Fot av mann med PC.

– Å jobbe med andre mennesker trigger meg. I tillegg elsker jeg å konkurrere, sier Andreas Fjørtoft.

Han tok en bachelor i markedsføring og salgsledelse på Høyskolen Kristiania, og begynte som salgspartner i Microsoft. Siden ansettelsen har han jobbet seg opp i selskapet, og i dag jobber han som Specialist in Data & AI.

– Jeg visste at det var dette jeg ville, og Høyskolen Kristiania er den eneste skolen i Skandinavia med en så spisset salgsutdanning, forteller han.

Interessert i dette studiet?

Målrettet salgsstudent

Andreas Fjørtoft fikk jobb i Microsoft ett år før han var ferdig utdannet på Høyskolen Kristiania. Det var ikke tilfeldig.

Han jobbet målrettet for å komme inn i selskapet, og tok helt bevisst en bachelorgrad i salgsledelse.

– Markedsføring er et stort og generelt fag, men salgsledelse er en unik utdanning, som bare HK tilbyr. Med den kompetansen var det enklere å skille seg ut i bunken blant tusen søkere, sier Fjørtoft.

Nå har han jobbet i selskapet i flere år, og han elsker jobben sin.

Det er veldig tungt å jobbe alene. I Microsoft jobber man alltid i team. Da kan man feire sammen, og også tape sammen når ting ikke går veien.

Salgserfaringen han fikk på Høyskolen Kristiania bruker han daglig. Det jobber 190 ansatte på Microsoft Norge sitt kontor på Lysaker, og lagarbeid er en viktig verdi i selskapet.

– Her jobber alle med salg på et eller annet vis. Microsoft Norge og andre større bedrifter er helt avhengig av å jobbe med salg i alle ledd. For meg er salg energi – og uten energi hadde jeg forsvunnet ut døra her for lengst, sier han.

Vil du studere markedsføring og salgsledelse?

– Salg er livsnerven i en bedrift

Som Norges eneste høyskole, og en av få høyskoler i Europa, tilbyr Høyskolen Kristiania en bachelor i markedsføring og salgsledelse.

Nils Høgevold nikker samtykkende til det hans gamle student forteller fra Microsoft.

Høgevold er faglig studieleder og foreleser i salgsledelse, og mener salg er nøkkelfunksjonen i enhver bedrift. ­

– De som jobber med salg er selve livsnerven. I en bedrift er det mange viktige funksjoner for å lykkes, men om ikke livsnerven er på plass hjelper det ikke med en god økonomi- eller HR-avdeling. sier Høgevold.

Teamleder og studieveileder Dennis Dennis Haffner holder en mobil i hånden. Han har mørkt hår, skjegg, og et smil om munnen.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

I 30 år har Høgevold undervist studenter på Høyskolen Kristiania i markedsføring og salgsledelse.

Han har sett helt ulike mennesker gjøre suksess både på skolen og i jobber etterpå.

– Det er veldig kult. Mange tror at man må være født som en selgertype for å være god, men det er helt feil. Salg kan læres. Det som avgjør om du er en god selger er om du har riktig kunnskap, om du er motivert og om du skjønner hva jobben din går ut på. Alt dette kan man lære seg, sier Høgevold.

Markedsføring og salgsledelse - Nils Høgevold i forelesning
LÆRER BORT SALGSTRIKS: Nils Høgevold har undervist i en årrekke, og kan alle salgstriksene i boka.

– En god leder må kunne salg

En god leder bør derimot være god på salg for å lykkes, mener den erfarne foreleseren.

– De aller færreste som jobber med salg har salg i tittelen sin. De fleste er avdelingsledere, key account managere eller direktører, sier Høgevold engasjert. 

Norsk næringsliv trenger ikke bare flere dyktige selgere, men også profesjonelle og mer strategiske salgsledere.

– Dette er ikke en studium i butikkselgeryrket. Det hadde vært et kort kurs. Dette er en utdanning som først og fremst retter seg mot salg mellom bedrifter. Det er rådgivende salg, hvordan bygge lange relasjoner og kompetansesalg. En av de viktigste faktorene studentene lærer er å kjenne kundens marked og beslutningsprosesser, sier Høgevold.

I tillegg til forelesere med lang bransjeerfaring bruker også instituttet gjesteforelesere aktivt. Studiet er praktisk, og foreleserne bruker hele tiden praktiske øvelser og caser. Uansett hva du ender opp med å gjøre er salgserfaring verdifullt.

– Kunnskap om salg er nyttig i nesten alle yrker. Du skal påvirke noen, selge noe, influere noen. Om man senere skulle velge å gå i andre retninger er dette kunnskap som alltid vil være nyttig, sier Høgevold.

Les mer om hvorfor du bør velge Bachelor i markedsføring og salgsledelse.

Studenter på Høyskolen Kristiania står i et av fellesarealene og poserer for kamera.

Bestemt deg? Søk studieplass!

Trikset alle bør lære seg

For Andreas Fjørtoft ledet studiet ved Høyskolen Kristiania til drømmejobb i et av verdens største selskaper. Også han trekker frem samholdet, gruppearbeidet og nærheten til foreleserne som store pluss ved høyskolen.

Hans tips til andre som drømmer om en jobb i store konsern er å stå på, finne ut hva du liker og er god på og gjøre et bevisst studievalg.

Når du har en utdanning direkte pekende mot det du ønsker å gjøre er det lettere å selge seg selv inn som en kompetent person

I tillegg har han et triks til alle som ønsker å bli gode selgere.

– Den enkleste måten å skille seg ut på er å møte opp forberedt. I dag trenger du ikke å ha det salgsgenet som folk snakker om. Vær forberedt, så kommer du langt med det, sier Fjørtoft.

Foto av mann foran en vegg av TV-skjermer.
GODT FORBEREDT: Andreas Fjørtoft har vunnet masse på å komme godt forberedt, både på skolen og i jobb. Et enkelt og kanskje banalt triks, men som funker, sier han. FOTO: Privat.