Kai Schwind på Ar@k 2019 står og gestikulerer med et program i den ene hånden i et klasserom

AR@K, eller Artistic Research at Kristiania, er dagen da Høyskolen Kristiania viste frem sin forskning, og ba andre utdanningsinstitusjoner om vise frem deres. Vår egen Kai Hanno Schwind, som er førsteamanuensis ved Institutt for scenekunst, musikk og studio, og leder for Forkergruppen Kunstfag, var kurator for dagen.

— Det har vært vanskelig å få med seg alt, man må løpe fra det ene foredraget til det andre. Nå er hodet så fullt av ulike inntrykk, men vi har fått en større forståelse for fra hva Artistic Research faktisk er, sier Schwind.

Programmet var tettpakket med over 30 foredrag, workshoper og utstillinger. Foredragene skulle belyse prosesser om hvordan kunst blir til, forholdet mellom verk, kunstner og forsker. Målet var at de skulle være både stimulerende, utfordrende, inspirerende og ikke minst provoserende.

Gjentagelse

For hvordan kan en bruke kunst i forskning? Og hvordan kan forskning bli mer kunstnerisk? Det var kongstanken i arrangementet.

— Jeg er i hvert fall veldig fornøyd med at det kom så mange folk, for dette har vi aldri gjort før, sier Schwind. Etter å ha delt ut to by:Larm-pass var det på tide med litt mingling i baren og kunstfaglig forskning på tvers av fagdisiplinene.

— Jeg håper vi også får gjøre det igjen til neste år! Det er ikke lett for Schwind å trekke ut én spesifikk ting fra dagen. Mye har gjort inntrykk, og noe har skapt debatt.

— Vi har hatt mange ulike bidrag, og flere ble nok satt ut av at vi har så mye på programmet. Jeg treffer folk i trappene her som sier at «dette var moro» før de løper videre til neste foredrag, sier Schwind fornøyd.

I tillegg til Høyskolen Kristiania var også andre utdanningsinstitusjoner involvert. Deriblant OsloMet - storbyuniversitet, Universitetet i Oslo, Kunsthøgskolen i Oslo, Universitetet i Agder, Universitet i Bergen, Göteborg Universitet og Bath Spa University.

Hvor bærer denne forskningsformen?

Dagen ble avsluttet med en paneldebatt mellom Trine Johansen Meza, prorektor for forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid ved Høyskolen Kristiania, Siri Senje, studieprogramleder for Bachelor i manus ved Høyskolen Kristiania og Hooman Sharifi, koreograf og kunstnerisk leder for Impure Company. Sammen diskuterte de både hva Artistic Research skal være i fremtiden, og hvor det nå bærer hen for denne forskningsformen.

 

Skulle du ønske du var det? Under finner du programmet for hvem som snakket om hva på AR@K 2019.