Martin Johnsrud Sundby og Marieke Heggeland
Marieke Heggeland og Martin Johnsrud Sundby

Da Marieke Heggedal fra Nittedal Frisklivssentral kom for å snakke med studentene på Bachelor i livsstilsendring og folkehelse tok hun med seg mannen sin, Martin Johnsrud Sundby.

Hei, jeg heter Martin. Min jobb er å gå på ski, og den viktigste motiverende samtalen har jeg med meg selv – hver dag!

Sett realistiske mål

Selv om det går relativt bra for Martin om dagen, har det ikke alltid vært slik. Før 2011-sesongen møtte han mentaltrener Erik Bertrand Larssen, som var med landslaget på tur. Etter å ha observert Martin noen dager tok de en prat, og det ble den viktigste samtalen i Martins karriere. «Du virker å være en så smart fyr, som ser ut til å gjøre en del ukloke valg. Du spiser sjokolade etter trening, og jeg mener at du ikke tar ut maks på alle treningene». Martin fortalte at han hadde satt mål som ikke var fundamentert i han selv, men som var bygget på andres forventninger. Det gjennomskuet Erik.

–Jeg lærte at når man skal sette realistiske mål, kan det like gjerne handle om de små tingene. Men det må være noe som gir deg sommerfugler i magen, og som gjør at det begynner å krible hver gang du sier det til deg selv.

– Jeg kjente jeg hadde virkelig lyst til å ta medalje på hjemmebane, og hadde egentlig lyst til å holde det for meg selv. Men jeg lærte at det forplikter mer når man sier det høyt. Så jeg sa det til treneren og gikk hjem og sa det til kona. Etter hvert har jeg begynt å si det til hele Norge. Hver vår finner jeg ut hva jeg skal bli bedre på, og så går jeg til media og forteller det. Desto større blir fallhøyden, og det forplikter meg til å jobbe enda bedre og mer dedikert.

Når du har satt deg et mål, sørg for at du aldri glemmer det

Martin forteller han har bilder av de argeste konkurrentene på nattbordet – for å være sikker på at han holder fokus på målet. På nattbordet ligger gjerne artikler med overskrifter som «Dario skal vinne tilbake den gule trøya», og «Petter er råere enn noen gang». Jo oftere du minner deg på målene du setter deg, jo større er sjansen for at du gjør noe med dem.

– Jeg minner meg selv på at de russiske skiløperne sannsynligvis er ute og trener allerede, når jeg får lyst til å trykke på slumre-knappen på morgenen, og når jeg skal velge hva jeg spiser til frokost. Disse valgene gjør meg mer skjerpet på trening, og gjør at jeg trener optimalt.

Jeg blir enda mer motivert når det går dårlig, og når andre tror de kan slå meg.

– Jeg må ha motivasjon for å gjennomføre en bra treningsøkt, hvis ikke kan jeg heller bruke den tilmålte tiden på familien. Og så må jeg ha en klokkeklar strategi for hvordan jeg skal håndtere dager med manglende motivasjon, for de kommer, fortalte Martin, før han avsluttet med å si at en dårlig plassering virker motiverende på han.

Fornøyd studieleder

Faglig studieleder Hege Ulveland var godt fornøyd med det Martin hadde å dele.

– I tillegg til å trekke frem spennende erfaringer fra egen hverdag, synes jeg Martin var flink til å relatere motivasjonsarbeidet til Hvermansen og den som ønsker å endre livsstil. Jeg tror de fleste tilhørerne ga mentaltrener Erik Bertrand Larssen rett i at Martin Johnsrud Sundby virker som en smart fyr!