Alle illustratører samlet på Makers Faire i Trondheim 2016

Denne festivalen har som mål å fremme skapermiljøet i regionen, og vi var med for andre gang. Det ble vist frem studentarbeider og de besøkende kunne snakke med nåværende studenter om høyskolen. Nytt av året var at studentene ved 2. klasse

Illustrasjon ble invitert av arrangørene til å utføre et enormt illustrasjonsstunt. Vi fikk fritt spillerom på et 25 meter langt lerret, og noen tidligere studenter ble også invitert til å bidra. Vi har snakket med Silje Oddli Skinstad, Håvard Rømma og Anine Hansen og Oline Bergebakken Sundt om deres opplevelser.

Silje Oddli Skinstad

  • Nettsted: siljeoddli.com
  • Instagram: siljeoddli

Hva syns dere om Maker Faire?

– Jeg synes det er et veldig bra tiltak som gir Trondheims skaper- og innovasjonsmiljø muligheten til å vise seg frem og vise hva de kan. Det er også veldig interessant for de som snuser på illustrajonsstudiet, men også folk flest å se hva Trondheim har å tilby på teknologi- og innovasjonsfronten, sier Silje

Hva var ideen bak illustrasjonsstuntet dere har gjort i dag?

Ideen var hovedsakelig å skape en idémaskin - en slags fabrikk er ideer blir laget og spydd ut i form av fantastiske ideer!

Har dere gjort noe lignende før og var det utfordrende?

– Nei, jeg har aldri gjort noe som dette, så det var helt klart utfordrende. Dette gjaldt ikke bare meg, så vi samarbeidet litt alle sammen for å få en helhetlig komposisjon. Jeg ville følt meg litt lost hvis jeg skulle tatt for meg alt alene, så det var veldig artig å kunne jobbe med andre og spesielt illustratører jeg ikke kjente fra før og “bonde” over det samarbeidet.

Du er tidligere student ved Høyskolen Kristiania. Hva gjør du nå?

– Livet mitt består av å se etter jobb og samtidig leve det gode liv! Jeg var i Australia som nyutdanna og lærte utrolig mye av oppholdet mitt der! Fremover vil jeg kanskje samarbeide med en forfatter og lage illustrasjoner til bøker og da spesielt barnebøker. hJeg vil egentlig bare ha masse å gjøre og gjerne flere ting på en gang!

Ville du anbefalt illustrasjonsstudiet på Høyskolen Kristiania til andre?

– Det vil jeg absolutt! Tiden min på Høyskolen Kristiania var uten tvil “best time of my life”!! Det var her jeg fant folka mine samtidig som jeg fant meg selv.

Dette har mye med det kreative miljøet som skolen legger til rette for.
Silje Oddli-Håvard-Anine
Fra høyre; Silje Oddli Skinstad, Håvard Rømma og Anine Hansen

Håvard Rømma

  • Instagram: Haavard.Art

Hva syns du om Maker Faire?

– Det er et utrolig spennende arrangement med mange interessante teknologiske oppfinnelser.

Hva var ideen bak illustrasjonsstuntet dere har gjort i dag?

Vi tok mye inspirasjon fra Maker Faire som festival og bygget et konsept rundt ideen om det.

Har du gjort noe lignende før og var det utfordrende?

– Dette er det første offentlig stuntet jeg har gjort. Jeg har aldri utført et verk offentlig tidligere, men jeg føler at det gikk bra og ble inspirert av mye som byen har å by på.

Du er tidligere student ved Høyskolen Kristiania. Hva gjør du nå?

– Jeg er akkurat ferdig med en Bachelor i Australia ved Curtin University, noe som var en fantastisk og utrolig lærerik opplevelse. Nå prøver jeg å etablere med som freelancer i Trondheim. Jeg er i gang med å oppdatere profilen min på LinkedIn og skolen karrieresenter Track. Samtidig legger jeg ut tidligere arbeid på Instagram og på hjemmesiden min.

Ville du anbefalt illustrasjonsstudiet på Høyskolen Kristiania til andre?

– Ja, det er et godt og kreativt miljø en kommer inn i. Et klassemiljø er viktig for utvikling - vi blir bedre sammen enn alene. Det er veldig lett å bli inspirert av medstudentene sine.

Oline til venstre

Anine Hansen

Jeg syns det er artig at Trondheim har en slik unik festival der det er mulighet for kreative sjeler å vise seg frem.

Hva var ideen bak illustrasjonsstuntet dere har gjort i dag?

– Vi ønsket å vise frem oss selv og skolen, samtidig som vi hadde en kreativt bidrag til festivalen. Vi ville også skape interesse rundt illustrasjonsfaget!

Har du gjort noe lignende før og var det utfordrende?

– Jeg har gjort noe lignende en gang tidligere i form av et noe mindre stunt på et arrangement da jeg studerte i Southampton i England. Det å jobbe offentlig er mye mer utfordrende enn å sitte på et kontor for seg selv. Vi får personer som stopper opp og ser på mens vi maler og det blir mer personlig når det er offentlig.

Men utfordringer er alltid gøy og det er jo det vi utvikler oss på.

Du er tidligere student ved Høyskolen Kristiania. Hva gjør du nå?

– Nå er jeg nettopp ferdig med Bachelorgraden fra England. Jeg er i startfasen som freelancer og har nettopp fått kontorplass på et kontorfellesskap på Ladekaia. Der skal jeg være sammen med blant annet noen tidligere lærere. Vi jobber for oss selv, men det kan like fullt være aktuelt og relevant med samarbeid i fremtiden. Ellers holder jeg på med å sende ut selvpromotering og prøver å komme inn i det kreative bransjemiljøet i Trondheim. Jeg har blant annet fått være gjesteforeleser for en av illustrasjonsklassene som går på skolen nå. Det var veldig gøy å komme tilbake til skolen og forelese.

Ville du anbefalt illustrasjonsstudiet på Høyskolen Kristiania til andre?

– Ja, hvis man har interessen for det er det helt supert. Det er et veldig bra miljø på skolen blant studentene og lærerne. Man må dog jobbe hardt for det, siden det ikke er sikret jobb etter endt studie. Studiet er en veldig fin start på karrieren og vi lærer veldig mye på studiet.

makers faire 2016
25 meter med lerret: Oline Bergebakken Sundt til venstre.

Oline Bergebakken Sundt

  • Instagram: olinebsillustrasjon

Hva syns du om Maker Faire?

– Jeg synes Maker Faire er et utrolig bra arrangement der man kan få med seg masse spennende ny teknologi og oppfinnelser. Det er også forskjellige kulturopplevelser her!

Alt fra myldretegninger til racebiler.

Hva var ideen bak illustrasjonsstuntet dere har gjort i dag?

– Både nåværende og tidligere illustrasjonsstudenter ved Høyskolen Kristiania slo seg sammen for å tegne på en 25 meter lang vegg. Vi ville lage et bilde som representerte Maker Faire så bra som mulig, så vi bestemte oss derfor å tegne en idémaskin. Ideer er grunnlaget for Maker Faire - uten ideer kan man ikke finne opp nye oppfinnelser. Men hvordan man får en god idé, hvilke inspirasjonskilder som finnes og hvordan skille de gode ideene fra de dårlige - det var spørsmål vi stilte oss og som førte til det stuntet vi endte opp med.

Har du gjort noe lignende før og var det utfordrende?

– Jeg har aldri gjort noe lignende før, men jeg vet noen andre i klassen har tegnet bilder på vegger før - bare ikke på denne måten vi gjorde det. Det var en utfordring siden vi måtte bruke omgivelsene veldig aktivt for inspirasjon og planlegge og utføre stuntet på en og samme dag. Vi malte med acrylmaling på en perforert duk, noe som gjorde det vanskelig å lage detaljer. Utover dagen begynte det også å regne kraftig, og vi måtte prøve å redde maleriet ved å dekke det med plast før regne ødela det helt. Jeg er på om vi rakk det i tide, men vi rakk heldigvis å ta masse bilder før regnet kom.

Ville du anbefalt illustrasjonsstudiet på Høyskolen Kristiania til andre?

– Jeg vil absolutt anbefale illustrasjonsstudiet på Høyskolen Kristiania til andre. Klassen er liten, så man blir godt kjent med sine medstudenter og sine lærere. Man får også prøve masse forskjellig! Vi har laget alt fra tegnefilm til malerier, noe som har vært utrolig gøy! 

TEKSTFORFATTER: TRYM SØRSDAL

INTERVJUER: TERJE BRØNLUND