Foto av mann på sykkel.
Blant de som har vunnet DOGA sitt hedersmerke er Urban Infrastructure Partner, i oppdrag for Oslo Bysykkel. Foto: Oda Lisberg

Anne Elisabeth Bull er leder for satsningsområdet Fremtidens produksjon, ved DOGA, Design og Arkitektur Norge. Hun jobber med å velge ut prosjekter som skal få både pengestøtte og hjelp til Design Thinking. Tidligere prosjekter som har mottatt denne hjelpen, er blant annet: Oslo Bysykkel, Helly Hansen og Kreftforeningen.

– Hvorfor skal man ta en utdanning innenfor Design Thinking?

– Design Thinking handler om empati og forståelse for hva kundene eller brukeren faktisk har behov for. Ofte tror du at du vet hva som er riktig, men en grundig, designdrevet innsiktsfase kan gi konsepter og løsninger som treffer folk og kunder mye bedre. Du ender faktisk opp med mye bedre, og potensielt mer lønnsomme produkter og tjenester. Det å bruke Design Thinking er derfor en smart måte å innovere på, og metoden kan benyttes i alle bransjer.

– Design Thinking er en relativt ny måte å løse komplekse problemer på, uavhengig av bransjer. Mange bedrifter har begynt å jobbe på denne måten, og leter etter kandidater som mestrer denne arbeidsformen. Det er få utdannede profesjonelle design-tenkere og en økende etterspørsel etter denne kompetansen i jobbmarkedet.

Det er få utdannede profesjonelle design tenkere og en økende etterspørsel etter denne kompetansen i jobbmarkedet.

– Hva er dine beste råd til de som vil studere Design Thinking?

– Vær villig til å endre tankesett og måte å jobbe på. Det kan virke uvant å bruke så mye tid på å samle dyp innsikt, men det er helt essensielt! Begynn å tegne!

Det å visualisere har en enorm verdi i Design Thinking. En enkelt skisse kan si mer enn en side opp og ned med tekst… Slipp deg løs! Design Thinking er en mye morsommere måte å jobbe på enn andre arbeidsformer.

– Hva er stillingen din, og hvordan er jobben din?

– Jeg er leder for et spennende team på DOGA som jobber med å fremme bruk av design og designmetode i norsk næringsliv og offentlig sektor. Vi har et program som heter Designdrevet Innovasjon hvor vi hjelper norske bedrifter med både pengestøtte og kompetanse for å kunne involvere designere og brukere i en tidlig fase av sine innovasjonsprosjekter.

Dette reduserer risiko og øker treffsikkerheten for å lykkes. Vi har også et program som jobber med universell design. Vi mener at design og utforming som er nødvendig for noen, er bra for alle. Alle foretrekker brukervennlighet og intuitive gode løsninger. Det kan god design hjelpe til med.

– Hvilke oppgaver holder du på med nå?

– Nå leser vi spennende søknader vi har mottatt til DIP (Designdrevet Innovasjonsprogram). Søknadsbunken gir god innsikt i hva som rører seg av innovasjonsvirksomhet i norsk næringsliv.

Vi vurderer søknadene sammen med eksperter i Forskningsrådet, så det er en grundig prosess. Vi reiser også rundt i landet og samarbeider med lokale forbildeprosjekter for å fremme bruk av universell og inkluderende design. Det skjer mye bra rundt omkring i det ganske land!

Design Thinking er en mye morsommere måte å jobbe på enn andre arbeidsformer.

– Hvordan er arbeidsprosessen din?

– Vi har en inkluderende arbeidsform her på DOGA. Vi samarbeider med andre statlige aktører, med utdannelsesinstitusjoner, designbransjen, interesseorganisasjoner, næringsliv og offentlig sektor. Ingen dag er lik og vi lærer også mye av de her på huset som jobber med arkitektur og byutvikling.

– Hvordan ser din drømmejobb ut?

– Jeg føler på mange måter at jeg har drømmejobben. Jeg jobber med å hjelpe bedrifter med å se verdien av design og får dem til å benytte designere i tidlig fase av innovasjonsprosjekter. Det er spennende og veldig givende å se hvordan design driver innovasjon.