Ågot Iversen går nettstudier på Fagskolen Kristiania. Her sitter hun ved kjøkkenbordet hjemme og jobber med studiene.
Ved å studere på nett, har Ågot fleksibilitet til å legge opp studiehverdagen slik hun selv vil. Foto: Fredrikke Wiheden
Ågot Iversen går nettstudier på Fagskolen Kristiania. Her leker hun ute i snøen sammen med sin ni år gamle sønn.
Selv om Ågot er fulltidsansatt i barnehage og tar studier på deltid, har hun fortsatt overskudd til å tilbringe kvalitetstid med sin ni år gamle sønn.Foto: Fredrikke Wiheden

Ågot er småbarnsmor og bor i idylliske naturomgivelser i Tinn kommune i Telemark. For flere år siden tok hun fagbrev som barne- og ungdomsarbeider, og har nå jobbet i barnehage i snart tjue år. Hun vurderte lenge bygge på utdanningen sin, men det var langt til nærmeste studiested, noe som gjorde det vanskelig.

Hovedgrunnen til at jeg valgte nettstudier er fleksibiliteten og friheten til å legge opp studiet slik man selv vil.

Etter å ha lest seg opp på nettsiden til Kristiania, og sett på videoer fra andre studenters opplevelse av nettstudier, bestemte hun raskt at dette var noe for henne. Hun søkte, og har ikke angret siden.

– Det som gjorde nettstudier så attraktivt, var at jeg så at det var flere godt voksne mennesker som hadde klart å kombinere studiene med familieliv og fulltidsstillinger. Jeg søkte på Barn med særskilte behov fordi det virket veldig spennende. Utdanningen er relevant for jobben min, og gir meg muligheten til å fordype meg i faget, forteller Ågot.

Ågot var først bekymret for at manglende datakunnskap ville være et hinder for å gjennomføre et nettstudium, men etter de første forelesningene forstod hun ut at dette ikke kom til å være en begrensing.

– Hvis jeg har klart den digitale delen av nettstudiet, så klarer alle det, ler hun.

Studer når du vil, hvor du vil!

Ågot Iversen går nettstudier på Fagskolen Kristiania. Her sitter hun ved kjøkkenbordet hjemme og jobber med studiene.
– Det som gjorde nettstudier så attraktivt, var at jeg så at det var flere godt voksne mennesker som hadde klart å kombinere studiene med familieliv og fulltidsstillinger, sier Ågot. Foto: Fredrikke Wiheden

På Kristiania er kvaliteten på nettstudiene den samme som ved et stedbasert studium. At man studerer på nett skal ikke gå på bekostning av hverken undervisningskvalitet eller læringsutbytte. Nettstudiene er svært fleksible, og studentene kan tilrettelegge studiehverdagen til deres personlige timeplan og livssituasjon.

Jeg ble positivt overrasket over hvor fort jeg ble vant til å være student igjen – nå har jeg lyst til å ta enda flere fag på nett.

I dag kombinerer Ågot studiet med fulltidsjobb og familie, og synes det fungerer godt.

– Hovedgrunnen til at jeg valgte nettstudier er fleksibiliteten og friheten til å legge opp studiet slik man selv vil. Det gir meg mulighet til å prioritere andre gjøremål etter jobb, som å gå tur med hunden og spise middag med familien. Etter det kan jeg ta meg en dusj, ta på pysjen og sette meg ned for å studere. Det er veldig luksus, sier Ågot og legger til:

– Jeg kan ta med meg data og bøker, og studere når og hvor jeg vil. I vinterferien var jeg og familien i Danmark, og da jobbet jeg med noen oppgaver der.

Nettstudiene ga mersmak

For Ågot har det gått fint å balansere studier med familieliv. Tett oppfølging fra lærerne på fagskolen, og god dialog med medstudenter, bidrar til å holde motivasjonen og engasjementet oppe.

– Kravene som stilles på studiet er oppnåelige. De som har hatt ekstra behov for oppfølging og hjelp har fått det. Lærerne er veldig imøtekommende og flinke til å skape engasjement. Jeg har selv fått veldig god hjelp fra skolen, lærere og andre studenter.

–Jeg ble positivt overrasket over hvor fort jeg ble vant til å være student igjen – nå har jeg lyst til å ta enda flere fag på nett, avslutter Ågot.

Lenke til nettstudier FK