Portrett av Hege Solbakken
Hege SolbakkenFoto: Anna Julia Granberg/Blunderbuss

Vi er ute etter kunnskapsrike og faglig nysgjerrige kandidater som kan tilføre kompetanse og erfaring på nøkkelområder. Nettstudier kan tas av dem med travle dager fylt med arbeid og familieliv, men også dem med lang reiseavstand til lærestedene, sier Hege Solbakken.

Hun er seniorrådgiver hos Visindi, som er Norges største selskap innen utvelgelse av styremedlemmer og toppledere. Hun slår fast at dette er et supplement i utdanningssystemet som trengs.

Teknologien åpner nye dører for dem som av ulike grunner ønsker å tilrettelegge sitt eget studieløp – enten det er i en småbarnsperiode, ved siden av jobb eller for en som ønsker frihet og fleksibilitet.

Noen studiepoeng unna drømmejobben

Livet har mange faser, men èn ting er sikkert: det er aldri er for sent for å bestemme seg for å ta en ny retning. Mange søker fortsatt etter drømmejobben og nye utfordringer, arbeidslivet er langt og markedet er i stadig bevegelse.

For noen betyr det å starte med blanke ark og en ny bachelorgrad på papiret, mens for andre trengs det bare noen studieemner for å kunne utforske nye muligheter.

En av dem som fikk full uttelling etter å ha fullført sin MBA (Masters of Business Administration) som nettstudium, er Andreas Martinussen. Han tok sin grad ved Edinburgh Business School gjennom Høyskolen Kristiania, og er CEO ved Solon Eiendom.

Ville ha «full pakke»

Portrett av Andreas Martinussen
Andreas Martinussen

Fra før hadde han bachelor i bedriftsøkonomi, men han følte seg ikke helt ferdig på skolebenken og ønsket seg enda større kompetanse.

– Det var deilig å bli trygg at på egne erfaring og opplevelser fra arbeidslivet om hva som funket for meg, faktisk var i tråd med teoriene fra lærebøkene. Den tryggheten var en stor styrke, sier 33-åringen. Han får støtte fra Solbakken:

–  Bakgrunn fra høyere utdanning kreves i alle stillinger for yngre kandidater, og i tillegg til gode faglige resultater fra utdannelsen, er det viktig å vise engasjement og driv, sier hun og legger til:

– Det faglige engasjementet, at du brenner for noe og har fulgt egne interesser er bra, og arbeidserfaring teller positivt uansett hvilken jobb man har hatt.

– Kunne ikke tatt denne graden på noen annen måte

Det betyr at det man har gjort tidligere i arbeidslivet potensielt kan være en styrke når man igjen skal prøve lykken på jobbmarkedet – eller starte for seg selv.

– Kort sagt kunne jeg ikke tatt denne graden hadde det ikke vært for at jeg kunne ta det over nett. Å studere på nett ga meg muligheten til å styre min egen studiehverdag, sier Martinussen. Han jobbet fulltid ved siden av studiene samtidig som han sjonglerte livet som småbarnsfar, treningsjunkie og triatlon-entusiast.

– Å dra på forelesning ga meg lite

Over de to årene som student valgte han flere ganger å reise over til Skottland for å delta på forelesninger som han kunne fulgt fra læringsportalen hjemmefra.

– Etter å ha gjort dette et par ganger fant jeg ut at jeg like gjerne kunne følge forelesningen på nett. Mastersamlingene i Oslo med fullpakket program og interne- og eksterne foreleseren derimot, var utrolig bra. Det var komprimert, effektivt og «to the point», og øremerket inn mot eksamen.

Han beskriver sin opplevelse ved Høyskolen Kristiania som «overlegent bra», og minst like bra som en utdannelse ved norske universitet eller høyskoler.

– Det krevde en god dose selvdisiplin å legge opp sitt eget studieløp, og den arbeidsinnsatsen skal man ikke undervurdere. Siden jeg var voksen da jeg studerte hadde jeg likevel en helt annen referanseramme og kunne veie innholdet opp mot virkelige arbeidssituasjoner, sier Martinussen. – Det gjorde også innholdet lettere å lære.

De unge øker mest

Portrett av Elin Ørjasæter
Elin ØrjasæterFoto: Frida Marie Grande

Å studere tar både tid og krefter, men avkastningen og mulighetene som følger med kan bli store. Likevel er det slik at over 30 prosent av dem som påbegynner bachelorgrader på landsbasis ikke fullfører, i følge Statistisk sentralbyrå.

– Om muligheten for å fullføre bachelorgraden på nett fører til at flere kan gjøre ting i sitt tempo og dermed består, må dette være noe som alle vinner på, sier sier Elin Ørjasæter, førstelektor og emneansvarlig for nettkurset operativ personalledelse.

Det er de yngste studentene som nå øker mest blant høyskolens nettstudenter. 1 av 5 av dem som velger nettstudier er under 24 år, viser tall fra antall solgte kurs på Høyskolen Kristiania.

Studer fra hvor som helst

Selv om man ikke møter fysisk opp ved skolen, får man oppfølging underveis fra en faglig veileder, og muligheter for kontakt med medstudenter og nettverksbygging. I tillegg er det jevnlig oppgavelevering, evaluering og eksamen.

– Nettstudier er likeverdig med andre studier, og har stort sett det samme innholdet som du får ved de fleste andre studiestedene i landet. Forskjellen er at du kan gjøre arbeidet hjemmefra – eller hvor som helst i verden – uten å måtte tenke på å fysisk møte opp, poengterer Ørjasæter.