ar@k 2019
Foto: Jonatan Arvid Quintero

Etter fjorårets suksess inviterer Høyskolen Kristiania til AR@K20 på campus Fjerdingen 10. mars, et symposium med kunstnerisk forskning som tema. Hvordan påvirker kunst forskning – og hvordan påvirker forskning kunsten?

Kurator for AR@K20 og leder for Forskergruppen Kunstfag, Kai Hanno Schwind, forteller at gjestene har en spennende og lærerik dag i møte. Fra dørene åpner kan gjestene få med seg ulike presentasjoner fra både norske og utenlandske forskere, workshops, utstillinger og fremføringer i dans og musikk. 

– Vi ønsker å vise frem en annen tilnærming til mer klassisk forskning, hvor man bruker kunst til å generere kunnskap, forteller Schwind.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Se hele programmet for AR@K20 og meld deg på her.

 

Artistic Climate(s)

Temaet for årets symposium "artistic climate(s)", eller "kunstnerisk klima", åpner for en bred tolkning av ordet klima.

Vi håper arrangementet kan inspirere til å utforske kunstnerisk forskning. 

– Debatter om klima og miljø er veldig i tiden, og vi ønsker å vise til at kunst sier noe om samfunnet og verden vi lever i. Bidragsyterne står fritt til å tolke temaet som de selv vil, forteller Kai Schwind. 

Med et tema i bunnen er tanken at bidragsyterne vil være mer konkrete i presentasjonene, men samtidig vise hvor ulikt man gjennom kunsten kan velge å tolke det. 

– Vi ønsker å vise hvordan man kan jobbe, forske og kommentere på ulike måter. Vi håper det kan inspirere andre til å utforske kunstnerisk forskning, sier Schwind.

 

Et forskningsfelt i utvikling

Kunstnerisk forskning har de siste årene blitt mer populært, og man ser mer utradisjonelle tilnærminger i tillegg til akademisk forskning utenfor Norges landegrenser. 

– Vi ønsker å se ut i verden, og har fått tilsendt bidrag fra forskere fra mange andre land, i tillegg til de vi har her hjemme, sier Schwind. 

Årets arrangement presenterer femten utenlandske forskere fra blant annet Tyskland, Sverige, USA, England, Canada og Italia. Fra oss her i Norge kan man blant annet forvente innslag fra skuespiller og Westerdals-alumnus Fredrik Høyer, sammen med musiker Bendik Baksaas. 

– Kunstnerisk forskning har de siste årene blitt et stort og viktig felt, og som en Høyskole som tilbyr mange kreative og kunstfaglige utdanninger er det positivt at vi arrangerer dette, sier Schwind.

Les også: Høyskolen Kristiania har etablert landets største kreative utdanningsmiljø

 

Ønsker å fremme kunstnerisk forskning

Målet med AR@K er å fremme kunstnerisk forskning, og vise ulike måter å tenke på. For kreative fag kan metodene være spesielt relevante, men Schwind forteller at alle kan ta nytte av det som skal presenteres på AR@K20.

I år er andre gang AR@K arrangeres, og tanken er at det skal bli et årlig symposium. 

– Tidligere hadde vi mer interne presentasjonsdager som ble veldig populære, så i fjor bestemte vi oss for å ekspandere og arrangerte AR@K for første gang. I år har arrangementet enda flere bidragsytere, så det ser ut til at det blir større og større. Det synes vi er veldig gøy, avslutter Kai Hanno Schwind.

Vil du lære mer om kunstnerisk forskning? Se hele programmet for AR@K20 og meld deg på her.  

ARAK20_Banner.jpg