Filmsuksess i Statene for tidligere studenter
Edvard og Bendik på den røde løperen i Nashville. FOTO: Sandrene Matthews ©NASHVILLE FILM FESTIVAL

Tidligere studenter valgt ut blant 5500 bidrag

Edvard Arntzen Karijord og Bendik Mondal gikk ut fra bachelorprogrammet film og TV-kreatør våren 2016. Da viste de også fram bachelorfilmen sin I Det Fri for første gang.

Siden da har filmen gått sin seiersgang rundt i verden og har blitt tatt ut til festivaler i blant annet India, Bermuda og Polen. Da filmen ble tatt ut til den prestisjetunge Nashville Film Festival, kunne ikke de unge filmskaperne la være å ta turen over dammen. Festivalen ble arrangert for 48. gang i år som en av de eldste filmfestivalene i USA, og I Det Fri ble valgt ut blant 5500 påmeldte bidrag.

Filmsuksess i Statene for tidligere studenter
Edvard og Bendik blir intervjuet på den røde løperen. FOTO: Sandrene Matthews ©NASHVILLE FILM FESTIVAL

Første møte med USA

– Vi meldte bachelorfilmen på flere festivaler, men Nashvillle var en drøm for oss fordi den er oscarkvalifiserende, som betyr at vinnerfilmene blir sendt til oscarakademiet til vurdering, forteller Edvard.

Filmen ble vurdert innenfor studentfilmkategorien, men arrangørene likte den så godt at de dyttet den opp i dokumentarkonkurransen, i selskap med noen av verdens beste filmskapere.

– Der ble filmen vår vist i samme program som min helt Laura Poitras! sier Bendik. Poitras har blant annet vunnet Oscar for filmen om Edward Snowden, Citizenfour. – Det var min første tur til USA, og vi fikk oppleve Amerika opphøyd i andre, med en superkarikert sørstatsvirkelighet. Å få komme dit, se sin egen film på en grand-old neonbelyst kino og se at det fungerer var litt av en avslutning på tre år på Westerdals (nå Høyskolen Kristiania, red.anm)! sier Bendik.

Filmsuksess i Statene for tidligere studenter
Bendik og Edvard på Nashville Film Festival FOTO: Sandrene Matthews ©NASHVILLE FILM FESTIVAL

Personlig dokumentar

Bendik og Edvard har sammen regissert, produsert og klippet I Det Fri. Filmen har et spesielt og sårt tema, hentet fra Edvard sitt eget liv.

– I 2013 forsvant onkelen min, Geir Karijord, i Romsdalen. Han ble sist sett ved Gravdehaug den 8. oktober, men der stopper alle spor. Filmen skildrer hvem Geir var før han ble borte, og hvordan det oppleves å miste et familiemedlem på den måten, forteller Edvard. Guttene var veldig spente på hvordan er norsk-språklig film, tekstet til engelsk, ville bli mottatt i USA.

– Det er en veldig språkdrevet dokumentarfilm, så vi var litt spent på om filmen ville takle språkbarrieren. Det var en flott opplevelse å se at filmen nådde fram til amerikanerne, sier Edvard.

Filmsuksess i Statene for tidligere studenter
Edvard og fotograf Christian Karlsen under innspillingen av «I Det Fri».

Vant juryprisen i Seattle

Etter festivalen måtte guttene skille lag på Nashville Airport for å rekke over alle filmfestivalene de var tatt ut til. Bendik tok med seg I Det Fri til Dokfilm i Volda, mens Edvard tok turen til NFFTY – National Film Festival for Talented Youth i Seattle – den største filmfestivalen for unge filmskapere i verden.

– Seattle var helt utrolig inspirerende. Jeg møtte likesinnede filmskapere på min egen alder fra hele verden, forteller Edvard.

På NFFTY ble I Det Fri ble tatt ut i festivalens hovedprogram, Centerpiece, og vist i den største kinosalen. Edvard ble stående i nesten to timer etter visningen, for å snakke med alle som ville stille spørsmål og fortelle ham hva de tenkte om filmen. Tilbakemeldingene var ekstremt gode!

– Psykisk helse er et sentralt tema i filmen vår, og da visningen var over, kom det en amerikaner bort til meg med tårer i øynene og takket for at vi hadde laget den, forteller han.

Dagen etter vant våre tidligere studenter like greit juryprisen for beste dokumentar. – Det var utrolig! Men det aller beste med NFFTY var likevel bare det å få være i det miljøet, sier Edvard.

Filmsuksess i Statene for tidligere studenter
Hundrevis av unge filmskapere samlet i Seattle. FOTO: Octavian Matei @NFFTY

Suksess i yrkeslivet

Både Edvard og Bendik har gjort det bra i yrkeslivet etter at de var ferdige på høyskolen. Edvard er regiassistent hos Maipo Film på Anne Sewitsky sin nye spillefilm Sonjasom handler om den verdenskjente, norske kunstløperen Sonja Henie.

Har har fått permisjon fra sin faste jobb for å gjøre prosjektet hos Maipo. Til vanlig er han fast ansatt i Spoon Agency der han har regi, foto og klipp på en rekke forskjellige filmsnutter.

– Jeg hadde aldri fått den jobben uten utdanningen min fra film og TV-kreatør. Det er helt utrolig at jeg har vært så heldig å få fast jobb rett etter en film- og TV-utdanning, sier Edvard.

Filmsuksess i Statene for tidligere studenter
Både Bendik og Edvard har jobbet for Monster. Bendik jobber nå i utviklingsavdelingen her.

Fra NRK til Monster

Bendik jobber i utviklingsavdelingen til Monster.

– Jeg jobber med å utvikle nye TV-konsepter. Oppgaven min er å ta en idé og følge den til man får et grønt lys fra en TV-kanal. Det er en lang prosess, med presentasjoner og pitching, forteller Bendik. Han hadde ikke sett for seg at han skulle ende opp i en slik jobb. –

På høyskolen lærte vi å gå flere runder med idéene våre, og å presentere dem. Hvis jeg ikke hadde fått den evnen igjennom utdanningen, hadde jeg aldri fått den jobben her, sier Bendik.

Før han begynte i Monster jobbet han et års tid i NRK med Brennpunkt og Innafor, hvor han gjorde research på hele første sesong av Innafor, og hadde regi på en episode.

Filmsuksess i Statene for tidligere studenter
Bendik og Emma Clare fra Innafor forteller om prosessen bak serien, for studenter i auditoriet på Vulkan.

Takknemlig for bredden

Nå har Edvard og Bendik blitt 23 og 24 år gamle, og mimrer tilbake til da de var ferske på studiet. Bendik kommer fra Molde, mens Edvard kommer fra Øksnes kommune i Vesterålen.

– Jeg tok allmennfag på videregående, men lagde film på fritiden. Så måtte jeg bestemme meg om filmskaping bare var en hobby, eller noe jeg ville holde på med på heltid.

 Film og TV-kreatør-studiet innfridde til mine ønsker, fordi jeg fikk en veldig bred innføring i de forskjellige karrierevalgene innenfor filmbransjen. Vi har fått prøvd det meste man kan prøve, sier Edvard.

– Bredden som film og TV-kreatør-utdanningen ga meg, er utrolig viktig for meg, og gjør at jeg føler meg trygg både i en fiksjonssetting, i en TV-setting, eller i en spillefilmsredaksjon, sier han.

– Jeg har også blitt interessert i ting jeg ikke var interessert i før, fordi jeg har gått og sett på hva folk på Art Direction eller Retail Design har drevet med, og blitt inspirert av det, forteller han.

Filmsuksess i Statene for tidligere studenter
Fra innspillingen av bachelorfilmen «I Det Fri».

– Lærerne har betydd mye

De trekker spesielt fram utenlandsturen på andreåret, der de får bruke et halvt år på å lage dokumentar.

– Det var et samlende element, og en sjelsettende opplevelse. Man opplever sinnsyke ting, og får prøvd seg utenfor komfortsonen, sier Bendik.

– Lærerne har betydd mye. Spesielt Morten Thomte har vært viktig for oss. Når det har stormet som verst, har Morten vært klippen. Han er flink til å håndtere fortvilte studenter, og fungerer både som psykolog og støttekontakt, ler han. Da de lagde dokumentarfilm i Istanbul havnet de i et oppgjør med tåregass på den asiatiske siden av byen.

– Det var heftig og utmattende, og en av fotografene våre ble tatt av politiet, men Morten beholdt heldigvis roen, forteller Bendik.

Filmsuksess i Statene for tidligere studenter
Bendik og Edvard sammen med medstudent Filip Agnihotri på innspilling i Istanbul, andre studieår.

– Ta hver oppgave seriøst

De suksessfulle tidligere studentene har gode råd til nye studenter.

– Ta alle oppgaver seriøst, selv om du på forhånd ikke nødvendigvis tror det er dette du vil holde på med. Du vet aldri hva som vil trigge kreativiteten, eller hvem som kan bli en god samarbeidspartner i fremtiden. Jeg har fått bruk for alle småtingene jeg har lært, sier Edvard.

– Man kommer så nær virkeligheten at hver minste oppgave plutselig kan bli et reelt prosjekt. Vi hadde en ukes workshop i TV-utvikling som ut av ingenting eskalerte til at vi ble tatt inn i Monster og fikk pitche ideen vår til TVNorge og TV2, forteller han.

– Noe av det beste med studiene her var klassemiljøet. Alle tok skolen seriøst og ville lage bra ting. I klassen møter man masse folk som kan bidra til å gjøre deg og dine ideer bedre, og visa versa. Vi spilte hverandre gode, sier Bendik.

– Gode idéer blir ikke til i et vakuum. De blir til når flere engasjerte folk drar i samme retning og spyr ut kreative ting i en kasserolle og rører rundt, sier Edvard.

– Den kasserollen er Westerdals, ler Bendik. 

Teaser til «I Det Fri»

Grimstad

Denne helgen tar I Det Fri turen videre til Kortfilmfestivalen i Grimstad.

– Vi hadde håpet veldig på å bli tatt ut til Grimstad, fordi det er hovedmøteplassen for norsk filmbransje, sier Bendik.

Selv om de er nominert, har guttene ingen forhåpninger om å vinne pris her.

– Det er veldig mange nominerte, og få priser. Men vi gleder oss til å høre hva folk synes om filmen, også på hjemmebane, sier Bendik.

– Jeg gleder meg sikkelig til å dra til Grimstad og se masse bra kortfilm. Å se andres filmer er så bra inspirasjon, sier Edvard, og oppfordrer alle som skal til festivalen å komme og se I Det Fri.

Se I Det Fri på Kortfilmfestivalen i Grimstad, torsdag 15. juni klokken 15:15 og fredag 16. juni klokken 19.00.