Manusstudenter lærer å skrive manus. Her står to studenter og samarbeider med å skrive et manus

Tekst er skrevet av manusstudent, Tonje Røsnes

Manussjangeren i seg selv er helt spesiell å skrive fordi den har et satt format som må følges – en slags oppskrift, om du vil. Jeg har alltid likt å skrive og har diktet historier siden jeg var liten, men gjerne skrevet mest prosa i form av noveller og dikt. Manus åpner opp for en helt ny måte å skrive på, der karakterene og det visuelle står i fokus. Og rammene føles aldri truende – tvert i mot setter det i gang helt nye kreative prosesser.

Bra klassemiljø

På manus er vi en liten klasse med et utrolig bra klassemiljø, som har det sosialt sammen både på og utenfor skolen. Det at vi er såpass få elever gjør at vi fort har blitt trygge på hverandre, og det er jo gull når studiet hovedsaklig går ut på å skrive og dele sine egne tekster.

Jeg pleide å synes sånt var kjempeskummelt, men klassen har fra dag én føltes veldig trygg og åpen, noe som har vært viktig! I tillegg er det digg å alltid ha noen man kan se og snakke film med.

Handler om samarbeid

Å skrive manus handler nemlig mye om samarbeid – som manusforfattere legger vi grunnlag for historier som skal bygges videre sammen med regissører, teaterdirektører, reklamebyråer, radioverter, til og med spilldesignere. Kort sagt, alle trenger manus!

Vi har allerede hatt prosjekter der vi har jobbet tett med elever fra både Film og TV og Spilldesign, og så smått begynt å prøve ut writers rooms, der flere manusforfattere skriver sammen. Jeg hadde overhodet ikke noe erfaring fra filmsett, men kunne oppleve å høre en skuespiller gjenta ordene jeg hadde skrevet foran et kamera bare noen uker inn i studiet. Og det var skikkelig kult!

Spennende studiehverdag

En blanding av teori og praksis gjør studiehverdagen spennende. Vi har som regel gjerne en uke eller to sammen i klasserommet med teori, skriving og diskusjon, brutt opp av samarbeid og produksjon med andre linjer eller forelesere.

I tillegg har vi gjennomgående fellesfag med andre klasser fra instituttet. Lærerne våre er ikke bare pedagoger, men også fagfolk med mange års erfaring i forskjellige felt i bransjen: vi har hatt besøk av blant annet Axel Hellstenius, Torun Lian og Øyvind Holtmon.

Samtidig går vi jo gjennom dramaturgi og forskjellige modeller man kan benytte seg av når man skriver film eller teater – og naturligvis går det jo også en del tid på å faktisk se film og teater også! Man lærer ved å gjøre, se, lese og analysere.

Det er vel egentlig det som er livet til en manusstudent.

Manus til skuespill - her fremfører en manusstudent teksten sin