Anders avvikler Heave Blood and Die under Festspillan i Nord Norge 2018
Anders avvikler Heave Blood and Die under Festspillan i Nord Norge 2018
Anders avvikler Heave Blood and Die under Festspillan i Nord Norge 2018Foto: Brage Pedersen
Anders Gjelsvik valgte musikkproduksjon på Westerdals, Høyskolen Kristiania fordi det var såpass bredt og flerfaglig.
Anders Gjelsvik valgte musikkproduksjon på Westerdals, Høyskolen Kristiania fordi det var såpass bredt og flerfaglig.Foto: Camilla Storvollen

Etter at Anders Gjelsvik fullførte bachelorgraden i musikkproduksjon i 2017, har en karriere innen musikkbransjen blitt en realitet. Ved siden av å være lydtekniker i Oslo turnerer han med okkult metal-bandet Acârash, som gitarist.

Anders er født og vokst opp i Sandnes, men flyttet til hovedstaden for å studere musikkproduksjon. Han tok først et årsstudium og fortsatte med påbygg til bachelor i musikkproduksjon på Westerdals, nå Kristiania. 

– Jeg har spilt gitar siden ungdomstiden, og har hele tiden hatt en ambisjon om å kunne leve av musikk. Ikke nødvendigvis i form av det å spille gitar, men å jobbe med musikk på en eller annen måte.  

La til rette for en karriere innen musikk 

Anders ønsket seg en bred musikkfaglig utdanning, for å tilrettelegge for flere muligheter etter studiene.

– Jeg valgte musikkproduksjon på Westerdals fordi det var såpass bredt og ikke minst flerfaglig. Det er ingen andre som har et tilsvarende tilbud med tanke på flerfaglighet. Og så får man tilgang på veldig bra utstyr og nyttige ressurser.

– I og med at studiet ikke er sjangeravhengig har både studentene og foreleserne ulike musikalske referanser og preferanser. Det gjør at det blir et spennende og mangfoldig miljø, sier han. 

Det er ingen andre som har et tilsvarende tilbud med tanke på flerfaglighet. Og så får man tilgang på veldig bra utstyr og nyttige ressurser.

Under studietiden var han aktiv også utenfor skolen, og gjorde forskjellige jobber som lydtekniker. 

– Som tekniker gjorde jeg mange giger og var med på en del turneer, og så var jeg frivillig på Chateau Neuf i Regimet. Det hadde jeg ikke fått anledning til om jeg ikke var student, forteller han. 

Han har jobbet som lydtekniker for en rekke band, som Sagh, Blood Command og Sibiir. Festivaljobbing blir det også mye av, og hittil har han jobbet på et tjuetalls festivaler, blant annet Wacken Open Air, Inferno metal fest, Tons of Rock, Roskilde, Vinjerock, Øya, by:Larm og Summerbreeze Open Air.

Foto av to menn med skyggeluen hver sin vei, som ser hver sin vei.

Fra graffiti til musikkproduksjon

Turnerer med Acârash 

I 2016 så det okkulte black metal-bandet Acârash dagens lys. Noen av medlemmene hadde bakgrunn fra The Void, bandet som på 90-tallet fikk avantgarde-status i det norske black metal-miljøet.  

Anders var på utkikk etter et band, og kom over det nokså nyetablerte bandet via Facebook.   

– Det var i januar 2018, og de hadde nettopp spilt inn sitt første album som hadde release samme vår. Jeg sendte over noen demoer og så møttes vi, forteller han.

Konsert med Acarash i Bjørgvin 2019.
Konsert med Acarash i Bjørgvin 2019Foto: Mathis Backe, Yggdrasil foto.

Det viste seg å være en god match, og hittil har han spilt over 20 konserter med bandet. I år skal de spille på en del festivaler, og har planlagt turné både i Norge og Europa.  

– Hardt, dystert og catchy 

Bandet kombinerer både black-metal, stoner og hard-rock. I tillegg til Anders består bandet av Lukas Paulsen på gitar, Sølve Sæther på trommer og Anlov Mathiesen på bass og vokal.  

– Acârash har en interessant kombinasjon, hvor bandmedlemmene har referanser til black-metal, stoner og hard-rock. Resultatet er en interessant hybrid, som både er ganske hard og dyster, men likevel catchy, sier gitaristen. 

Ellers har han også spilt med det brasilianske black metal-bandet Bode Preto.  

– De henter inn lokale musikere når de er i Europa, så jeg spilte bass med dem da de var her i 2018. De skal tilbake hit nå i år, så vi har en dialog på gang der, forteller Anders.     

Oslo har det største miljøet 

Etter å ha studert i Oslo, har Anders blitt boende. Han har etablert seg både som lydtekniker og musiker i hovedstaden, da miljøet for tyngre musikk er størst her.  

– Folka i miljøet er veldig dedikerte, og det er helt klart Oslo som har det største miljøet innen de litt tyngre sjangrene. Og så er det kort vei til resten av Europa, sier han.  

Ved siden av å avvikle livekonserter og gitarspilling jobber han som ordensvakt på Rockefeller og som bartender på Vaterland.   

– Vaterland har en for meg relevant musikkprofil, så der møter jeg mange likesinnede, og det er kult, sier han.  

Sjekk ut Acârash på Spotify: