Dårlig leder? Her er 4 tips til deg som ansatt

Leder står over misfornøyd ansatt
Det kan være mange grunner til at en leder ikke fungerer. Hvis det tærer på trivselen din, bør du ta grep.Foto: istock / Nattakorn Maneerat

KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Ledelse

Dessverre er det ikke sjelden personer havner i lederposisjoner som de absolutt ikke er egnet for.  

Dette kan handle om at lederen ikke håndterer ansvaret, er inkompetent eller på annen måte bidrar til manglende kommunikasjon eller utrygghet.  

Det er åpenbart at dette bidrar til et lite tilfredsstillende arbeidsmiljø.  

Man skulle tro at dette forekommer unntaksvis, men dessverre er det ikke helt uvanlig. Et utbredt problem er også manglende prosedyrer i å følge opp ledere som ikke fungerer. 

Uforutsigbare ledelsesbeslutninger og en lederstil preget av sinne, forsvar og kritikk vil for de aller fleste av oss kunne bidra til et dårlig arbeidsmiljø. 

Ledelse utøves alltid i en kontekst 

Å kartlegge arbeidsmiljøet på arbeidsplassen er et lovkrav i Arbeidsmiljøloven. Det skal kartlegges systematisk for å sikre at det fysiske og psykiske arbeidsmiljøet er forsvarlig.  

Ledelse vil alltid innebære ulike «ufullkommenheter». Det kan handle om inkompetanse eller manglende selvinnsikt.  

Flere studier har vist at makt kan føre til økt selvopptatthet. Makt kan faktisk også svekke vår evne til å innta andres perspektiv.  

Å søke en lederstilling innebærer at du er villig til å påta deg ansvar. Du er også villig til å bestemme og utøve en viss grad av makt over andre. 

Vi som observerer lederadferden har begrenset innsikt i de perspektiver, individuelle forutsetninger og organisatoriske begrensninger lederen må forholde seg til. Det er viktig at vi er oppmerksomme på dette. 

Ledelse utøves alltid i en kontekst. Organisatoriske forhold som eksempelvis maktstrukturer, organisasjonskulturer, utfordrende ressurssituasjon og et begrenset handlingsrom vil i stor grad kunne påvirke lederens mulighet for å kunne lede. 

Hva kan du som ansatt gjøre? 

1. Be om et møte med lederen. 

En mulig fremgangsmåte vil være å be om et møte med din nærmeste leder hvor du formidler din opplevelse av arbeidshverdagen.  

Men en tilbakemelding fra ansatte vil ikke nødvendigvis være tilstrekkelig for å oppnå adekvat lederadferd. Kanskje lederen mangler noen av de nødvendige forutsetninger for å lede. Da vil nok heller ikke ledertrening eller støtte fra HR kunne bidra til en rask løsning.  

2. Be om et møte med lederens leder 

En annen mulighet er å be om en fortrolig samtale med leders leder. I en slik samtale kan du fortelle kort hvordan du og dine kolleger opplever arbeidshverdagen. Dette kan bidra til at lederen får innsikt i problemet.   

Men det betyr ikke nødvendigvis at arbeidsmiljøet snarlig blir bedre.  

3. Snakk med en kollega og/eller verneombud 

Det kan oppleves ensomt å ha en leder som ikke mestrer rollen sin. Vurder om du har en kollega du kan snakke fortrolig med om jobbhverdagen. Har dere felles opplevelser av lederens adferd? Ditt lokale verneombud eller fagforeningen kan også være aktuelle kontaktpunkter dersom lederstilen forverres.  

4. Bytt jobb

En god løsning kan være å søke jobb i en annen avdeling eller i en ny virksomhet. Flere som bytter jobb, sier de angrer på at de fant seg i å være for lenge i et dårlig arbeidsmiljø. 

Flere opplever at uttrykket «jeg startet i en virksomhet, men forlot en leder» er en god beskrivelse av ansettelsesforholdet. 

 

Denne teksten ble først publisert som svar på leserspørsmål på Aftenpostens karrieresider under tittelen “Lederens oppførsel tærer på trivselen. Bør jeg finne meg en ny jobb?” den 22. februar 2023. 

Vi vil gjerne høre fra deg!    
Send spørsmål og kommentarer til artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no. 

Siste nytt fra Kunnskap Kristiania

  • Fire tips for en mer inkluderende ledelse
    Kunnskap Kristiania

    Fire tips for en mer inkluderende ledelse

    Vi er ikke så inkluderende som vi tror i arbeidslivet. Hva kan vi gjøre for å tette gapet mellom teori og praksis?
    Les mer
  • Derfor blir det kaos i norsk idrett
    Kunnskap Kristiania

    Derfor blir det kaos i norsk idrett

    «Alle» har et eierskap til idretten, og for mange hensyn balanseres på feil måte. Da går det ofte galt, sier professor Hans Erik Næss.
    Les mer
  • Bare retorikk? Vi har analysert helseministerens sykehustale
    Kunnskap Kristiania

    Bare retorikk? Vi har analysert helseministerens sykehustale

    Helseminister Ingvild Kjerkol tok i bruk kjente retoriske grep i sykehustalen 2024. Lot vi oss overbevise?
    Les mer
  • Unngå å brenne broer når du bytter jobb
    Kunnskap Kristiania

    Unngå å brenne broer når du bytter jobb

    Å si opp en stilling kan oppleves som et endepunkt. Men det er en fordel å holde dørene åpne - kanskje skal du en dag tilbake.
    Les mer