Gruppebilde med filmstudentene

– Store deler av San Sebastian hadde blitt forvandlet med røde løpere og store filmplakater i anledning filmfestivalen. TV-studioer var satt opp mange steder for å dekke festivalen, og var du heldig, kunne du se kjendiser, sier Morten Johansen, som går førsteåret på film på Fagskolen Kristiania.

– Det var mange forskjellige filmer fra mange forskjellige nasjonaliteter, men en av de beste filmene vi så, var faktisk den norske filmen, Blindsone, sier Line Hofset fra andre klasse.

– Det var ett langt one-take, og filmen gjorde sterkt inntrykk på mange av oss. De som kom ut av kinosalen, var imponert over både skuespillerne og de tekniske ferdighetene, forteller Natalia Aakre fra andre klasse.

Strand og vakker bebyggelse i San Sebastian

Storfint møte

– Vi var heldige å spotte Pia Tjelta etter visningen av Blindsone. Hovedlæreren vår, Arild, introduserte oss for henne, og vi pratet om filmen. Så sier Pia at hun skal gå inn å hente regissøren og filmfotografen. Da ble vi jammen stående og prate med Jonas Alarik som hadde foto for Blindsone, og regissør Tuva Novotny, forteller Morten.

– Vi fikk snakket om filmen og diskutert deres syn på den og måter de har løst den på, forteller Line.

Gruppebilde med filmstudentene og Pia Tjelta, Jonas Alarik og Tuva Novotny fra Blindsone.

Lærer å forstå filmer bedre

Filmstudenter i kinosalen på filmfestival

– Det ble holdt samlinger hvor vi snakket om filmer vi hadde sett dagen før, og hva vi likte og ikke likte. Det å reflektere i plenum gjør det lettere å forstå filmene, også de dårlige, sier Line.

– Vi lærte masse, men det viktigste er at man lærer noe av dårlige filmer også. Det var faktisk en del av dem, sier Morten.

– Studieturer som denne er viktig fordi det er en unik mulighet for å utvikle seg personlig og faglig. Her deltar studentene på en av Europas viktigste filmfestivaler. De er med på masterclasses med regissører og produsenter og ser et stort spenn av festival-filmer fra hele verden, sier fagansvarlig for film, Finn McAlinden.

– På masterclassene så vi filmer og fikk snakke med regissørene etterpå. Det er alltid interessant å høre hvordan de ser på filmene sine og hvordan de gjør ting, og vi kunne selv stille spørsmål hvis vi lurte på noe, forklarer Natalia.

San Sebastian igjennom et kamera

Venner og kontakter for livet

Studieturen besto av mer enn kun filmnerding.

– Vi i bodde sammen på seksmannsrom på et hostell midt i byen. Hostellet hadde en takterrasse der vi samlet oss på kvelden og koste oss veldig, sier Natalia.

Ellers ble det også shopping og bading på stranda.

– Det beste med denne studieturen er at vi blir så godt kjent på tvers av første- og andreklassene. Det er en fin måte å bli kjent med folk og skape kontakter for fremtiden på. Vi satte stor pris på dette da vi gikk i første i fjor. Det var til god hjelp for oss utover i skoleåret, forteller Line.

– Vi blir også mye bedre kjent med lærerne våre, og vi kan snakke med dem om hva som helst, sier hun.

Bli bedre kjent med Finn McAlinden fagansvarlig for film
Studenter leker rundt en statue av store bokstaver som staver "Gigantes"
To gutter ved bordet på en restaurant
Mye god mat i San Sebastian.

En vakker by

– San Sebastian er en fin, liten by, som det er lett å bli kjent i. Det var ganske stille og rolig, og veldig rent, sier Natalia.

– Det er som en fin blanding av Monaco og Nice, forteller Morten.

– En dag glemte jeg tiden helt og endte opp med å gå rundt i hele San Sebastian i syv timer. Turen endte på det høyeste punktet i San Sebastian, hvor utsikten var helt magisk, forteller han.

– Det er utrolig god mat der hvis man bare finner de rette stedene, men du må aldri dra på Telepizza, ler Line.

Kunne du tenke deg å ta et toårig fagskolestudium i film? søk her
Utsikt over San Sebastian