En drag queen ser på en mannekengdukke
Kortfilmen til Jesus og Nora om drag queen Eva Blunt imponerte både jury og publikum i Toronto.

Jesus Carranza gikk ut fra filmstudiet på Fagskolen Kristiania våren 2016. Han bor nå i Mexico City med sin norske kone, Nora Bergan, og kortfilmen deres Eva kom på andreplass på The Fan Favourite Award på kortfilmfestivalen i Toronto aka TIFF.

– Rundt to uker etter at jeg og Nora hadde flyttet til Mexico City la jeg merke til en vakker kvinne ved utgangsdøra der vi bor. Hun var høy, sensuell og beveget seg grasiøst. Jeg forsøkte å ikke stirre, men måtte bare se tilbake på henne over skuldra etter at jeg hadde gått forbi. Senere fant jeg ut at kvinnen jeg hadde sett var en kjent drag queen som heter Eva Blunt og at hun bodde øverst i blokka mi.

https://www.instagram.com/p/BlReYSGlPol/?hl=nb  

– Jeg fikk vite at Eva skulle delta i et drag race (konkurranse for drag queens) gjennom en felles venn. Jeg spurte Eva om jeg og Nora kunne filme henne litt mens hun gjorde seg klar. Eva slapp oss inn i sin verden og vi ble inspirert av kreativiteten og følelsene som hun legger i sin opptreden, forteller Jesus.

– Mye av innholdet man finner om drag queens kan være ganske cheesy. Vi ville heller fange kreativiteten, emosjonaliteten, og forandringen Eva gjennomgår på film. Kortfilmfestivalen i Toronto ga oss den perfekte muligheten til å vise fram akkurat det.

Fantastisk respons

– Responsen på Eva har vært veldig god! Kortfilmen ble valgt ut som én av 23 finalister på TIFF. Alle kortfilmene ble lagt ut på Instagram og mottok stemmer både fra publikum og en jury. Vi fikk massevis av kommentarer og likerklikk på Instagram. Det er en liten revolusjon på gang i Mexico med tanke på kjønnsidentitet og seksualitet. Dragmiljøet vokser seg stadig større og anerkjent, så jeg føler at denne kortfilmen kom ut på en bra tidspunkt. Det er mye interesse for disse temaene nå for tiden. TIFF kaller Eva et nydelig doku-portrett.

– Jeg er stor fan av Eva sin medrivende reise igjennom identitet og selvuttrykkelse via smerte og offervilje, sier jurymedlem April Reign. – Jeg elsket dette sterke vinduet inn i en verden som vi sjelden får se på skjermen. Nydelig! sier Alicia Malone.

– Til slutt ble vi det som heter runner-up til Fan Favorite Award, vi kom altså på en slags andre plass, forteller Jesus.

Fra Mexico til Bergen

Jesus kommer fra Mexico, men studerte i Bergen.

– Jeg ble kjent med noen nordmenn i Mexico som fortalte meg mye om Norge. Jeg hadde alltid hatt lyst til å besøke Europa, så en dag bestemte jeg meg for å dra. Mens jeg var i Norge søkte jeg på en jobb, og sånn begynte det hele.

Mens han bodde i Bergen møtte han sin framtidige kone, Nora.

– Vi var begge studenter i Bergen og møttes en kveld ute på byen, resten er historie.

Jesus Carranza ser utover Mexico City.
Jesus Carranza bor nå i Mexico City.

Lever av kunsten

I mai 2018 flyttet paret til Mexico City, hvor de nå kan leve av jobben som filmskapere.

– Mexico City er en stor by og på mange måter døren inn til resten av Latin-Amerika. Så det er mange lokale PR-byråer og produksjonsselskaper, samt internasjonale kunder som kommer til Mexico for å filme kampanjer, reklamefilmer og lignende. Jeg føler at vi beveger oss mot å få publisitet med vårt digitale innhold, spesielt innenfor mote.  Men det tar tid å møte folk og skaffe seg de gode kontaktene. Nå for tiden ser vi også på muligheten for å filme noen bryllup, da vi har skjønt det kan være en god måte å tjene litt ekstra penger på.

Jesus på jobb som regissør.
Jesus på jobb som regissør.

Paret trives godt i Mexico City og ser mange muligheter i den dynamiske byen.

– Jeg hadde aldri bodd i Mexico City før vi flyttet sammen hit i fjor, og jeg opplever det som en veldig dynamisk og internasjonal hovedstad. Vi bor i en by med 22 millioner innbyggere med folk fra hele verden, og med en rik kulturell og kunstnerisk historie.

Det er mye ressurser og penger her, men ikke den samme strukturen som du finner i for eksempel Norge. Det er mange muligheter her og alt er mer ekstremt - både i god og dårlig forstand. Alt går veldig kjapt her, forandringer skjer hele tiden.

– Vi trives i Mexico by og blir stadig bedre kjent med byen og menneskene. Med det kommer også flere muligheter. Jeg føler at i Mexico City er det veldig mye interessant materiale og det er lettere å få tilgang på det enn i Norge. Folk er mer åpne og villig til å samarbeide – de slipper deg inn i hjemmene sine, forteller Jesus, og har suksessen med Eva som et svært godt eksempel på dette.

Drag queen kler på seg
Jesus og Nora kom tett på Eva Blunt når de lagde dokumentaren om henne.

Eva kan bli full-lengder

– De siste par månedene har vi jobbet en del med mote. Vi ønsker å bygge på porteføljen vår med arbeid rettet mot publisitet, da vi ser at det er de best betalte jobbene.

– Med tanke på personlige prosjekter har jeg lenge tenkt på å gjøre et prosjekt om den afromeksikanske kulturen her i Mexico. Det er mer enn 1.3 millioner afro-meksikanere som bor i mindre samfunn på både øst- og vestkysten, men spør du mannen i gata vil han mest sannsynlig fortelle deg at det ikke finnes noen svarte mennesker i Mexico. Så jeg er veldig interessert i gjøre folk mer oppmerksomme på denne kulturen og disse menneskene som er en del av det meksikanske samfunnet.

– Vi håper også å kunne gjøre «Eva» om til en full-lengde dokumentarfilm om drag-bevegelsen her i Mexico City, avslutter Jesus.

Søk på et 2-årig filmstudie I Oslo eller Bergen