Chris Holsten på Zoom med studenter fra Høyskolen Kristiania
Chris Holsten delte sin kunnskap med studentene på Bachelor i populærmusikk gjennom Zoom. – Jeg ville selvfølgelig helst vært sammen med dere, men vi skal gjøre det beste ut av det, sa han.

– Jeg ville selvfølgelig helst vært sammen med dere, men vi skal gjøre det beste ut av det, sa Chris Holsten da han åpnet masterclass-forelesningen på Zoom.

Holsten fikk sin første Mac da han bare var ti år gammel. Han startet å lage musikk med programmene GarageBand og Logic Pro. Syv år senere ble han oppdaget som musiker og låtskriver av Circle Management. Resten er historie, og i dag har han kontrakt med Warner Music Norway. De fleste kjenner Holsten fra fjorårets sesong av «Hver gang vi møtes», men allerede som 24-åring var låtene hans strømmet opp mot 60 millioner ganger. Nå ønsket han å lære bort sine kunnskap til studenter på Bachelor populærmusikk.

Viste hvordan man gir kjente låter en ny vri

Under innspillingen av Hver gang vi møtes hadde han tolket låten «Sometimes» av Donkeyboy. Foran TV-publikummet og Linnea Dale, fremførte han sin egen tolket versjon. Gjennom forelesningen ønsket han å vise studentene hvordan man kan gjøre allerede kjente låter til sine egne og hvilke triks som er viktig når man klargjør låter til livefremføring og konsert.

– Jeg syntes at det ble en fin masterclass. Zoom er et bra verktøy til slike forelesninger. Chris var strålende fornøyd og jeg fikk god tilbakemelding av studentene.

– Jeg er veldig glad i funk og soul, da jeg syntes det passer bedre live. Donkeyboy er jo pop, og disse sjangrene er ikke så langt i fra hverandre. Når jeg skulle lage min egen versjon av Valkyrien Allstars «Drømte Du Om Mer», så måtte jeg tilpasse meg mer. Folkemusikk er lenger bort fra min sjanger, men man må prøve å finne kjennetegn i låten.

Inspirasjon for studentene

Høyskolelektor og emneansvarlig hovedinstrumentundervisning og entreprenørskap, Daniel Hovik, var den som måtte kaste seg rundt da han skjønte at undervisningen måtte foregå digitalt. Opprinnelig var planen at masterclassen skulle være todelt. Første del var et foredrag, etterfulgt av konsert dagen etter. Her skulle studentene få oppleve live-versjonen av det som ble pratet om på forelesningen. Som et plaster på såret er alle studentene blitt invitert til Chris Holstens konsert på Rockefeller i høst. Hovik syntes masterclassen ble en suksess.

– Jeg fikk aldri ja fra noen Tora Dahle Aagård (25) banket på alle dører, men ingen ville satse på den unge musikeren fra Nord-Trøndelag. Det ble hennes nøkkel til suksess. Les historien til Tora her!

– Jeg syntes at det ble en fin masterclass. Zoom er et bra verktøy til slike forelesninger. Chris var strålende fornøyd og jeg fikk god tilbakemelding av studentene. Mitt inntrykk så langt er at flere stiller på slike forelesninger når de er på Zoom. Studentene får foredraget rett inn stuen, og da er terskelen lavere. 

Hovik berømmer Chris Holsten for hjelpen da de måtte omorganisere, og beskriver han som positiv og løsningsorientert. Hovik er klar på at det er viktig at høyskolelektorer gjør en ekstra innsats for å bringe inn ekstra gjesteforelesere av dette kaliberet. 

– Jeg tror dette er med på å inspirere, samtidig som de får mulighet til å komme litt nærmere og stille spørsmål til personer som har lykkes i sitt felt. Opplegget var lagt opp slik at man kunne få sett hvordan han jobber og dermed få noen tips og triks på veien til eget bruk.

Holsten hadde flere tips til den neste generasjonen med musikere. Det viktigste budskapet hans var at man ikke må stresse med å bli kjent fortest mulig. Det er noe han selv er glad han fikk erfare.

­– Jeg ble signert som 17 åring. Men det tok mange år før jeg fikk gitt ut noe. Jeg tror det er viktig at man bruker tid på å skrive låter og får erfaring gjennom det, selv om det ikke nødvendigvis blir utgitt. Send inn demoer til plateselskaper, men pass på å ikke rushe det, avslutter artisten.

Vil du satse på en karriere som musiker, låtskriver, artist eller produsent?

På Bachelor i populærmusikk får du verktøyene du trenger for å utvikle ditt talent, skaffe deg nettverk og forstå bransjen. Etter fullført utdanning vil du ha kunnskapen og ferdighetene du trenger for å starte karrieren.