Bildet inneholder en svart bakgrunn og fem portretter av kvinner i sirkulære rammer. Over portrettene er det tekst som sier "DET IRANSKE SOLIDARITETS-FORUM". Ved siden av portrettene finnes kjønnssymbolene for kvinner. På høyre side av bildet er det en del av det iranske flagget med grønne, hvite og røde striper.
Bildet inneholder en svart bakgrunn og fem portretter av kvinner i sirkulære rammer. Over portrettene er det tekst som sier "DET IRANSKE SOLIDARITETS-FORUM". Ved siden av portrettene finnes kjønnssymbolene for kvinner. På høyre side av bildet er det en del av det iranske flagget med grønne, hvite og røde striper.

Find English version here. 

Eventet er arrangerert med støtte fra Fritt Ord, og med Høyskolen Kristiania som medarrangør.

Siden drapet på Jina (Mahsa) Amini i september 2023, har Iran vært vitne til overveldende demonstrasjoner og protester mot det iranske regimets ideologiske og politiske orienteringer.

Denne folkebevegelsen er globalt anerkjent som Kvinne, liv og frihetsrevolusjonen. I denne revolusjonen, som navnet tilsier, har kvinner en formidabel rolle: de representerer en progressiv kraft som fortsetter å ta landet videre i kampen mot det langvarige tyranniet i Iran.

Nobels fredspris til Narges Mohammadi er en anerkjennelse av denne langvarige kampen til iranske kvinner, gjenspeilet i Narges' liv gjennom mange år. Derfor ønsker vi i Det iranske solidaritetsforum å hylle årets fredsprisvinner, og den inngående frigjøringskampen i Iran hun personifiserer og representerer.  

Finn FB-eventet her. 

Dato: Lørdag 09.12.2023  

Tid: 

Kl. 11.00-17.00: Fotoutstilling fra organisasjonen Dadkhahan

KL 15.00-17.00: Panelsamtale: En hyllest til Kvinne, liv og frihetsbevegelsen i Iran i forbindelse med Fredprisutdelingen til Narges Mohammadis (panelsamtalen vil foregår på engelsk)

HUM-koret, Oslo Humanistkor vil åpne panelsamtalen. 

Sted: Tolbugata 34.

Lett servering. 

Ingen påmelding, men kun plass til 70 stykker på panelsamtalen så kom i god tid for å sikre deg plass. Men gjerne meld interesse på FB-eventet så har du det i kalenderen!

Les mer detaljert om programmet under bildet

Bildet fra utstillingen da det var i Stockholm, Sverige.
Fra utstillingen i Stockholm tidligere i år. Foto: Dadkhahan 

Program: 

11.00-17.00: Utstiling fra Dadkhahan

Organisasjonen Revolutionary Council of Dadkhahan (RCD) består av familiemedlemmene til ofre for det islamske regime i Iran.

Ordet Dadkhahan kan oversettes til rettferdighetskrever, som betyr de som ønsker rettferdighet ved å sette søkelys på kriminelle handlinger begått av det iranske regime. Dette gjør de for å skape bevissthet rundt situasjonen for det iranske folk. Spesielt kvinner og unge mennesker som er nødt til å leve under det undertrykkende og brutale kjønns-apartheid-regimet i Iran.

Gjennom denne utstillingen ønsker Dadkhahan å hedre minnene til ofrene for Den islamske republikken Iran hvor deres historier, etterlatte minner og brev skrevet i fangenskap blir utstilt. Det blir også vist testamenter og gjenstander laget i iranske fengsler

15.00 – 17.00: Panelsamtale: En hyllest til Kvinne, liv og frihetsbevegelsen i Iran i forbindelse med Fredprisutdelingen til  Narges Mohammadis

Det iranske solidaritetsforum har invitert flere fremragende iranske kvinnelige eksperter med ulike bakgrunner. De vil gi oss sine analyser av Narges Mohammadis fredspris, og den livsviktige kvinnekampen i Iran – en kamp alle paneldeltakerne har til felles.

(panelsamtalen vil foregår på engelsk)

HUM-koret, Oslo Humanistkor åpner paneldebatten
De består av rundt 50 medlemmer og mestrer ulike musikalske stilarter og har, i tillegg til å synge på seremonier, vektlagt musikalsk utvikling og formidling av humanistiske verdier gjennom flere ulike aktiviteter.

Om paneldeltakerne:

Fataneh Farahani, professor i etnologi ved Institutt for etnologi, religionshistorie og kjønnsstudier ved Stockholms universitet.

Hennes arbeid består blant annet i å anvende kjønn og seksualitet i migrasjonsstudier, integrere forståelse av rase og translokasjon i maskulinitetsstudier, analysere feltet epistemologi og kunnskapsproduksjon ved å se på rase og kjønn.

Parvin Ardalan, journalist, kvinnerettighetsforkjemper og forfatter i Malmø. 

Parvin Ardalan har bakgrunn innen journalistikk, aktivisme og grasrotfeministbevegelser i Iran. Hun var medgrunnlegger av Women Cultural Center og One Million Signature Campaign i Iran.

Etter at hun flytte til Sverige i 2009, har interessen hennes for kjønn, sosiale bevegelser og migrasjon ført til opprettelsen av en rekke samarbeid mellom sivilsamfunnet og kulturinstitusjoner. Blant annet har dette ført til opprettelsen av Women Making HERstory og Migration Memory Encounters i Malmö i Sverige. Hun er også styremedlem i Swedish PEN.

Tabassom Fanaian, uavhengig forsker med bakgrunn fra politisk psykologi og menneskerettigheter.

Fanaian har hovedsaklig forsket innenfor demokrati og teokrati, kommunikasjon og kollektiv handling, samt kjønnsstudier innenfor organisasjonspsykologi. Hun har også undervist i psykologi på The Baháʼí Institute for Higher Education (BIHE-universitetet) i 15 år - for studenter som ikke får lov til å gå på iranske universiteter på grunn av religiøs tro.

Essmat Sophie (Asima), prisvinnende forfatter og prisbelønnet regissør, forsker og aktivist. 

Sophie er født og oppvokst i den kurdiske regionen i Iran. Hun har en mastergrad i informasjonsvitenskap fra Universitetet i Oslo og Tehran University, samt en mastergrad i engelsk litteratur og amerikanske og britiske studier fra Universitetet i Oslo. Hun har også en annen mastergrad i samfunnsvitenskap fra Salt Lake City University.

Tittelen på hennes nyeste bøker er: Dancing Amid Fire, Rising Above Ruins (2023), Last Day of Autumn (2021), og In The Eye of the Storm (2013), som vant den litterære prisen Ordknappen i Norge. Sophie er en produktiv filmregissør og filmprodusent. Hennes siste animerte kortfilm, Dancing Amid Fire, Rising Above Ruins, ble laget i 2023. Sophie har mottatt æresbevisninger og prise som beste regissør.

Ordstyrer er Sherry Hakimnejad, barnevernspedagog, masterstudent og gründer. 

Hakimnejad er født i i Teheran og kom til Norge som femåring som følge av Iran-Irak-krigen. Hun har brukt kreativitet til å utvikle ulike prosjekter som fokuserer på den nåværende situasjonen i Iran.

Hun er barneverspedagog, masterstudent og grunnlegger av ulike selskaper som fokuserer på miljø og sosial bærekraft. Målet hennes er å bruke kreativiteten sin og forretningsferdighetene tilå skape solidaritet og innovasjon for et bedre Iran.

  • Om Det iranske solidaritetsforum (DISF)

    Det iranske solidaritetsforum (DISF) startet etter initativ fra Sharam Alghasi, professor ved Institutt for kommunikasjon. Det iranske solidaritetsforum har som mål å arbeide med solidaritet rettet mot Iran. I tillegg vil forumet produsere og formidle informasjon til den norske offentligheten, inkludert det norsk-iranske miljøet i Norge og iranske diaspora utenfor Iran.

    Kristiania er med som vertsinstitusjon for Det iranske solidaritetsforum bidra som institusjon med vitenskapelig og samfunnsmessige tyngde, og ta del i et faglig og offentlig nettverk med søkelys på viktige problemstillinger innen medier, kommunikasjon, ledelse, og samfunnsvitenskap.