Forestill deg at du har et talent utenom det vanlige, noe du brenner for – noe unikt som du ønsker å dele med verden. Men ingen ønsker å satse på deg. Ingen gir deg sjansen til å bli hørt eller sett. Følelsen av å ikke passe inn er overveldende. Likevel gir du deg ikke.

Som musiker må du ha trua på deg sjøl, ellers er det absolutt ingen vits.

25 år gamle Tora vet hvordan dette føles. Hun kjenner godt til hvordan det føles å få avslag på avslag, hvordan det er å møte på stengte dører. Livet som musiker kan være beintøft, spesielt om du ikke passer inn i en stereotypisk mal.

Er det noe Tora ikke er, så er det stereotypisk. Likevel har det aldri vært aktuelt for henne å gi opp. Det unge multitalentet har en indre drivkraft og en tro på seg selv som få kan matche. Man kan kalle det en overbevisning om egen verdi som drev henne videre tross avslagene.

– Det stagnerte hele tiden de første årene. Jeg fikk aldri ja fra noen. Men ønsket mitt om å stå på scenen og levere musikken min var så sterkt, så jeg ga meg aldri, forteller Tora.

Gjorde avslag til suksess

Tora studerer Bachelor i populærmusikk på Høyskolen Kristiania, et naturlig studievalg ettersom hun kommer fra en musikalsk familie. Faren er også utdannet innen musikk, og hennes tre eldre søsken er også involvert i musikk eller teater. Inspirert av en musikalsk barndom, tok hun i en alder av 14 et valg som skulle utvikle seg til å bli et musikalsk eventyr.

Tora bestemte seg nemlig for å satse på elgitar. Hun ville oppnå det samme som heltene sine, Jennifer Batten, John Mayer, Adam Douglas og en rekke andre kjente el-gitarister. Men som de fleste eventyr er veien til en lykkelig slutt ofte full av troll og hindringer.

Kvinnelige el-gitarister er det ikke mange av, og bransjen er ikke nådig overfor unge og håpefulle musikere. Spesielt ikke overfor de som ikke følger malen. Selv om Tora har slått igjennom på mange områder, møter hun derfor fremdeles på stenge dører. 

Hvis det stagnerer må man heller bli sint

– Noen nekter å ta meg i mot. Jeg lager ikke musikk som glir lett inn på P3 eller som topper listene, og derfor er jeg vant til å få nei, forteller hun.

For henne er et "nei" derimot det samme som å kaste bensin på et glødende bål.

– Hvis det stagnerer må man heller bli sint og bruke det sinnet for å fortsette. Det er ingen vits i å legge seg ned å tenke at «ingen vil ha meg». Man må stå opp hver eneste dag og gjøre jobben, samme hva verden rundt deg sier.

Den taktikken har nå ført til at karrieren hennes går så det suser.

En ustoppelig drivkraft

Har du noen gang hatt et mål som gjennomsyrte absolutt alt i livet ditt? Alle valg, alle handlinger, alle dager fra du stod opp om morgenen til du la deg igjen om kvelden? Om du har, så vet du hvor overveldende en slik drivkraft kan være. Du kan ende opp med en energi og en stå på-vilje ulikt noe du har følt på tidligere – en besluttsomhet som gjør at man aldri tar nei for et svar.

Tora er et eksempel på en slik besluttsomhet, drevet av et mål om å stå på scenen – stedet hun kaller hjemme.

– Jeg henter mye av drivkraften fra det faktum at jeg føler meg hjemme på scenen. Det er der jeg slapper av og har den beste tiden i livet mitt, forteller Tora og fortsetter:

– Jeg har også alltid hatt trua på at jeg har noe særegent som publikum ønsker å se og høre. Det sier jeg meg all ydmykhet, men etter å ha holdt på med dette i 10 år så ser jeg at det kanskje kan stemme.

Tora Dahle under Kristiania Live, arrangert av studentene på Westerdals.
Tora Dahle under Kristiania Live, på Parkteatret sin scene.

Når jenta blir sjef

I en alder av 25 har Tora nådd store deler av målet sitt og lagt nye for tiden som kommer. Hun har fått oppleve å stå på scenen sammen med heltene sine, Jennifer Batten og flere. Hun spiller også skjorta av alle gutta.

Kvinnelige el-gitarister er det tross alt ikke mange av, så hun sier selv at hun må være bedre enn gutta. Spille bedre. Trollbinde publikum bedre. Levere bedre. Det har ført til at hun nå ikke bare har fått sitt eget management – høsten 2018 skrev Tora Dahle Aagård historie da hun som første kvinnelige gitarist fikk en sponsoravtale med den britiske gitarprodusenten Chapman Guitars.

At man er jente og ønsker å rocke "A Man's World", er noe Tora brenner for at alle unge jenter skal tørre å gjøre:

– Den største drivkraften er nok å motivere unge jenter til å tørre å være sjef i settinger hvor gutter vanligvis tar styringen. Jeg ønsker å vise at kjønn har ingen betydning og at alt handler om hardt arbeid og gode produkter som låter og liveshow.

– Vi jenter må alltid jobbe hardere og alltid kunne mer for å bli lagt merke til i denne bransjen. Folk tar utgangspunkt i at vi ikke er like flinke som gutta, og det er det vår oppgave å snu på.

Hun legger heller ikke skjul på at jenter ofte må jobbe hardere i musikkbransjen for å oppnå samme resultater som gutta:

– Vi jenter må alltid jobbe hardere og alltid kunne mer for å bli lagt merke til i denne bransjen. Folk tar utgangspunkt i at vi ikke er like flinke som gutta, og det er det vår oppgave å snu på. Jobb hardt, learn your shit og lever som f**n.

By på deg sjæl

Det vil komme tider i livet hvor troen på oss selv er viktigere enn alt annet. Kanskje ønsker vi å gjøre som Tora – å satse alt på et beintøft mål – og det uten støtte fra alle og ingen. I disse tilfellene er det i følge Tora viktig å tørre å by på seg selv:

– Det er viktig å være god på å promotere seg selv. Det er også viktig og ikke være redd for å promotere seg selv. Det ble min løsning på alle avslagene. Jeg måtte vise verden hva det er jeg kan. Jeg kan ikke forvente å få spillejobber og forespørsler hvis ingen vet hva jeg egentlig holder på med.

Jeg måtte vise verden hva jeg kan!

I dag, etter årevis med hard jobbing, gjør Tora seg klar til å spille inn sitt andre album. Hun vet også hva som skjer hvis hun går mot kjipe tider igjen:

– Nå er jeg ekstremt glad for at jeg har fått meg et management som jobber hardt hele tiden, sammen med meg, for at det ikke skal stagnere. Men hvis det skulle skje er det bare å komme seg opp av senga! avslutter hun.