Marion Fransrud (t.h.) fulgte drømmen. Hun fikk med seg studievenninnen Elvira Panić (t.v.) og startet Citrus Studio.
Marion Fransrud (t.h.) fulgte drømmen. Hun fikk med seg studievenninnen Elvira Panić (t.v.) og startet Citrus Studio.

Historien bak Citrus studio har ingen tydelig start. Det var noe som ble til på veien, men idéen om studioet eksisterte i flere år før det ble en realitet.

– Man kan vel si at jeg, i likhet med mange andre, ikke så for meg en åtte-til-fire jobb, sier hun.

Art Direction er et fagfelt som handler om å utvikle konsepter og idéer, og gi dem en visuell form som kommuniserer tydelig. Mens Marion fordypet seg i dette kreative fagfeltet, vokste drømmen om å skape noe eget.

– Jeg kjente meg ikke helt igjen i det mange av de andre i klassen drømte om, og var heller ikke spesielt god på det man «skulle» være god på. Å starte noe eget ble den eneste logiske løsningen, forteller Marion Fransrud. 

Heldigvis var det flere som henne, og etter hvert fikk hun studievenninnen Elvira Panić med på laget. Etter en tid med prøvelser, mye frem og tilbake med potensielle interesserte, og en «liksom-lanseringsfest" i 2018, ble Citrus Studio for alvor lansert en februardag i 2019.

Foto av mann som holder opp telefon og smiler til kamera.

Lurer du på hva du kan studere?

– Fra og med den dagen har vi jobbet hardt og forvirret med noe som skulle vise seg å faktisk fungere, sier Elvira. 

Elvira er innholdsansvarlig og kreatør, og Marion er CEO og kreatør. I tillegg har de et knippe andre unge, kreative medsammensvorne med på laget.

– Citrus Studio er en gjeng med noen få mennesker som hver har mange roller, akkurat slik vi liker det, foreller Elvira.

For flere arbeider, sjekk ut Citrus Studio på Instagram

Skjermgrabb citrus studio kristiania.jpg
Instagramkontoen til Citrus Studio

Alt betyr noe! Alt er viktig! Alt analyseres og alt tolkes! Farger, fonter, former og uttrykk er en del av det å fortelle historier og en må kunne begrunne valgene man har tatt.

Alt har betydning

Gjennom bachelorstudiet i Art Direction lærte de hvordan visuelle uttrykk kan brukes til å belyse samfunnsspørsmål, og betydningen av valgene man tar. 

– Alt betyr noe! Alt er viktig! Alt analyseres og alt tolkes! Farger, fonter, former og uttrykk er en del av det å fortelle historier og en må kunne begrunne valgene man har tatt, foreller Marion entusiastisk.

Når hun blir bedt om å beskrive det visuelle uttrykket til Citrus, er hun tydelig:

– Det ikke skal oppleves retusjert, polert og falskt – men ekte, usminket og naturlig. Farger som nødvendigvis ikke komplementerer hverandre, fonter som ikke passer sammen, og fine bilder som er kornete. Casting, styling og set-design. Vinkler, lydspor og klippestil. Ord, captions og utsnitt. Alle disse valgene definerer språket man snakker, forklarer Marion.

Både hun og de andre i Citrus har en felles visjon om at studioets estetikk skal fremme verdier som mangfold og motkultur, skape kontraster og bryte med det glamorøse.

– Alle disse verdiene fant Elvira og jeg ut av i bachelorperioden, da vi ble utfordret til å begrunne valgene vi tok, sier hun.

Det som i begynnelsen var deres estetiske smak ble plutselig av større betydning.

– Hvorfor akkurat den fargen? Hvorfor ikke i kronologisk rekkefølge? Hvorfor vil dere bryte med det forventede? 

Dette var spørsmål de stadig fikk fra foreleserne og veilederne gjennom studiet. 

– Jeg husker utstillingen vi hadde i forbindelse med bachelorutstillingen vår, der alle skulle presentere arbeidet sitt på en plakat. De andre i klassen lagde sånne flotte info-posters, mens vi satt med et hundretalls blasse prints, saks, lim og en glassplate, forteller Elvira. 

Men resultatet ble et lite stykke kunst, som representerte akkurat det visuelle uttrykket de ønsket.  

Citrus Studio har blant annet gjort visuelt arbeid for artisten Pen Gutt.
Citrus Studio har blant annet gjort visuelt arbeid for artisten Pen Gutt.Foto: Henriette Fürst Johansen

Vil forandre verden

Art Direction handler om å ville noe, og vite hvordan man skal få til nettopp det. Gjennom valgene man tar, kan man påvirke og forandre individer, samfunn, en hel verden. Marion og Elvira mangler ikke ambisjoner. 

– Drømmen er selvfølgelig å forandre verden, og vi starter med bransjen. Segmentet kunst og kultur har opptatt oss det siste halve året og vi tror vi har mye å bidra med her, spesielt i nærmiljøene.

Men «drømmen» er stadig i endring, forteller Marion.

– Drømmen for to år siden og drømmen nå er ikke den samme og Citrus tar uforventede vendinger hele tiden. Men vi vet med sikkerhet at vi vil endre, påvirke og bety noe i en større sammenheng. Det å lage pene ting er ikke like viktig lenger, sier hun.

Drømmen er selvfølgelig å forandre verden, og vi starter med bransjen. Segmentet kunst og kultur har opptatt oss det siste halve året og vi tror vi har mye å bidra med her, spesielt i nærmiljøene.

Det de er enige om, og som ikke forandrer seg, er målet om å utfordre de kreative aktørene som blant annet bidrar til overforbruk i samfunnet.

– Vi vil være en motkultur til markedsføring som skaper et usunt forhold til det perfekte ytre fremfor de gode indre verdiene. 

En annen av hjertesakene for det kreative studioet er å introdusere og ufarliggjøre kunst og kultur for bestemte målgrupper.

– Med oppvekst i Groruddalen har vi innsikt i målgrupper det er vanskelig å nå uten det riktige språket, forteller de.

På kundelisten har de blant annet Universal Music Norway, hvor de har laget musikkvideo for hip-hop-artisten Lil Halima, sammen med Chris Helberg.

Sammen med Also Known As produserte de musikkvideoen til låta «Sykle uten hender» for artisten Håkon Stubberud, bedre kjent som Pen Gutt. 

I slutten av 2019 ble de nominert til NPU-prisen for sitt arbeid med Henie Onstad Kunstsenter.

– Sammen med Henie Onstad Kunstsenter ble vi nominert til NPU-prisen for vårt metodiske arbeid med å engasjere nye, unge og mangfoldige brukere som i utgangspunktet ikke hadde noen relasjon til kunstsenteret.

Gjennom dette prosjektet fant de ut at nøkkelen til suksess ligger i å la representanter for målgruppa stå for konseptutvikling, design og markedsføring. 

– Dette har gjort at nye brukere finner sin vei til senteret, noe vi er veldig stolte av.

Nå for tiden jobber de med et prosjekt som forhåpentligvis realiseres neste år. 

– Det er noe man kanskje ikke forventer fra oss, eller andre lignende kollektiver i samme bransje. Det er et steg ut i noe nytt og vi gleder oss veldig. Alt vi kan si er at det handler om å gi noe tilbake, spesielt til nærmiljøene, og hjelpe til der vi ser det trengs mest.

Foto av to jenter som sitter i en sofa og noterer på ark sammen.

Vil du også studere Art Direction?