Aleksander jobber i Google
FLYTTET TIL DUBLIN: Allerede før han var ferdig med utdannelsen ved Høyskolen Kristiania hadde Aleksander Neely fått tilbud om jobb i et av verdens største firmaer. Foto: Daniel O'Farrell

Aleksander gikk ut fra Høyskolen Kristiania med en bachelor i markedsføring og merkevareledelse våren 2016. Allerede før han var ferdig med utdannelsen fikk han tilbud om å jobbe i et av verdens største firmaer, nemlig Google.

I sitt forrige blogginnlegg forklarte Aleksander hvordan han fikk jobben; i dette innlegget forteller han hvordan det har gått så langt.

Worldwide amerikansk gigant

Å jobbe for et gigantisk amerikansk firma som driver virksomhet i hele verden er noe annet enn da jeg jobbet for Lillestrøm Sportsklubb, UNICEF og Husleie.no. Det er som to forskjellig verdener. Google har nærmere 70.000 ansatte over hele verden med mer enn 5000 bare i Dublin.

Ansvaret hver og en sitter på er ufattelig stort, men vi har gode ressurser tilgjengelig for å håndtere det. Miljøet, godene og arbeidsplassen i seg selv er mildt sagt fantastisk, men det er amerikansk. Mål og forventninger er skyhøye, i likhet med amerikanske regler og jobbkultur.

Du må prestere hele tiden. Dette var uvant i starten, men nå liker jeg det fordi det får deg til å jobbe skjerpet og fokusert. Enda bedre er det når du får resultater og anerkjennelse for jobben du har gjort!

Strategisk og Europeisk business-erfaring

I mine tidligere jobber har store deler av arbeidet vært fokusert på landingssider, søkemotoroptimalisering og nettannonsering på ulike plattformer – veldig hands on.

Å jobbe som en slags teknisk digital konsulent i Google er noe helt annet. Nå jobber jeg med en ny dimensjon, som handler om å finne strategiske løsninger for å få noen av Nordens største kunder til å lykkes på nett.

Vi hjelper med andre ord deres forretning å vokse med nettannonsering på Google. En annen dimensjon jeg også verdsetter, er at jeg lærer å kjenne hvordan markeder utenfor Norge operer. Kundene mine er nemlig plassert over hele Europa.

Prioriteringer og egenutvikling

For meg har det vært utfordrende å prioritere hvordan jeg skal bruke min tid i Google. Greit nok, vi har lengre arbeidsdager enn de fleste i Norge, men det hjelper ikke. Nøkkelen er å prioritere, jobbe effektivt og smart slik at tiden man bruker er verdiskapende. Dette gjelder ikke bare hvilke kunder og prosjekter man bruker tid på, men også egenutvikling for å kunne være i stand til å hjelpe kunden på best mulig måte.

Digital markedsføring og Google er i konstant endring, derfor gjelder det å holde seg oppdatert. Google har lagt til rette for dette med interne prøver, personlig utviklingsprogram og en uendelig mengde lesestoff. Heldigvis er det ikke så lenge siden jeg gikk på Høyskolen Kristiania hvor man konstant lærte noe nytt, så det å tilvenne seg en bratt læringskurve har derfor gått fint. Jeg er glad jeg har en arbeidsplass jeg kan fortsette å utvikle meg i praksis og samtidig lære teori slik man gjør på skolen.

Herlige mennesker og kultur

Alle jeg har møtt i Google er simpelthen fantastiske. Jeg tror du skal lete lenge etter en bedrift hvor alle er så ydmyke, kunnskapsrike og imøtekommende.

Disse menneskene og kulturen gjør at jeg både trives, utvikler meg og presterer bedre på jobben. Kanskje ikke så rart at jeg omringes av disse menneske, når det er verdens vanskeligste tek-selskap å få seg jobb hos. Jeg har noe å lære av alle i Google, og når kulturen er å hjelpe hverandre og dele kunnskap internt, kan du se for deg hvor mye vi utvikler oss sammen.

Språkutvikling

Selv om jeg jobber i Irland, prater jeg like mye norsk som engelsk på arbeidsplassen. Jeg jobber med mennesker fra hele Europa, hvorav mange er fra Skandinavia.

Jeg syns det er herlig å utfordre og utvide engelsk-ferdighetene mine. Det tror jeg vil komme godt med i fremtiden. Utover dette lærer jeg meg også dansk fra kunder og kollegaer i mitt team. Dette var jeg fryktelig dårlig på før jeg flyttet til Dublin. Selv om jeg har hatt en bratt læringskurve de første seks månedene, er jeg på langt nær utlært. Dette er visst kun begynnelsen ifølge mine kolleger. Jeg er spent på hvor de neste seks månedene tar meg – her skal det læres!

//Aleksander