Helene Tronstad Moe har flere gode tips på lur for deg som skal studere hjemmefra.
Helene Tronstad Moe har flere gode tips på lur for deg som skal studere hjemmefra. Foto: Maren Ask Hütt

Selv om hele studenttilværelsen er snudd på hodet som følge av korona-viruset, er det fullt mulig å se det positive i situasjonen, mener førsteamanuensis Helene Tonstad Moe.

Kanskje du nå har anledning til å gå litt ekstra i dybden, eller bruke tid på å virkelig skaffe deg oversikt over et emne, eller et tema? 

Kanskje finner du ro til å ta opp en gammel hobby eller lese en god bok også?

Helene Tronstad Moe er førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen Kristiania. Hun har flere gode tips på lur for deg som skal studere hjemmefra i en periode fremover.

Skaff deg oversikt over de viktigste fristene du må forholde deg til.
Skaff deg oversikt over de viktigste fristene du må forholde deg til. Foto: Maren Ask Hütt

1. Skaff deg oversikt 

Skaff deg oversikt over de viktigste fristene du må forholde deg til. Strukturer en lese- og arbeidsplan ut fra disse. Det er lurt å legge opp studiene slik at sykdom og uforutsette hendelser ikke gjør at tidsplanen din sprekker.

Sett for eksempel av to uker til arbeid med eksamensforberedende oppgaver før eksamen og hold av minimum en uke til korrekturlesning på bachelor- eller masteroppgaven.

2. Sørg for fast døgnrytme 

Sørg for fast døgnrytme og unngå å snu døgnet. Finn en balanse mellom arbeid, fritid og søvn. Arbeid med studiene til faste tidspunkter hver dag. 

Begrens mengden dataspill, koffeindrikker, alkohol og usunn mat.

3. Belønn deg selv

Det er viktig å belønne deg selv når du har fullført det du har satt deg fore. Gjør noe hyggelig, lag deg noe godt eller se en film når du har gjennomført dagens planlagte oppgaver.

4. Sørg for tilstrekkelig med lys, luft og trim

Gjør yoga i stua, ta en sykkeltur eller gå ut for litt frisk luft. Selv om vi alle nå skal unngå kollektivtransport og nærkontakt med andre, er det mange aktiviteter som er mulig å gjennomføre. Her kan man gjerne tenke kreativt.

5. Samarbeid

Mange studenter skriver bachelor- og masteroppgaver i grupper. Fortsett samarbeidet per epost, Skype og telefon. Avtal faste tidspunkter for korte statusmøter. Mange vil nok bli overrasket over hvordan dette kan bidra til å effektivisere arbeidsdagen.

6. Tenk positivt

Hvilke fordeler kan du dra nytte av i dagens situasjon? Nå som du hverken skal dra ut på byen, samles på studentpuben eller møtes på vorspiel hjemme hos venner får du mer søvn og overskudd til å jobbe med studiene. Kanskje finner du ro til å ta opp en gammel hobby eller lese en god bok også.

Bilde av hender på en laptop i oransje lys

Glem dårlig samvittighet. Det hjelper deg ikke. Det som hjelper er å systematisere arbeidet.

7. Gjør noe for andre! 

Mange studenter er i en privilegert situasjon; som relativt ung, frisk og med overskudd. I dagens situasjon er det særskilt de kronisk syke, eldre og de som bor alene som har ekstra store utfordringer. Ta hensyn! 

Hva med å gjøre én ting for noen hver dag? Ring en gammel tante, send en tekstmelding, eller heng en liten bukett vårblomster på døren til noen du tenker trenger en liten oppmuntring. Du vil føle deg bedre!