Strikkejakke, rosa skjorte og silkeskjerf til bunaden – er det innafor?  

Brystpartiet av kvinnebunad inkludert skjorte og søljer
Hvert år raser diskusjonen - hva er lov og hva er ikke lov av tilpasninger på bunaden? Professor Synne Skjulstad forsker på norsk motehistorie og gir oss et innblikk i bunadens utvikling.Foto: istock / Susan_Jackman

KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Norsk mote og design

Kort oppsummert:

  • Å gjøre individuelle tilpasninger til bunaden er mer i tråd med gamle tradisjoner enn man kanskje tror. 
  • Dagens bunader er i større eller mindre grad basert på de gamle folkedraktene. 
  • Professor Synne Skjulstad forsker på norsk motehistorie i samarbeid med Nasjonalmuseet i prosjektet Norwegian Fashion Histories.

(Sammendraget er laget av KI og kvalitetssikret av redaksjonen).

Selv om rosa skjorte ikke er del av de godkjente bunadsvariantene vi har i dag, er ikke det å legge til egne elementer så fjernt fra den historiske virkeligheten som mange tror.

Tvert imot – de gamle folkedraktene som mange av bunadene sprang ut fra, ble gjerne endret og tilpasset.

Silkeskjerf, fløyelsbånd, fargerike stoffer og påkostet brokade – alt dette kunne finne veien inn i folkedraktene, selv om det ikke var typisk norsk.  

Bunad slik vi kjenner den i dag var opprinnelig et nasjonsbyggingsprosjekt, ikke et forsøk på å fryse fast tradisjonen  

Folk brukte det de fikk tak i, så lenge det var staselig 

På 1800-tallet var klær i norske distrikter preget av hva folk fikk tak i. Dette varierte fra sted til sted i landet. Penklær ble satt sammen av stoffer de hadde laget selv eller kjøpt lokalt, og kunne ha innslag av eksklusive varer som silke fra handelsfolk eller bånd fra utlandet – alt etter hva folk hadde råd og tilgang til.  

Ansattbilde av Synne Skjulstad.
Synne Skjulstad er professor i kommunikasjon og design ved Westerdals, Kristiania. Her underviser hun i designkommunikasjon med vekt på mote som kunst- og kulturuttrykk. Hennes forskning omfatter visuell kommunikasjon, forholdet mellom kommunikasjon og design i kunst- og kulturfeltet, og de siste årene med vekt på mote og norsk motehistorie og det norske frie samtidsmotefeltet.Foto: Kristiania.

Det var ikke én fastlagt «riktig» måte å kle seg på innen samme dal eller bygd, selv om ulike steder hadde tydelige, lokale draktskikker. 

– Folk brukte det de hadde, og det de syntes var staselig, sier professor Synne Skjulstad ved Kristiania. Hun forsker på mote og kleskultur i et prosjekt om norsk motehistorie, i samarbeid med Nasjonalmuseet 

Det kan nesten virke som om draktskikkene som enkelte av bunadene har sprunget ut av var mer fleksible før, sier hun.  

Derfor er det et paradoks at vi i dag er så opptatt av hva som er "riktig" bunadbruk. Skjulstad mener at dagens strenge holdning til hva som er lov, ikke alltid harmonerer med tradisjonen: 

– I dag er det ofte mindre slingringsmonn, spesielt i nyere bunader som er skapt etter en bestemt mal. Mange bunader er nykomponerte og har ikke direkte tilknytning til eldre folkedraktbruk. 

Dette kommer vi tilbake til.  

Da bunaden ble skapt 

begynnelsen av 1900-tallet ga Hulda Garborg ut boka "Norsk klædebunad". Garborg var en pionér i nasjonsbyggingens tid hun reiste rundt og samlet inn draktmateriale for å løfte fram norske klestradisjoner og knytte dem til bestemte områder i landet. Garborg kan regnes som en moteskaper i nasjonalromantisk ånd, og det var hun som lanserte «bunad» som begrep.  

For at folk lettere skulle kunne ta i bruk den norske draktkulturarven, forenklet og moderniserte hun flere av elementene fra folkedraktene. 

Mange av de gamle hodeplaggene, for eksempel fra Hallingdal, var fryktelig kompliserte, forklarer Skjulstad 

Garborg foreslo å lage en enklere lue i stedet for et hodeplagg med mange deler, for å gjøre det mer praktisk og tilgjengelig for folk, forklarer Skjulstad. 

Klara Semb fulgte opp Garborgs arbeid med enda mer kildearbeid og historisk nøyaktighet. Mens Garborgs prosjekt var knyttet til nasjonsbygging og nasjonal estetikk og kultur, var Semb opptatt av bunaden som historiske plagg. Hun så nærmere kulturarv og draktenes lokale tilhørighet. Folkedraktene ble satt sammen av tilgjengelige tekstiler og plagg, og det fantes sjelden bare én måte å kle seg innenfor en region. Snarere så vi et bredt spekter av lokale og individuelle variasjoner.

Semb og Garborg ønsket å samle, bevare og forenkle klesarven fra ulike deler av landet. Bunad slik vi kjenner den i dag var opprinnelig et nasjonsbyggingsprosjekt, ikke et forsøk på å fryse fast tradisjonen.  

Bunadbruk på UNESCOs liste 

I fjor ble bunadbruk skrevet inn på UNESCOs liste over verdens immaterielle kulturarv. 

– Den norske bunadtradisjonen og -bruken er unik. Bunaden er et statusplagg som er kostbart, som krever tid og kunnskap å ta på seg og som er knyttet til høytidelige anledninger og kan brukes som et formelt antrekk. Samtidig brukes den for å uttrykke tilhørighet – både til et sted og til en kultur, sier Skjulstad 

Bunaden er et av få plagg som går i arv gjennom generasjoner. Den er et eksempel på det stikk motsatte av dagens fast fashion. 

Den har altså en politisk, sosial og kulturell side. Nettopp denne kombinasjonen av lokal forankring, historisk dybde, personlig stolthet og at bunaden er en levende og aktiv del av kulturarven, er det som gjør at den anerkjennes av det internasjonale samfunnet 

Hva med «bunadpolitiet»? 

Vi skal kanskje vokte oss for å moralisere for mye, sier Skjulstad  

Det at folk tilpasser, justerer og bruker bunaden sin aktivt, er kanskje det som gjør at denne kleskulturen fortsatt lever. Men om vi endrer den for mye, risikerer vi å viske ut nettopp det som gjør en bunad til en bunad.   

Mange bunader har ingen direkte forankring i eldre folkedraktbruk. Nordlandsbunaden – en av de mest brukte i dag – ble konstruert på 1920-tallet og bygger på få bevarte plagg fra eldre tider. Likevel regnes den i dag som et symbol på regional identitet og har stor verdi for mange. Men vi kan ikke hevde at visse moderne tilpasninger – som å bytte ut den hvite linskjorta med ei lyseblå silkeskjorte – bryter med en gammel lokal folkedrakttradisjon.  

Forskning og historiske kilder viser tvert imot at det ikke er slik at hvert sting, hvert bånd og hver sølvknapp være korrekt. Virkeligheten har alltid vært mer fleksibel. 

Slik sett er kanskje ikke en pastellfarget skjorte en trussel mot tradisjonen, men snarere et tegn på at den lever videre. 

Hvor tradisjonstro er bunaden din på en skala fra 1 til 5?

Vi kan ikke påstå at noen bunader er «mindre verdt» enn andre. Alle bunader er like autentiske som bunad.  

Men det finnes et klassifiseringssystem: bunader plasseres i kategori 1-5 basert på graden av kontinuitet fra folkedrakttradisjonen og hvor sterk den historiske forankringen er. Inndelingen er utviklet av Norsk institutt for bunad og folkedrakt, og gir innsikt i bunadenes opprinnelse og utvikling.   

Kategori 1: Bunader som viderefører levende folkedrakttradisjon 

  • Bunaden stammer direkte fra en folkedrakt som aldri helt gikk ut av bruk. 
  • Den ble videreført i bruk, særlig til høytid og fest, og har fått betegnelsen “bunad” uten store endringer. 
  • Eksempler: Setesdalsbunaden, Hardangerbunaden, enkelte varianter av Valdresbunaden.  

Kategori 2: Bunader basert på nylig utdødd, men kjent drakttradisjon 

  • Folkedrakta hadde gått ut av daglig bruk, men kunnskapen om den var fortsatt levende i lokalsamfunnet. Eldre kvinner kunne fremdeles beskrive og vise hvordan draktene skulle være. 
  • Nye bunader ble laget basert på minnet om gamle plagg, eller bevarte plagg ble brukt. 
  • Eksempler: Beltestakk fra Midt-Telemark, manns- og kvinnebunadene fra Røros, kvinnebunad fra Kvinnherad 

Kategori 3: Systematisk rekonstruerte bunader 

  • Disse er basert på grundig forskning på bevarte draktplagg fra ett område og én tidsperiode. 
  • Supplert med kilder som bilder, tekster og muntlig tradisjon. 
  • Har høy grad av historisk nøyaktighet. 
  • Bunader som gjerne er laget av forskere ved Norsk Folkemuseum eller tilknyttet Noregs Ungdomslag. 
  • Eksempler: Gudbrandsdalsbunaden for kvinner, Lofotbunaden, Sunnmørsbunaden  

Kategori 4: Bunader laget av delvis og tilfeldig bevarte kilder 

  • Til bunader i denne kategorien fantes det fantes noe gammelt draktmateriale, men ikke nok til full rekonstruksjon. 
  • Manglende deler ble utformet i tråd med stilen på de bevarte delene.  
  • Bunadene måtte "fullføres" med designbaserte valg der kildene ikke strakk til. 
  • Eksempler: Østfoldbunaden, kvinnebunad fra Meldal, noen varianter av Rogalandsbunaden  

Kategori 5: Fritt komponerte bunader 

  • Bunadene i denne kategorien er like autentiske som de andre som bunader. Men de er ikke direkte basert på en konkret historisk drakt. 
  • De kan ha elementer inspirert av folkedrakter, men er i stor grad moderne komposisjoner, laget fra 1920-tallet og fremover. 
  • Noen hentet også inspirasjon fra dekor på gamle møbler i lokal kulturhistorie, interiørtekstiler og gamle broderier fra bygda eller andre kulturuttrykk. 
  • I denne kategorien finner vi også festdrakter og nyere bunader uten geografisk eller historisk forankring. 
  • Eksempler: Askerbunaden for kvinner, Bærumsbunaden for kvinner, Nordlandsbunaden 

(Kilde: Norsk institutt for bunad og folkedrakt og Store norske leksikon) 

Om prosjektet

Norwegian Fashion Histories er et samarbeidsprosjekt mellom Nasjonalmuseet og Kristiania. Prosjektet ledes av professor Synne Skjulstad og går i perioden 2023-2028. I prosjektet undersøker forskerne hvordan norsk mote inngår i vår design-og kulturhistorie – fra ferdigsydde klær til bunader og design. De ser på hvordan moten har utviklet seg, og hvordan den henger sammen med identitet, kultur og samfunnsendringer.  

Ved å løfte fram glemte eller oversette deler av norsk motehistorie, søker prosjektet å utvide forståelsen av norsk mote i en historisk sammenheng. Slik kan vi utvide den kunnskapen vi har og dermed legge til rette for videre forskning. En rikt illustrert vitenskapelig antologi med både norske og internasjonale bidragsytere inngår som et av forskningsprosjektets planlagte resultater. 

 

Referanser: 

Klevgaard, T., & Skjulstad, S. (26.-27. oktober 2023). Norwegian fashion design history: Themes, approaches and possibilities [Vitenskapelig foredrag]. Past and Future: Nordic Design History Reassessed, Nasjonalmuseet, Oslo, Norge. Arrangert av The Nordic Forum for Design History. 

Kulturdirektoratet. (5. desember 2024). Bunadbruk på lista over verdas levande kulturarv. (hentet 8. mai 2025) 

Store norske leksikon. (n.d.). Bunad. I Store norske leksikon (hentet 8. mai 2025) 

Norsk institutt for bunad og folkedrakt (hentet 8. mai 2025) 

Tekst: Taran Cecilie Skjerdal, seniorrådgiver, avdeling for forskningskommunikasjon og innovasjon, Kristiania.

Vi vil gjerne høre fra deg!

Send spørsmål og kommentarer til artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no.

Siste nytt fra Kunnskap Kristiania

  • Strikkejakke, rosa skjorte og silkeskjerf til bunaden – er det innafor?    
    Kunnskap Kristiania

    Strikkejakke, rosa skjorte og silkeskjerf til bunaden – er det innafor?    

    Fløyelsbånd, fargerike stoffer og funn fra fjerne steder – alt dette kunne finne veien inn i de tradisjonelle festdraktene.
    Les mer
  • Slik skaper vi trygge, inkluderende og bærekraftige samfunn
    Kunnskap Kristiania

    Slik skaper vi trygge, inkluderende og bærekraftige samfunn

    Hvordan kan forskning hjelpe oss å se fremover i en ustabil tid?
    Les mer
  • Filmer han fjordens siste åndedrag ?  
    Kunnskap Kristiania

    Filmer han fjordens siste åndedrag ?  

    Filmskaper Frode Søbstad tar med kamera under vann for å vise hvordan vi har forvandlet Oslofjorden.
    Les mer
  • Eldre mishandles i sine egne hjem
    Kunnskap Kristiania

    Eldre mishandles i sine egne hjem

    Sårbare eldre blir utsatt for vold og overgrep av de som skal ta vare på dem. Hvordan får vi slutt på det?
    Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Kunnskap Kristiania er Kristianias kunnskapsmagasin. Vi gir deg nytt om forskning, fag, kunstnerisk utviklingsarbeid og aktuell samfunnsdebatt. Nyhetsbrevet sendes ut to ganger i måneden.
Abonnér