Gruppefoto av studenter i et lydstudio, foran en PC og et lydkort.

Det er ingen hemmelighet at Bergen er kjent for sitt levende musikkmiljø. Med store festivaler som Bergenfest og Vill Vill Vest, samt bransjeorganisasjonen Brak og noen av landets mest toneangivende musikere,  er byen et knutepunkt for både nasjonal og internasjonal musikkbransje.

Det er med andre ord på høy tid at Kristiania lanserer en utdanning for musikkelskere. Fra høsten 2021 kan du søke deg inn på et årsstudium i Music Business ved Kristiania i Bergen. Kurset vil gi deg innsikt i de ulike grenene innen både den nordiske og globale musikkindustrien, og hvordan disse hører sammen.

Søknadsfrist 15. april

Hva lærer du?

Utdanningen gir studentene en unik bransjenærhet gjennom bedriftsbesøk og muligheten til å utføre ulike oppdrag for kunder i musikkbransjen. Dette er ikke bare en utdanning for de som selv lager musikk, men også for dem som vil jobbe med festivaler, promotering, management og å gi ut musikk.

Foto av mannlig veileder med mobiltelefon.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

Bestill gratis veiledning her!

Gjennom studiets to semestre vil emnene deles opp i ulike tema, her får man blant annet arbeide med:

 • Plateselskaper
 • Musikkutgivelse
 • Artist management
 • Entreprenørskap
 • Kontrakts- og avtalerett innen musikkbransjen
 • Promotering, PR og markedsføring
 • Planlegging av turneer og skreddersydde arrangementer

Praksisnær undervisning 

Med rådgivning fra profesjonelle aktører med lang erfaring i bransjen, får studentene mulighet til å starte opp og drive sitt eget selvstendige plateselskap. Dette er gjennom emnet kalt «Applied Working Practice», som går over begge semestrene.

Studentene Torvald Vrålstad og Lars Magnus Olsen
Som en del av studiet har Torvald (t.v.) og Lars startet plateselskapet "Eufonia Records".

Torvald Vrålstad og Lars Magnus Olsen studerer for øyeblikket Music Business på Kristiania i Oslo. I begynnelsen av det første semesteret havnet guttene på gruppe sammen i dette emnet, og fikk oppgave om å lage sitt eget plateselskap. Kort tid etter ble «Eufonia Records» etablert, et plateselskap som senere skulle stikke av med seieren i en konkurranse i regi av Fagskolen.

- Vi blir ikke bare fortalt hvordan ting skal gjøres, vi får faktisk gjøre oss egne erfaringer gjennom praktisk arbeid, sier Torvald.

I tillegg til å starte opp sitt eget plateselskap, får studentene mulighet til å tilegne seg verdifull arbeidserfaring gjennom samarbeid med store aktører som by:Larm og Bergenfest. Ingeborg Unnerud og Henrik Søberg er to av studentene på Music Business i Oslo som tok oppfordringen fra fagansvarlig om å melde seg opp som frivillig på by:Larm. 

Jobbmuligheter

Dette er et studium som kan føre til mange spennende karrieremuligheter. Etter å ha fullført denne årsenheten vil studentene sitte igjen med kunnskap og ferdigheter til å jobbe med ulike deler av bransjen, som blant annet:

 • Plateselskaper
 • Utgivelse av musikk
 • Booking- og eventbyrå
 • Artist management
 • Turné management
 • PR

Studiet passer også for de som ønsker å bygge videre på utdanninger både på fagskole- og bachelornivå innen musikk, prosjektledelse, PR, markedsføring og digital innholdsproduksjon, så vel som bredere fagområder som jus.