Tid: 3. juni 2024, kl. 18.00-20.00

Sted: OsloMet, Universitetsbiblioteket, Pilestredet 48

Debatten tar for seg moderne iransk litteratur, med primært fokus på Bektash Abtins litterære funksjon og virke. 

Før debatten vil Sharam Alghasi, professor i mediesosiologi ved Høyskolen Kristiania, ha en samtale med professor i persisk litteratur, Farzaneh Milani. Samtalen vil foregå på engelsk.

Arrangementet er et samarbeid mellom Baran Publishing i Sverige, OWL Publication i Norge, og Det Iranske Solidaritetsforum ved Høyskolen Kristiania. Benyamin Farnam er hovedansvarlig for dette arrangementet.

Om Bektash Abtin 

Bektash (1974-2022) var en iransk poet, forfatter og dokumentarfilmskaper som døde av Covid-19 i 2022 mens han satt i fengsel. Bektash ble flere ganger arrestert og fengslet. Han har laget om lag 20 sosiale dokumentarer med kritikk rettet mot ulike sosiale, kulturelle og politiske problemstillinger i Iran. 

I 2021 tildelte American Pen Association prisen "Freedom of the Pen" til Abtin og to andre fengslede iranske forfattere: Reza Khandan Mahabadi og Keyvan Bajan. 

Om paneldeltakerne

Farzaneh Milani er professor i persisk litteratur og kvinners studier ved University of Virginia. Milani har gjennom flere tiår vært en sentral skikkelse i iranske litteraturstudier. Hun er både poet og forfatter, og har i tillegg oversatt store iranske poetiske verk fra persisk til engelsk. Dette inkluderer oversettelser av verkene til Simin Behbahani, som er en av de mest sentrale litterære skikkelser i Irans moderne litteratur. 

Shahla Shafiq er sosiolog, forsker og forfatter bosatt i Frankrike. I 2017 mottok hun Frankrikes “Legion of Honour” for hennes mangeårige arbeid for likestilling. Shafiq har forfattet en lang rekke bøker og artikler, spesielt innen kjønns- og kvinnestudier, og politisk islam.

Moderator er Sepideh Zarin Panah, forfatter, journalist og litterær oversetter bosatt i Sverige 

Om “Bokmessen uten sensur”

Hvert år arrangerer iranske utgivere og forfattere bosatt i Europa og Nord-Amerika en usensurert bokmesse parallelt med den tilsvarende bokmessen i Teheran. I år vil bokmessen bli holdt på OsloMet.

Målet med bokmessen er å motarbeide sensur innen forskning, skriving og utgivelse av bøker. I en tid der den iranske regjeringens sensurmaskineri har undertrykt og tatt livet av mange iranske borgere i Iran, arrangerer vi en sensurfri bokmesse for å fremme våre verdier som ikke kan sensureres.

Les mer om bokmessen her!