Som utøvende danser, pedagog og koreograf jobber Ornilia Percia Ubisse kontinuerlig med å opprettholde balansen.
Som utøvende danser, pedagog og koreograf jobber Ornilia Percia Ubisse kontinuerlig med å opprettholde balansen.Foto: Camilla Storvollen

Ornilia har vært involvert i mange prosjekter, både nasjonalt og internasjonalt, etter hun fullførte bachelorgraden i dansekunst i 2017. Samme år fikk hun plass i TekstLabs inkubatorprogram og ble som én av ti valgt ut til talentprogrammet Frikar-X.

Dansekunstner Ornilia Ubisse. Foto: Camilla Storvollen.
Dansekunstner Ornilia Ubisse. Foto: Camilla Storvollen.

– Både gjennom Frikar-X og inkubatorprogrammet til TekstLab ble jeg utfordret til å tenke annerledes enn det jeg er vant til, noe som var veldig nyttig og utviklende som dansekunstner, forteller Ubisse.

Mange baller i luften

Allerede som student startet hun dansekompaniet Kronos Dance Company. Samme år som hun var ferdig med bachelorgraden, satte hun opp sin egen forestilling på Scenehuset i Oslo. Forestillingen hadde tittelen Motherland, og handlet om Ornilias oppvekst i Mosambik.

Året etter fikk hun og en dansekollega reisestøtte fra Fond for utøvende kunstnere. Støtten gikk til et opphold i Mosambik i en måned, for å videreutvikle Motherland. Der holdt de workshop ved Centro Cultural Franco Mocambicano, som er den største scenen for musikk og dans i Maputo.

Under oppholdet kom de i kontakt med arrangøren for Kinani, som er den største festivalen for samtidsdans i Mosambik. Kunstnere fra hele verden reiser til denne festivalen for å delta på workshoper, forestillinger og for å knytte kontakter i bransjen.

– Kinani arrangeres i Maputo annethvert år. Vi kom i kontakt med arrangøren for festivalen og ble invitert til å vise frem forestillingen vår! Vi jobber derfor med å få reisestøtte til hele kompaniet, noe jeg håper vi lykkes med, forteller Ubisse. 

– Og så har vi vært så heldig å bli invitert tilbake til Mosambik, til et residensopphold på Associacao Centro de Pesquisa Coreografica, legger hun til.

Turné i Europa 

Det siste året har vært et minst like aktivt og innholdsrikt år for Ornilia. Hun har blant annet turnert i Europa med en produksjon av Editta Braun Company.

– Trails hadde premiere i Salzburg, og siden da har vi vært i Linz, Wien, Saalfelden, Ljubljana, og Chania med forestillingen. I slutten av januar skal vi til Ulm i Tyskland, forteller dansekunstneren.

Akkurat nå er hun i Valdres og jobber med forestillingen Skaut, som har premiere på Bærum Kulturhus i slutten av februar.

– Etter premieren starter turneen med en reise til Alta, i starten av mars, forteller hun. 

I tillegg til dette har hun jobbet med en barneforestilling som skal vises på et sykehus til våren. Forestillingen har hun satt opp sammen med to andre dansekunstnere.

Balansekunst: Ornilia Ubisse er frilans dansekunster. Fotografert på Operataket i Oslo. Foto: Camilla Storvollen.
Balansekunst: Ornilia Ubisse er frilans dansekunster. Foto: Camilla Storvollen

Balansekunst  

Med så mange prosjekter er det viktig å finne og opprettholde en balanse. 

– Det viktigste jeg lærte gjennom bachelorgraden i dans og pedagogikk, var å finne en form for balanse mellom hardt arbeid og glede, sier Ubisse.

Dette gjelder både som utøvende danser, pedagog eller koreograf.

– Dansemiljøet i Oslo ikke er så stort, noe som gjør at man som frilans dansekunstner må kjempe for å finne og beholde sin plass. Da gjelder det å finne glede i det man holder på med, og minne seg selv på hvorfor man holder på med akkurat det man gjør, avslutter hun.