Gro harlem Brundtland foreleser

Første-, andre- og tredjeklasse på Bachelor i journalistikk i Oslo fikk en gjesteforelesning utenom det vanlige onsdag den 14. september.

Politikeren og mennesket Gro Harlem Brundtland har hatt større påvirkning på det norske samfunnet enn noen annen i vår tid, og hun har internasjonal anerkjennelse for sitt engasjement spesielt innen klima, helse og fredsskapende arbeid.

En time på overtid ble seansen stoppet.

Hvorfor forsto journalistikkstudentene etter tre timer uten pause denne dagen. En time på overtid ble seansen stoppet. Da var fortsatt 77 år gamle Gro i sitt ess, og spørsmålene kunne fortsatt vært mange. Tre studenter fikk et ekstra nært forhold til Gro-besøket.

De hadde forberedt seg grundig og utgjorde panelet som stilte den tidligere statsministeren spørsmål i hoveddelen av besøket. - Det var utrolig gøy å stille Gro spørsmål. Hun sitter på utrolig mye kunnskap og svarte ut over det jeg hadde forventet. Alt i alt en utrolig minneverdig opplevelse, sier Valera Patotski, 20 år gammel. Han hadde vært journalistikkstudent i bare tre uker da han fikk denne utfordringen i fanget.

Nesten alle var tilstede, og det var heller ingen tvil om at Instituttleder Erling Dokk Holm fulgte svært interessert med.

Også Ingrid Bakker vil huske dette. En skarp andreklassing som skal ut i sin praksisperiode på utdanningen om noen måneder. - Det var en stor ære å bli utvalgt til å sitte i panelet, og få lov til å stille spørsmål til Norges mektigste kvinne. Dette kommer utvilsomt til å forbli et av høydepunktene i min journalistiske karriere, tror hun. Den rutinerte i gjengen var Stine Machlar. Hun har jobbet noen år, er 25, og er i ferd med å sluttføre sin bachelor.

- I løpet av studietiden får vi mulighet til å møte og intervjue mange spennende og interessante mennesker, men jeg tror aldri studentene på Kristiania vil få anledning til å høre et menneske som har betydd så mye for Norge som det Gro har gjort. Det å være en av de studentene som satt i panelet er spesielt og gjør meg ydmyk, sier Stine.

En strålende opplagt Gro forklarte og besvarte alt fra norsk politikk til dagens klimautfordringer.

Mot slutten fikk alle i salen anledning til å stille spørsmål, og de var mange og gode. En strålende opplagt Gro forklarte og besvarte alt fra norsk politikk til dagens klimautfordringer. Som statsminister tre ganger i en tid der ikke alt gikk på skinner i AS Norge, som Norges første miljøvernminister og som leder av Brundtland-kommisjonen som innførte uttrykket bærekraftig utvikling, ble det ikke etterlatt særlig tvil om at dette mennesket lytter man til. Valera - selv født i Russland - stilte storpolitiske spørsmål, Stine var opptatt av kvinnesaken og Gros liv og betydning i en verden dominert av menn.

Som utdannet lege og senere leder av verdens helseorganisasjon, ble Gro utfordret både på norske og globale helseutfordringer av Ingrid. Og naturligvis måtte hun svare på spørsmål om journalistikk og journalister.

Alle som var til stede ble litt klokere denne dagen. Og fikk et møte de sent vil glemme.

Tre studenter med kamera og notatblokk. Bachelor i journalistikk ved Høyskolen Kristiania.

Vil du også studere journalistikk?

Bachelor i journalistikk lar deg bryne deg som journalist fra dag én. Utdanningen gjør deg godt rustet for mediebransjen, og er en stadig mer etterspurt bakgrunn blant flere arbeidsgivere.
Les mer