Mathilde i speilbildet på sidespeilet på bilen hun sitter i.

– Aller først Mathilde, hvorfor ønsket du å dra på utveksling?

– Jeg dro på utveksling av den enkle grunn at det mest sannsynlig vil gi meg mer kunnskap og livserfaring enn noe annet semester, pluss at jeg er av den oppfatning at å gjøre noe som også tilfredsstiller min indre egoist bare vil gjøre meg godt.

Tre jenter sitter på et utsiktspunkt og ser utover havet.
Mathilde reiste på utveksling med to andre studenter fra Høyskolen Kristiania.

– Jeg var litt rastløs og ganske gira på å gjøre noe, kall det alternativt. Selv om utvekslingen er arrangert av høyskolen er det fortsatt noe ikke alle gjør. Det var ikke nødvendigvis fakta jeg fikk slengt på bordet som fikk meg til å søke, det er mer for min egen del at jeg dro på utveksling.

Mathilde Sætre studerer Bachelor i kreativ markedskommunikasjon.

– Et semester er derimot alt for lite. Å reise på utveksling er ikke det samme som sydenferie. Det tar lang tid å komme i orden og lengre tid å bli gjenkjent av medstudenter.

Utveksling er individuelt og noe alle kan finne verdien av. 

– Hvem reiser du med?

– Jeg reiser med to medstudenter. Den ene like rastløs og nysgjerrig som meg selv og sistemann mer bevisst på sitt valg enn noen av oss andre. 

– Hva har du lært så langt?

– Utveksling er individuelt og noe alle kan finne verdien av. Jeg har møtt mange spennende mennesker (og noen veldig kjedelige) underveis, men alle har hatt innflytelse på meg. Det er det som gjør dette til en så spennende studietid.

– RMIT har gitt meg en global forståelse av faget og gjennom reelle kundeoppdrag lært meg hvordan ta hensyn til og dra nytte av kulturforskjeller. Jeg forstår nå bedre hvordan ulike kulturer responderer på ulike kommunikasjonstiltak og hvorfor. Det essensielle er hvordan man som markedsfører skal bruke denne informasjonen.

– Et semester i Australia har gitt meg mer enn bare faglig utvikling. Jeg har praktisert viktigheten av språk og kultur (som vi vet er nødvendig i dagens stadig mer globaliserte verden). Nå føler jeg for å nyte og utnytte absolutt alle aspekter av mitt utvekslingsår. Og jeg har meldt meg inn i RMIT surf-club og har et gult surfebrett i bagasjen med meg til Norge.

En gruppe studenter sitter på en gressplen. Det er en sofa plassert på gresset som også noen studenter sitter i. Studentene er kledd i sommerklær og noen av guttene har bar overkropp.
På RMIT er det 28 fakulteter, med flere studenter enn befolkningen i Bodø og huser like mange nasjonaliteter som Oslo, forteller Mathilde.

– Fortell litt om RMIT University i Melbourne der du studerer

– RMTI University er universitet for teknologi, design og entreprenørskap og er kjent for å være et globalt universitet med et godt verdensomspennende rykte. Det ligger latterlig godt plassert i Melbourne, byen som igjen rangeres som verdens beste by å bo i. Funfacts - Universitetet har i over hundre år spilt en vesentlig rolle for byens karakter og er et av Melbournes eldste universiteter.

– Det er 28 fakulteter, med flere studenter enn befolkningen i Bodø og huser like mange nasjonaliteter som Oslo. Det er også et høyt faglig nivå på medstudentene og flere veldig dyktige forelesere.

– Det sosiale er viktig og noe av det unike ved å studere på RMIT. Det arrangeres barbie (BBQ) med beerpong og free booze hver uke. Du har tilgang på sovesal med bean bags og ulike fasiliteter som tilsynelatende aldri ser ut til å stenge.

– Men fordi man er her for å lære, drar man selvfølgelig på alt av undervisning først og sparer ølen til etter forelesningen.

– Hvordan er undervisningen?

– I Melbourne har jeg fag som Global Marketing som de som går Bachelor i kreativ markedskommunikasjon hjemme, i tillegg til Sales Strategi and Communication Skills, Service Quality og Marketing Communication. Dette var fire av fem valgfag bestemt av høyskolen.

– Hvert fag består av større forelesninger og mindre leksjoner. Semesteret er bygd opp av både skriftlige og muntlige presentasjoner, som foregår individuelt og i gruppearbeid. RMIT har i tillegg gjort det mulig å tilrettelegge sin egen timeplan.

– Det betyr i prinsippet at du kan ordne deg selv langhelg om du er raskt ute med å melde deg opp til de tidspunktene som passer deg best.

bildet er tatt av havet ovenfra, og er tatt i det en bølge brekker. Det er flere surfere i vannet, og en rir på bølgen som brekker.
Å prøve seg på surfing er et "must" når man er i Australia.

– Er Melbourne verdens beste by?

– Av de byene jeg har opplevd ja. Sett fra mitt perspektiv er byen en evig stor fornøyelsespark. Det er en kulturell hovedstad med et yrende kreativt miljø. Mat, vin, sport og kunst er introduksjonen til kun noe av det Melbourne har å by på. Bykjernen byr på eksklusive shoppingmuligheter, dyktige gatemusikanter, barer både høyt og lavt og flere større kulturelle severdigheter. Selv om byen anses som en av verdens største er det enkelt å orientere seg.

– Beveger vi oss litt vekk fra de travle hovedgatene finner man sidegater og forstader med helt særegne preg.

– Jeg er ikke i tvil om hvorfor Melbourne igjen er kåret til verdens beste by å bo i men bare så du vet det – det kan være kaldere enn du tror og man legger seg fort til dyre vaner.

Bildet er av en vakker sandstrand som er isolert fra havet av noen høye steintopper.

Mathilde sier at man burde dra på utveksling for å utfordre seg selv både personlig og faglig.

Det handler om å gjøre det som gjør deg best.

Hvorfor bør man reise på utveksling?

  • For å utfordre seg selv både personlig og faglig
  • Bli bedre på å kommunisere og forstå hvordan medier og kulturer faktisk fungerer på tvers av kontinentene
  • Fordi du bør se på studietiden din som et privilegium og utnytte de mulighetene du har som student

– Jeg dro på utveksling fordi jeg hadde lyst på utfordringer og en bredere forståelse av faget. For å kartlegge hva jeg selv liker å jobbe med og hva som er lønnsomt å kunne. Bonusen blir at du krydrer din egen studiehverdag og gjør den til noe eget. Du etablerer et liv og en studiehverdag i sterk kontrast til høsten i Oslo.

– Jeg tror dessuten at det å skille seg ut har en positiv effekt. Det handler om å gjøre det som gjør deg best. Er det å tre ut av komfortsonen bør du gjøre det. Er det å please egoisten eller følge magefølelsen - gjør det da også!