Veronica Orderud står foran en skjerm med et power point slide.
Veronica Orderud på Høyskolen Kristiania.
Veronica Orderud sammen med emneansvarlig for retts- og kriminaljournalistikk, Runar Kristiansen.

— Vi inviterte Orderud for å snakke om det å stå i en gigantisk mediestorm, sier Runar Kristiansen, emneansvarlig for retts- og kriminaljournalistikk på Bachelor i journalistikk ved Westerdals institutt for film og medier på Kristiania.

Veronica foreleste for førsteårsstudentene på Bachelor i journalistikk i emnet retts- og kriminaljournalistikk. Noe av det hun var mest tydelig på, er at dagens journalister etter hennes mening er annerledes enn dem hun møtte da Orderudsaken eksploderte i mediene i 1999.

— Jeg vil beskrive dagens journalister som både mer tolerante og med et klarere fokus på etikken, sa Orderud.

«Dødsengel»

Hun viste til at journalistene som jobbet med saken i en tidlig fase, har fortalt henne at noen av oppslagene fra den tiden aldri ville ha blitt publisert i dag.

Dette gjelder spesielt en artikkel i VG, der det ble spekulert i om Veronica Orderud var en «Synnøve Solbakken» eller en dødsengel. Oppslaget ble forøvrig felt i Pressens Faglige Utvalg.

Interessen for Veronica Orderud var stor blant studentene.

Uvirkelig

Orderud opplevde det nærmest som uvirkelig å se seg selv i svære oppslag på avisenes førstesider.

— Jeg var jo varetektsfengslet i starten, så jeg hadde ikke tilgang til aviser. På vei fra fengselet til rettslokalet kunne jeg så vidt gløtte ut av politibilen og få øye på avisstativene utenfor butikkene.

Under møtet med journalistikkstudentene lurte flere på hvorfor hun som den eneste av de domfelte i Orderudsaken valgte å stille opp i TV-serien Gåten Orderud.

— For å si det sånn, jeg opplevde ikke at jeg hadde noe særlig valg. Jeg forsto raskt at serien ville bli produsert enten jeg deltok eller ikke. Da tenkte jeg at det var en god anledning til å prøve å nyansere det bildet som allerede var tegnet av meg i løpet av disse årene.

Viktig med besøk

Emneansvarlig Runar Kristiansen, mener det er viktig å invitere aktuelle gjester til undervisningen.

— Jeg får stadig tilbakemeldinger fra studentene om at de setter pris på at det kommer gjester i undervisningen, sier han.

I dette emnet har journalistspirene også hatt besøk av VGs krimsjef og krumtapp bak serien Gåten Orderud, Øysten Milli.  De har også fått høre på en av de mest rutinerte drapsetterforskerne på KRIPOS, Asbjørn Hansen og rettspatolog Hanna Eng.