Dato: Tirsdag 27.02.24 

Tid: 08.30-10.00

Sted: Ernst Hage, Kirkegata 24-26, Oslo

Meld deg på

Inaktivitet er vår tids største helseutfordring. Vi får følgesykdommer som fedme, benskjørhet, hjerte- og karsykdommer og diabetes. Et samfunn som er skapt for at vi skal ha det mest mulig behagelig, krever at enkeltindividet må ta bevisste valg i hverdagen for å være mer aktive. Men en ting er å vite hva som er sunt – noe ganske annet er å gjøre det.  

Program: 

08.00 - 08.30: Enkel frokost og registrering 

08.30 - 08.35: Velkommen v/Hans-Christian Åsheim, professor og dekan, School of Health Sciences, Kristiania 

08.35 - 08.50: Confronting physical inactivity: a global health perspective v/Adnan Kisa, professor, Institutt for helse og trening, Kristiania  

08.50 - 09.05: Fysisk aktivitet hos kvinner med endometriose og langvarige smerter v/Merete Kolberg Tennfjord, førsteamanuensis, Institutt for helse og trening, Kristiania 

09.05 - 09.20: Grønn resept, versjon 2.0 v/John Magne Kalhovde, dosent, Institutt for helse og trening, Kristiania

09.20 - 09.50: Panelsamtale: Aktivitet som medisin – den glemte resepten? 

I panelet:

  • Erlend Svardal Bøe, stortingsrepresentant fra Troms for Høyre, medlem av Helse- og omsorgskomiteen  
  • Lis P. Strøm, universitetslektor/seniorrådgiver, Norges Idrettshøyskole
  • Nils Kristian Klev, visepresident i Legeforeningen og leder av Allmennlegeforeningen
  • Anders Hall Grøterud, daglig leder i Aktivitetsalliansen 
  • Marianne Lier Ay, deltaker i forskningsprosjektet «The ABEL feasibility study», som blant annet knytter sammen lege, pasient og personlig trener via en app. 
  • Ordstyrer: Lars-Erik Mørk, Aktivitetsalliansen / Gjensidigestiftelsen 

09.50 - 10.00: Lansering av temautgaven “Helse i bevegelse” av magasinet Kunnskap Kristiania v/Jens Barland, prorektor arbeidsliv og innovasjon, Kristiania 

Mer om innledere og paneldeltakere: 

Innledere

John Magne Kalhovde

John Magne Kalhovde er fysiolog fra Norges Idrettshøgskole og har blant annet jobbet som forsker ved det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo. I dag er han dosent ved Institutt for helse og trening ved Kristiania. Prosjektet «The ABEL feasibility study»  har som mål å finne en bærekraftig modell for samhandling og oppfølgning rundt «grønn resept», som dreier seg om at leger kan legge til rette for bedre kosthold og mer fysisk aktivitet hos personer med høyt blodtrykk, diabetes type 2 og sykelig overvekt.  

Adnan Kisa

Adnan Kisa er professor i helsepolitikk og -økonomi og stårStanford Universitys liste over de to prosent mest innflytelsesrike vitenskapsmennesker i verden. Han har mottatt mange prestisjefylte priser og har publisert utallige artikler, rapporter og bøker. Han er tilknyttet flere universiteter i USA, og er medlem av Harvards Value of Vaccination Research Network (VoVRN). Han har tidligere jobbet for både Verdensbanken og Verdens helseorganisasjon (WHO). Han har lang og omfattende erfaring med forskning på global helse og politikk.  

Merete Kolberg Tennfjord

Merete Kolberg Tennfjord er førsteamanuensis ved Institutt for helse og trening ved Kristiania. Hun har en doktorgrad fra Norges idrettshøgskole og har særlig forsket på kvinnehelse og fysisk aktivitet i et folkehelseperspektiv. Andre forskningsinteresser er sosiale medier, helsekommunikasjon og helsekompetanse. Hun leder for tiden en intervensjonsstudie om trening for kvinner med endometrioseplager. Hun starter også opp et prosjekt som skal undersøke helsekompetanse blant kvinner med migrasjonsbakgrunn som lever med langvarige bekkensmerter. 

Paneldeltagere

Erlend Svardal Bøe

Erlend Svardal Bøe er Stortingsrepresentant fra Troms for Høyre og sitter i Helse- og omsorgskomiteen. Han har et sterkt engasjement for fysisk aktivitet og trening som en del av det forebyggende helsearbeidet, og jobber aktivt for å øke bruken av grønn resept for å bedre folkehelsa.  

Lis P. Strøm

Etter 13 år som markedsdirektør i Sats og 14 år som adm. direktør i Roede er Lis nå universitetslektor ved Institutt for idrett og samfunnsvitenskap på NIH. Fra 2022 har hun i tillegg vært seniorrådgiver i Sunne kommuner - WHOs Healthy Cities Network. I tillegg er hun en del av Aktivitetsalliansen som hun var med å starte i 2012.

Nils-Kristian Klev

Nils Kristian Klev er spesialist i allmennmedisin, og har en master i helseledelse fra UiO. Han er leder av Allmennlegeforeningen og visepresident i Legeforeningen. Klev har over 15 års erfaring som fastlege, i tillegg til å ha jobbet som sykehjemslege, helsestasjonslege og i spesialisthelsetjenesten innen rus og psykiatri.

Anders Hall Grøterud

Anders Hall Grøterud er daglig leder i Aktivitetsalliansen, og avdelingsleder for talentutvikling på Barratt Due musikkinstitutt. Han har hovedfag i idrettspsykologi og har skrevet boka Sporty Business med Geir Jordet. Han har tidligere vært landslagstrener i triatlon, informasjonsdirektør i SATS-gruppen, fagsjef for folkehelse-kommunikasjon Gambit Hill & Knowlton – og ledet kampen mot moms på trening i 2000-2001.

Marianne Lier Ay

Marianne Lier Ay er interiørkonsulent, har studert prosjektledelse, markedsføring og logistikk og er ansatt i Ekornes Beds AS. I 2023 var hun deltaker i forskningsprosjektet «The ABEL feasibility study» hvor forskerne tester en ny måte å bruke grønn resept på. Et av virkemidlene er en app som knytter sammen fastlege, pasient og personlig trener. 

Ordstyrer

Lars-Erik Mørk

Lars-Erik Mørk har bakgrunn som reporter og programleder i NRK og som PR-rådgiver. Siden 2011 har han vært kommunikasjonssjef i Gjensidigestiftelsen, som er en av sju partnerne i Aktivitetsalliansen. Denne alliansen var han med og startet i 2012, sammen med blant annet Anders Hall Grøterud.