27 av studentene fra Musikkteaterhøyskolen fremførte to sanger fra pensumlisten for intern sensor og faglærer – fra sin egen stue. Fra Finnmark i nord, til Danmark i sør, forberedte spente studenter seg til en eksamen litt utenom det vanlige. 

Blant studentene var førsteårsstudent Selma Holmquist. Fra barndomshjemmet fremførte hun høye toner for førstelektor i sang, Hildegunn Pettersen, og førsteamanuensis i sang, David Fielder. Alt ved hjelp av mikrofon og webkamera.

Ingen enkel oppgave

Å gjennomføre eksamen i sang over nett er ingen enkel oppgave, og det krevde sitt fra både faglærere og studenter.

– Vi har vært opptatt av å gi god informasjon til studentene på forhånd, hvor vi blant annet ga dem mulighet til å forbedre lyd og bildekvalitet, forteller David Fielder.

Vi gjennomførte sangeksamen og er fornøyd med at vi klarte å legge forholdene til rette for å vurdere alle kandidatene.

Uken før eksamen ble systemet testet av både studenter og faglærere, men det var ikke bare de som hadde sitt å henge fingrene i. Like hektisk ble det for pianistene.

– Pianistene våre endte med å spille inn backingtrack på over femti sanger til sammen, forteller Hildegunn Pettersen.

Masterclass med Chris Holsten ble en suksess på Zoom Den norske popkometen tilte opp for studentene på Bachelor i populærmusikk. Les saken her!

Klart for eksamen

Studentene hadde femten minutter hver til rådighet. Først fikk studentene synge to selvvalgte sanger fra pensum, før de fikk tilbakemeldinger fra faglærerne, og muligheten til å synge deler av sangen på nytt.

– Jeg var litt nervøs før jeg begynte, men når jeg startet følte jeg det gikk bra, forteller Selma Holmquist, som kan vise til godkjent sangeksamen.

Faglærerne sier seg enige med Selma. I den spesielle situasjonen ble det sunget fra sengekanter og sofakroker. Bilder av familiemedlemmer ble hentet ned fra veggen og brukt som rekvisitter.

– Det er en utfordrende oppgave å skulle vurdere læringsutbyttet i sang slik vi har vært nødt til i denne kritiske tiden, og vi var veldig spente på hvordan det ville gå. Men det gikk bra, vi gjennomførte sangeksamen og er fornøyd med at vi klarte å legge forholdene til rette for å vurdere alle kandidatene, sier Hildegunn Pettersen.

Vellykket gjennomføring

– Hvis man har god nettforbindelse, har man muligheten til å høre sangtekniske nyanser og oppleve variasjoner i formidling over Zoom, forteller David Fielder.

Likevel, den slags kommer ikke gratis, og det krevde ekstra konsentrasjon for faglærerne for å kunne veilede studentene.

Små skjermer og noen hakkete forbindelser gjorde det litt mer spennende enn vi hadde ønsket, men vi klarte det denne gang.

– Flere studenter uttrykte at de synes det var en fin erfaring, selv om vi alle er enige i at ingenting kan erstatte sangeksamen hvor alle er til stede i samme rom, sier Hildegunn Pettersen.

Selma Holmquist sier seg enig.

– Det gikk fint, og jeg er glad vi fikk gjennomført, men det var litt stressende at jeg ikke hadde helt optimalt utstyr.

– Alt i alt vil jeg si det gikk over all forventing. Små skjermer og noen hakkete forbindelser gjorde det litt mer spennende enn vi hadde ønsket, men vi klarte det, avslutter David Fielder.