Tre julefortellinger om ribbe, interiør og julenissens reise mot hen

Tre bilder: ribbe, juleinteriør og julenissen
Tradisjoner er til for å bli. Men det betyr ikke at nissen for alltid forblir den samme. Foto: Eivind Stuevold / Camilla Brændgaard / Skjermdump fra Postens reklamefilm When Harry Met Santa

KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Julefortellinger om julemat, interiør og julenissen

Runar Døving om norsk julemat: 

Det litt morsomme med ritualer, er jo at det er barna som er de reaksjonære, skriver professor Runar Døving i fortellingen om norsk julemat. Det er barna som får den store skjelven hvis noe nytt kommer inn og bryter med fjorårets skikker. Så hva skjer hvis du foreslår å spise Grandiosa på julaften?

 

Hege Rogstad Vetås om juleinteriør: 

I jula blir det spesielt tydelig hvordan omgivelsene våre forsterker både hukommelsen og følelsen av tilhørighet. Tenk selv på hvordan maten, julepynten, musikken og menneskene som samles vekker minner fra i fjor. Interiør spiller en avgjørende rolle i å ikke bare minne oss på hvem vi er eller hvor vi er fra, de minner oss på selve handlingen med å huske – et minne begynner alltid i et rom, skriver interiørarkitekt høyskolelektor Hege Rogstad Vetås i fortellingen om hvordan interiør former minnene våre.  

 

Karl-Fredrik Tangen om julenissen: 

Myten om julenissen som skjeggete mannemann utfordres fra mange kanter. Er det greit med kvinnelige, homofile og kjønnsnøytrale julenisser? Å akseptere en kvinnelig eller kjønnsnøytral nisse vil neppe vise seg for krevende, om bare gavene fortsetter å dukke opp på julaften, skriver førstelektor Karl-Fredrik Tangen og sosiolog Lisbeth Fullu Skyberg i julefortellingen om julenissens reise mot hen. 

 

Vi ønsker deg en riktig god jul!

    • Avdelingsleder

    Avdeling for forskningskommunikasjon og innovasjon