Erna Solbergs krisekommunikasjon under koronakrisen fungerer

KOMMENTAR: Elin Ørjasæter om krisekommunikasjon

Vennene på Facebook maste lenge om at Erna var svak i møte med korona-krisen. Men så kom torsdag 12. mars 2020 klokka 1400.

Da kom Erna ut av ulltøy-skapet som renskåren general. Talen innledningsvis torsdag var samlende, tydelig og imponerende. Hun stengte rett og slett Norge, slik Danmarks statsminister hadde gjort der dagen før.

Ved kriser under oppseiling er noen folk lure nok til å sitte stille og samle informasjon, før de så «gutser» til i riktig øyeblikk.

På pressekonferansene både torsdag og fredag svarte Erna på journalistenes spørsmål med klokskap og god oversikt over relevante detaljer. Bare en drøy uke etter at hun selv hadde bagatellisert krisen. Her er hun i godt selskap: President Trump startet med å blåse av korona: I går kveld (16.03.20) norsk tid annonserte han skikkelig shut down.

Endret kriseforståelse

Helsemyndighetens vurdering av smitterisikoen viser hvor raskt kriseforståelsen endret seg, skriver min kollega Ketil Raknes i Kunnskapsmagasinet Kristiania. Han er ekspert på krisekommunikasjon og politisk kommunikasjon.

Han fortsetter:

25. februar 2020 antok helsemyndighetene at rundt 100 mennesker ville bli smittet i løpet av de seks første ukene. Drøyt tre uker senere passerte antallet smittede seg 1000 og den oppdaterte prognosen til Folkehelseinstituttet mener Norge bør planlegge for 733.000 syke hvorav 5500 vil trenge intensivbehandling.

På Høyres landsstyremøte 5. mars 2020 advarte Erna Solberg mot hysteri uttalte at «alle som tror vi kan stenge grensene og lukke oss inne, tar grundig feil». En uke senere, den 12. mars 2020 hadde hun en pressekonferanse hvor hun i praksis gikk inn for å stenge ned Norge.

Statsminister med oversikt, handlekraft og klokskap

Krisehåndtering er etterpåklokskapens sanne vitenskap, skriver Ketil Raknes. Han refererer til forskning som undersøker på hvilket tidspunkt en leder bør stå fram og bli krisens fremste talsperson. Erna valgte seg altså torsdag 12. mars 2020 kl 1400.

«Erna er stjerna» var slagordet som avgikk ved døden der og da. For hvem ønsker seg en stjerne som statsminister? Stjerne-fjas bør overlates til skuespillere og influencere.

Det norske folk, i en ny og ukjent situasjon, vil ha en statsminister med oversikt, handlekraft og klokskap. Det er Erna, det.

Vet ikke hva fasiten blir

Fasiten får vi senere. Ironien er at ledere kan få skryt for selve krisehåndteringen for så i etterkant få kritikk for at de ikke gjorde nok for å forhindre at krisen oppsto, skriver Ketil Raknes, og viser til 22. juli og gisseltragedien i In Amenas som aktuelle norske eksempler.

Erna aner ikke, nesten like lite som deg og meg, hva som blir fasiten etter denne epidemien. Helsemyndighetene har valgt å følge strategien til flertallet av landene i Europa, mens Sverige og Storbritannia har valgt andre strategier. Tenk om svenskene har rett?, spør Ivar A. Iversen i Agenda. Nettopp; Det vet ingen før fasiten foreligger, kanskje om et års tid.

Vi vet like lite om de økonomiske konsekvensene av tidenes dyreste norske krisepakke. Den sjøsettes samtidig med at oljeprisen er lav, verdens børser stuper og styringsrentene går mot null. Det er vilt. Det er bare helt vilt. Vi er kanskje i starten av en global økonomisk nedsmelting.

Kapasitet til å lede i krise

I slike tider trenger vi ledere som har kapasitet til å lede i krise. Et godt hode, en sterk helse og 100 kilo sinnsro. En slik leder er Erna. Men så var det denne koronaen da, selve krisens årsak og opphav. Hun kan jo få korona og bli midlertidig satt ut?

Da er det Iselin Nybø som blir statsminister. Det var Erna selv som endret tidligere praksis, som var at utenriksministeren automatisk ble statsministervikar. Nå er det lederen for det nest største partiet i regjering. Det var vel ikke Ernas beste beslutning.

Vi skulle altså hatt erfarne og dyktige Ine Marie Eriksen Søreide som statsministervikar, men har i stedet fått en ung skattejurist fra minipartiet Venstre.

Så her er det bare å legge seg på kne og folde hendene på sengekanten: Kjære Gud, la korona-viruset prelle av på solide Erna som vannet på gåsa. Vi trenger henne nå.

Referanse:

Artikkelen er publisert som kommentarartikkel i Nettavisen 17. mars 2020.

Foto: Erna Solberg varsler tiltak mot Korona-pandemien. Bilde fra pressekonferanse. Foto – Eirin Larsen, Statsministerens kontor.

Tekst: Dosent Elin Ørjasæter, Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen Kristiania.