Portrett av Rebekka Jynge

Rebekka Jynge (27) gikk ut fra Westerdals institutt for scenekunst, musikk og studio med en bachelor i skuespill i fjor vår, og allerede har hun landet en halvtårskontrakt med Nationaltheatret. De fleste skuespillere må kanskje vente et helt liv uten å få en slik mulighet.

Rebekka har prøver på Nationaltheateret.

– Å få den kontrakten føltes surrealistisk og fantastisk, en blanding av ærefrykt og enorm stolthet, forteller Rebekka.

– Opprinnelig var det en annen skuespiller som skulle gjøre jobben, og da hun ikke lenger kunne, fikk jeg muligheten til å steppe inn for henne. Det var litt ventetid ettersom jeg måtte godkjennes av regissøren, men så – et par uker før prøvene startet – var jobben min!

Studiet har betydd mye

– Studiet har betydd veldig mye for meg. Noe av det viktigste er den rent praktiske fordelen ved å ha en bachelorgrad og kunne kalle meg utdannet skuespiller, sier Rebekka.

Det var tre innholdsrike år hvor jeg fikk vokse, utvikle meg som skuespiller og bli genuint glad i faget.

Har du lyst til å bli skuespiller?

– Det var tre innholdsrike år hvor jeg fikk vokse, utvikle meg som skuespiller og bli genuint glad i faget. Jeg gikk på en måte fra å tenke at skuespill handlet om «mitt talent», til å føle at det var «mitt fag». Og det er kanskje nettopp det utdanning skal gjøre? undrer hun.

– I tillegg fikk jeg gode venner, kontakter innenfor bransjen og et givende halvår på utveksling i Nederland.

Rebekka Jynge og Even Vesterhus sitter på bunnen av et basseng
Rebekka og klassekamerat Even Vesterhus i forbindelse med forestillingen «Eg er vinden».

Før Rebekka landet drømmejobben har hun gjort litt av hvert.

– Jeg gikk ut av Westerdals i fjor og siden da har jeg hatt diverse strøjobber. Noen som er relevant for utdanningen min, og andre ikke; som servitør. Jeg har også jobbet frivillig med teater gjennom Antiteateret og en workshop på KHiO.

– Jeg har prøvd å drive med teater på en eller annen måte, også når jeg ikke hadde skuespiller-jobber, forteller hun.

Rebekka Jynge står på en idrettsbane med en kåpe på

Klassekamerater med suksess

Rebekka gikk i klasse med 18 andre skuespill-spirer og er langt fra den eneste som gjør det bra ute i bransjen. Klassekamerat Gorm Grønner gikk for eksempel rett fra studiet og til en rolle på Nationaltheatret, og Eline Grødal er å se i mange NRK-produksjoner som Match, På Fylla og sist i den nye serien Oslo Zoo.

– Noen har bestemt seg for å gå en helt annen vei, mens andre er ansatt på teater. Noen jobber som frilansere og skaper sine egne prosjekter innenfor teater og TV, og noen overlever på roller innenfor film og TV. Så jeg vil si det går ganske bra med oss, sier Rebekka.

Men hun har en beskjed til de som sitter på pengene i høyskoleadministrasjonen. ?

– Vi var en ganske stor klasse, og dette var en av utfordringene ved studiet. Jeg håper at høyskolen kan få råd til å ha færre studenter i hver klasse, sier hun.

– Uansett synes jeg det er viktig å påpeke at skuespillerutdanning kan brukes til flere ting enn å spille skuespill! Jeg tror mange skuespillere har en kreativitet og formidlingsevne som kan og burde brukes til så mangt!

Rebekka Jynge på Nationaltheateret
Rebekka på Nationaltheatret.

Fra klassisk Ibsen til rolle som lam

Rebekka fikk kontrakten og begynte på Nationaltheatret 22. mai. Allerede da hadde hele ensemblet sin første leseprøve. Det første stykket hun skal spille i er Byggmester Solness av Henrik Ibsen.

– Det er utfordrende og jeg lærer masse hver eneste dag! Med en erfaren fransk regissør i spissen og et team med masse dyktige skuespillere, tror jeg dette blir en veldig fin og klassisk tolkning av Ibsen, sier hun.

Allerede etter premieren på Ibsen-stykket begynner prøvene på neste produksjon.

– Det neste stykket er Ulven og jeg skal spille et lam. Det tror jeg blir veldig gøy!