler i Labs, og jobber blant annet med frontend-utvikling.

– Jeg synes det er utrolig kjekt å få lage noe som kan være til nytte for både bedrifter og kundene deres. Frontend-systemer er jo det av en nettside som man faktisk ser på skjermen.

Foto av to kvinnelige studieveiledere.

Noe du lurer på?

Snakk med en av våre hyggelige studieveiledere her!

– Mange tror at man må være veldig god i matte for å bli en god utvikler, men det stemmer nødvendigvis ikke. Frontend-utvikling er et godt eksempel på det. Det viktigste er at man har interesse for utvikling, at man liker å utfordre seg selv, og at man har litt tålmodighet, sier Kjelkenes.

Spennende kunder

Foto av Phillipa Neset. Hun jobber i Labs, selskapet som skal drive Høyskolen Kristianias IT-satsing fremover.
– Det er stort behov for teknologer og designere, og det ser ikke ut som det vil endre seg med det første, sier UX-designer i Labs, Phillipa Neset.Foto: Labs.no

Som konsulenter får de to jobbe med mange ulike kunder. Et av deres siste prosjekter var nettløsningen til den anerkjente og populære kunstbloggen Kunzt.no – en blogg som viser frem Norges mest spennende kunstnere akkurat nå.

– Jeg var stor fan av Kunzt.no lenge før vi begynte å jobbe sammen. Jeg har så sansen for hele prosjektet, og at Silja M. Engja Sigurdsen som står bak brenner sånn for det hun driver med. Da var det veldig kjekt å få være med å bidra med det vi kan – vi får være med på noe større enn bare teknologi, forteller Neset.

Labs fikk i oppgave å lage en plattform hvor Kunzt kunne dele sitt innhold. Men løsningen måtte kunne gjenkjenne brukerne og sjekke at de hadde betalt abonnementet sitt, før de så fikk tilgang til innholdet.

– Det finnes en del ferdige løsninger på markedet man kunne benyttet seg av, men det ville blitt veldig stykkevis og delt, der brukeren må innom flere forskjellige sider for å få det hen har betalt for. Med et eget system har derimot den som eier systemet full kontroll over hele prosessen og alle detaljene. Det er også viktig i et markedsføringsperspektiv, forteller de to.

– Jeg blir veldig motivert av denne typen prosjekter. De betyr mye for kunden, og det er masse nytt å lære. Som her, hvor jeg fikk lage ting helt fra bunnen av. Noe av det beste med denne jobben er at det er så mye å lære, sier Kjelkenes.

De viktigste IT-trendene

IT-bransjen har endret seg mye, særlig innen frontend-utvikling. Moderne nettsider har så mange muligheter vi tidligere ikke hadde kunnet drømme om.

– Den viktigste trenden akkurat nå, er nok at nesten alle programmer som lages også skal kunne brukes i en nettleser. Før kjøpte folk som regel en nesten ferdig nettside som man bare la sin logo og farger på, men nå blir det stadig større etterspørsel etter nye, individuelle løsninger, forteller Kjelkenes.

– Det stilles også helt andre krav til dagens nettsider. En ting er krav om universell utforming slik at alle skal kunne bruke nettsiden, men det handler også om sikkerhetskrav i løsninger og personvern, sier han videre.

Han trekker frem det å få jobbe med mange ulike kunder som noe av det beste med jobben som utvikler.

– Dessuten ser man umiddelbart resultatene av det man jobber med. Det gjør resten av verden også. Det gjør at det er veldig kjekt å gå på jobb.

– Svært gode jobbmuligheter

Det er stor etterspørsel etter flinke teknologer. En rapport fra Bergen næringsråd viser at nesten alle bedrifter på Vestlandet er på jakt etter folk som kan digitalisering og frontend-utvikling.

– Det er stort behov for teknologer og designere, og det ser ikke ut som det vil endre seg med det første. Bransjen er på et helt annet sted i dag enn da IT-boblen sprakk på slutten av 90-tallet. Det vil alltid være behov for dem som mestrer ny teknologi, og spesielt for frontend-utviklerne som forstår seg på både design og utvikling, avslutter Neset.

Frontend + Hvorfor velge Kristiania

 • Foto av kvinne med iPhone i hånden.

  Studer frontend- og mobilutvikling

  Studiet for deg som vil lære programmering samtidig som du lager attraktiv design.
  Les mer
 • Foto av seks studenter som sitter i et klasserom.

  Hvorfor velge Kristiania

  Høyskolen Kristiania har over 100 års ledende erfaring med å levere praksisnære utdanninger.
  Les mer