Sirill Heimdal har fått plass i et hjørne av femteetasjen i Bergens Tidendes bygg i Krinkelkroken - i godt selskap med erfarne journalister. – Jeg har blant annet erfart at man må være engasjert for å være journalist, sier hun.
Skummelt og utfordrende.

Slik oppsummerer Sirill Heimdal (19) møtet med redaksjonsmiljøet i Vestlandets storavis. I høst jobbet hun i redaksjonen til BT og skrev seks saker for avisen.

– De fleste av disse var til spalten "Min dag" som er et kort intervju i slutten av avisen. Det er saker som handler om helt vanlige mennesker som forteller sin historie. Dette er kanskje noe av det kjekkeste jeg gjorde, fordi jeg fikk snakket med mange ulike mennesker og formidlet forskjellige historier.

«Ikke bare bestemødre som strikker» ble tittelen på Sirill Heimdals første sak i prøveuken i Bergens Tidende. – Også jeg som ikke har peiling på strikking, smiler hun.

Gikk landet rundt

Sirill Heimdals sak (BT 26/9-2016) om at rektor ved Amalie Skram videregående skole sendte elever hjem uten å gi fravær, vakte reaksjoner - og ble sitert i en rekke medier. Saken åpnet veien for at Sirill fikk en prøveuke som journalist i Bergens Tidende.

Det var hennes første skoleoppgave som førte til kontakten med BT. Ikke bare ville de ha saken. Det ble en dobbeltside - og hovedoppslaget på førstesiden. Artikkelen handlet om den nye fraværsregelen for elever i videregående skole, og var spesiell nok til at den ble sitert av NTB. Dermed ble det oppslag i VG, NRK, debatt på TV 2 - og en rekke andre medieoppslag. Samt oppfølgere.

Satte dagsorden

– Det var sinnssykt rart. Det var en ganske fremmed følelse, at en sak jeg hadde jobbet med plutselig havnet på TV og over alt på nettet. Jeg var også stolt over at jeg hadde satt dagsorden, og at jeg hadde satt lys på en ny problemstilling i en viktig sak, sier hun.

I Bergens Tidende har hun vært med på morgenmøter, fått opplæring i programvaren redaksjonen bruker, lest mange aviser i jakten på saker - og observert hvordan journalistene jobber.

Gå ut av komfortsonen

– Noe av det viktigste jeg lærte i BT var at man må komme seg ut av komfortsonen. Det kan være skummelt å ta kontakt med helt fremmede, og frykten for å bli avvist er tilstede. Men det er nødvendig for å skrive en god sak. Jeg fikk utfordret meg hver dag, og det lærte jeg mye av.

Svært relevant for studiet

– Som journaliststudent er det høyst relevant å få jobbet i en avis. Jeg brukte veldig mye av det jeg har lært fra pensum hele veien. Jeg tenkte på hvordan oppbyggingen av sakene skulle være, hva som er relevant, kilder jeg burde snakke med - og hvordan jeg kan skrive en interessant tittel. I tillegg deltok jeg i en interessant diskusjon om en presseetisk situasjon, og da var det gøy å kunne bidra.

Brenner for journalistikk

– Jeg har blant annet erfart at man må være engasjert for å være journalist. Det er en jobb hvor du må være nysgjerrig og stille spørsmål ved alt. Det må være en jobb du faktisk brenner for. Uten dette engasjementet, ville det ikke blitt god journalistikk, sier Sirill, som i løpet av perioden i Bergens Tidende er blitt enda sikrere på hva det er hun ønsker å bli.

– Jeg vil virkelig bli en god journalist. Det er jo det jeg brenner for. Etter å ha vært hos BT disse dagene vil jeg det bare enda mer.

Vis engasjement!

For å komme i kontakt med relevante bedrifter har Sirill følgende tips til studenter:

– Jeg tenker at det viktigste er at du viser engasjement og initiativ. Hvorfor skal bedriften velge akkurat deg? Hva er spesielt med deg? Jeg har opplevd at å være frempå og å vise at du har det lille ekstra å gi lønner seg veldig.

Jeg sier som det står på en stor vegg i det du kommer opp i 5.etg på Bergens Tidende «Er du sulten nok?» Sirill tatt med seg den gode erfaringen og skal nå bruke tid på å utvikle seg som journalist. – Nå skal jeg fokusere på å utvikle skriveferdighetene mine, styrke kunnskapen og blir en enda tryggere journalist.