Portrettbilde av Synne i halvprofil.
Synne Bø Bersvendsen mener koronakrisen gir en gyllen mulighet til å endre forbruksvanene våre.Foto: Kjetil Gudem

For 15 år siden var kreative yrker fremmed for mange. Da Synne Bø Bersvendsen i 2005 fant ut at hun ville bli interiørarkitekt, var det flere som fortalte henne at hun aldri kom til å få jobb.

– Heldigvis kommer jeg fra en kreativ familie som forstod og støttet meg. De fortalte at jeg kunne få det til hvis jeg ville det nok. 

Godt grunnlag for videre studier

Synne stolte på magefølelsen, og startet på interiør ved det som den gang het Merkantilt Institutt i Bergen, nå Fagskolen Kristiania.

– Det første året var jeg usikker på om jeg hadde valgt riktig studium, men jeg ville ikke gi meg. Andre året løsnet det, og jeg fant ut at jeg likte studieretningen veldig godt. 

Synne forteller at fagskolen ga henne et godt grunnlag for veien videre, og at foreleserne var inspirerende og dyktige.

– Foreleserne utfordret meg, og lærte meg at det å ta imot kritikk er en stor del av yrket. Jeg lærte også at det er viktig å være omstillingsdyktig. 

Fra fagskole til bachelor

Etter fagskolen dro Synne til England i ett år for å bygge på fagskoleutdanningen til en bachelorgrad på Southampton Solent University. Der fikk hun hun fordype seg i konstruksjon, teknisk tegning, ytelsen og slitestyrken til ulike materialer. I tillegg fikk hun lære om forskjellige krav fra myndigheter til miljø og universell utforming.

Foto av to kvinnelige studieveiledere i hettegensere.

Lurer du på noe?

Spørsmål om utdanning?

Da Synne var tilbake fra England gikk hun rundt i hele Bergen med CV-en sin. Året var 2008, og finanskrisen stod på for fullt.

– Ingen hadde ressurser til å ansette meg. Det var ganske skummelt. Jeg var redd for at de som hadde fortalt meg at jeg aldri kom til å få jobb hadde rett. 

Får kombinert interessene

Interiørspiren valgte så å reise til Italia for å ta en mastergrad på Nuova Accademica de Belle Arti, Milano.

– På NABA var de opptatt av det kunstneriske. Vi fikk tenke mer fritt. Det var deilig å studere der etter det intensive året i England. 

Nå kan du studere Bachelor i interiørarkitektur i Oslo!

Etter mastergraden motbeviste Synne kritikerne. Hun har nå jobbet som interiørarkitekt i ni år. Først i Molden Arkitektur, så IARK og nå i Sane

– Det jeg liker best med jobben er at jeg kan kombinere interessene mine innen kreativitet, gjenbruk, psykologi og analyser.

– Vi må fokusere mer på gjenbruk

Synne har den siste tiden brukt stemmen sin i Dagens Næringsliv og Arkitektnytt for å fronte at byggebransjen og forbrukere må endre «bruk-og-kast» mentaliteten. 

– Selv om mange har penger til å kjøpe det de vil, så vil ressursene en gang ta slutt. Vi må tenke kreativt, bruke lokale ressurser og fokusere på gjenbruk.

Synne sitter ved en pult på kontoret, og tegner på en plantegning.
Synne er partner og interiørarkitekt i Sane AS, et datterselskap av Mad Arkitekter i Oslo.

 – Jeg jobber i en bransje som står for et enormt forbruk av materialer og store klimagassutslipp. Ved å ta små grep kan vi en dag komme til det punktet hvor vi ser prosjekter med 100% gjenbruk.

Dobling i forbruk på 30 år

Framtiden i våre hender publiserte i 2019 en rapport om utviklingen av forbruksvarer i Norge fra 1989 til 2018. Rapporten viser at gjennomsnittlig konsum per person nesten har doblet seg på 30 år. Synne tror det er flere grunner til det. 

– Vi har fått god økonomi i Norge, det har blitt lett å bestille ting på nett, og vi har muligheten til å kjøpe møbler og inventar til lave priser. Jeg tror også sosiale medier har hatt en innvirkning. Vi ser hvor fint «alle» andre har det, og oppdager lettere trender nå enn før.

Synnes oppfordring til forbrukere:

 • Bli bevisst på det du kjøper. Kan det resirkuleres eller pusses opp?
 • Legg penger i de store tingene du vil skal vare lenge.

Synnes oppfordring til fagpersoner:

 • Vi må formidle til kundene at vi kan få til spennende ting av gjenbruk.
 • Vi må undersøke hvilke lokale materialer vi kan bruke fra Norge.

Studere interiøs - hvorfor Kristiania

 • Foto av seks interiørstudenter som lager en fysisk modell av et hus.

  Lyst til å studere interiør?

  Interiørfaget dreier seg om å lage funksjonelle rom og skape en atmosfære som folk trives i.
  Les mer
 • Fem kvinnelige og en mannlig student som jobber med en praktisk oppgave.

  Hvorfor velge Kristiania?

  Høyskolen Kristiania har over 100 års ledende erfaring med å levere praksisnære utdanninger.
  Les mer