Oppstart
Her finner du informasjon om introduksjonsprogram for nye ph.d.-kandidater, ph.d.-kurs vi tilbyr, driftsmidler, internasjonalisering og forskningsetikk og reglement.
Oppstart
- Hvis du blir ansatt ved Kristiania i en stipendiatstilling, vil du få generell onboarding av din personalansvarlig ved School/instituttet du er tilknyttet. Uavhengig om du er ansatt som stipendiat ved Kristiania eller av en annen ekstern arbeidsgiver, vil du bli invitert til et oppstartsmøte med School of Doctoral Studies hvor du vil få informasjon om:
- Organisering av ph.d.-programmer
- De forskjellige stadiene i en ph.d.-reise
- d.-kurs, seminarer og workshops
- Søknad om opptak til ph.d.-programmet
- Kandidat- og veilederansvar
- Hvordan finne informasjon og annen relevant informasjon
Hvis du er utenlandsk kandidat og har takket ja en stipendiatstilling ved Kristiania, vil du ha før-oppstartsmøte med din personalansvarlig ved School/institutt og School of Doctoral Studies etter at du har signert kontrakten. Din verts-school (personalansvarlig) vil sørge for at du finner et sted å bo, får ordnet alle praktiske ting og at alt er forberedt til første dag.
- Før din status som ph.d.-kandidat blir formalisert, må du signere ph.d.-avtalen.
Avtalen regulerer dine rettigheter og forpliktelser i ph.d.-programmet innenfor rammene av gjeldende lover og forskrifter. Det er derfor viktig at du fullfører og signerer avtalen så snart opptaket er i orden. Avtaleperioden er lik finansieringsperioden og forlenges automatisk ved godkjent permisjon og sykefravær.
Avtalen består av tre deler:
Del A omhandler opptaket generelt og må signeres av deg og dekanen ved School of Doctoral Studies.
Del B regulerer faglig veiledning, og må signeres av deg, dine veiledere og dekanen ved School of Doctoral Studies.
Del C må fylles ut dersom en ekstern part er involvert i opptaket, for eksempel hvis du jobber for en bedrift eller en institusjon annet enn Høyskolen Kristiania. Hvis aktuelt, må del C signeres av deg, dekanen ved School of Doctoral Studies og den eksterne parten.
Alle deler av avtalen vil bli sendt til de relevante adressatene gjennom Kristiania Scrive for signatur. ph.d.-koordinatoren er ansvarlig for å sende avtalen.
- Alle ansatte ph.d.-stipendiater ved Kristiania får tildelt et driftsbudsjett ved starten av stipendiatperioden. Dette budsjettet er gyldig i løpet av de tre årene som stipendiat ved Kristiania. Per 01.01.2024 er budsjettet på NOK 150 000 for de tre årene.
Ph.d.-stipendiatene kan bruke midlene når som helst i stipendiatperioden, og de er ikke begrenset til å bruke 50 000 per år.
Hovedregelen for bruk av midlene i driftsbudsjettet er at de må brukes til utgifter som er nødvendige for å fullføre doktoravhandlingen.
Dette inkluderer, men er ikke begrenset til:
- Konferansedeltakeravgifter
- Litteratur
- Labutstyr som ikke er tilgjengelig ved Kristiania
- Nødvendige lisenser
- Gebyrer for tjenester som korrekturlesing
- Utstyr som ikke finnes ved Kristiania, som er nødvendig for å fullføre ph.d.-prosjektet
- IT-utstyr og programvare utenom det som normalt gis av Kristiania og som er nødvendig for å fullføre ph.d.-prosjektet
- NB! Maskinvarekjøp må ikke overstige NOK 30 000. Eventuelle maskinvarekjøp som overskrider dette maksimumet, må dekkes av vertsavdelingen.
- Publiseringsavgifter som ikke dekkes av Kristianias Open Access Publication Fund.
Alt utstyr som kjøpes med driftsmidler, er Kristiania sin eiendom og må returneres til Kristiania ved slutten av stipendiatperioden.
Alle kjøp må dokumenteres med faktura eller kvittering fra en etablert virksomhet eller registrert enkeltpersonforetak, og må godkjennes gjennom Kristianias fakturasystem UBW.
NB! Hvis du er i tvil om ditt planlagte kjøp faller innenfor disse retningslinjene og kan belastes ditt driftsbudsjett, vennligst kontakt din ph.d.-koordinator og spør før du foretar kjøpet.
Noen utgifter kan ikke belastes driftsbudsjettet. Dette inkluderer:
- Doktormiddag etter offentlig forsvar. Dette er et privat arrangement og kan ikke dekkes gjennom Kristianias midler.
- Trykking av ekstra kopier av avhandlingen. Kristiania dekker trykking av et visst antall kopier av doktoravhandlingen. Kandidaten mottar fem kopier. Trykking av eventuelle flere kopier må dekkes av kandidaten.
- Omgjøring av driftsmidler til lønnsmidler hvis kandidaten ikke har fullført sin avhandling før slutten av stipendiatperioden.
- Kjøp som hovedsakelig er av privat karakter.
- Visum, depositum, flyttekostnader osv.
Viktig fakturainformasjon
Alle fakturaer og refusjonskrav må inneholde følgende:
Organisasjonsnummer: 954 831 604 (Dette fungerer også som elektronisk fakturanummer)
Enhetsnummer: 65
Avdelingsnummer for SDS: 114
Underavdelingsnummer CL: 191
Underavdelingsnummer AIT: 192
Det spesifikke prosjektnummeret for PhD-prosjektet: Dette kan fås fra vertsavdelingen eller fra SDS.
- Alle ph.d.-kandidater oppfordres til å oppholde seg ved en partnerinstitusjon i utlandet i løpet av stipendiatperioden.
Hvorfor reise til utlandet?
Internasjonal mobilitet kan bidra til kompetanseutvikling, nettverksbygging, utvikling av nye ideer og øke kvaliteten på forskningen din. Å bygge nettverk er nødvendig i moderne akademia. Gjennom mobilitet kan du finne nye kollegaer å samarbeide og publisere med. Internasjonal erfaring kan gi en fordel i konkurransen om vitenskapelige stillinger og eksternt finansierte prosjekter. Videre vil du gjennom internasjonal erfaring utvikle personlige egenskaper som er fordelaktige både i akademia og næringslivet. Mobilitet kan inkludere:
- Internasjonale konferanser i utlandet
- Seminar/kurs
- Feltarbeid i utlandet
- Kortere eller lengre opphold ved vertsinstitusjon i utlandet
Forskningsopphold i utlandet med varighet på mer enn tre dager:
Hovedformålet med oppholdet er å forbedre forskningen din, oppleve et annet forskningsmiljø og å nettverke innen ditt forskningsfelt.
Forutsetninger for forskningsopphold i utlandet med varighet på mer enn tre dager:
- En anbefaling fra hovedveileder og/eller forskningsgruppen.
- Ta kontakt med det relevante akademiske miljøet og motta en invitasjon fra samarbeidende institusjon hvor innhold og tid er stipulert.
- d.-kandidaten må ha en arbeidsplass i et akademisk miljø ved institusjonen.
- Det må være en skriftlig avtale om internasjonal mobilitet mellom deg og Kristiania hvis du skal ha et omfattende forskningsopphold i utlandet.
- d.-kandidaten må søke om ph.d. mobilitet via et nettskjema.
Du bør også:
- Vurdere ulike finansieringskilder for ditt opphold i utlandet.
- Sjekke om noe er nødvendig med hensyn til NAV/Folketrygden/Skatteetaten. Andre ting å vurdere er arbeidstillatelse/visum, melding om midlertidig adresseendring, helserettigheter og forsikring.
Kontakt ph.d.-koordinatoren for eventuelle henvendelser.
Når forutsetningene er oppfylt, kan Internasjonalt kontor starte prosessen med å inngå en avtale med vertsinstitusjonen, som spesifiserer innhold og varighet på oppholdet.
Hvis oppholdet ditt i utlandet inkluderer ph.d.-kurs ved en utenlandsk utdanningsinstitusjon, må du søke om godkjenning av kursene som en del av din opplæringsdel etter at du har bestått kurset. Du bør også be om godkjenning fra veilederen din før du tar kurset.
Feltarbeid:
Ph.d.-kandidater kan ha feltarbeid i løpet av studieperioden. Når du vet at du skal utføre feltarbeid, må du gjøre følgende:
- Skaff en erklæring fra hovedveilederen din som bekrefter feltarbeidet, inkludert innhold, hvor det skal finne sted og varighet. Dette må sendes til ph.d.-koordinatoren.
- Avklare med veileder om godkjenninger/tillatelser er nødvendige før avreise.
Finansiering av opphold i utlandet:
Det er viktig at ph.d.-kandidatene sammen med veilederen utforsker finansieringsmuligheter for opphold i utlandet.
Reisestipend for ph.d.-kandidater med finansiering fra Norges forskningsråd:
- d.-kandidater som er ansatt på prosjekter finansiert av Norges forskningsråd kan søke om forskningsopphold i utlandet her.
- Støtte gis kun for opphold i utlandet som varer fra tre til 12 måneder.
For kortere reiser i forbindelse med deltakelse på konferanser, etc., kan forskningsstipendiater bruke sitt eget driftsbudsjett.
Ph.d.-kandidater har også rett til å dra på utveksling gjennom Erasmus+
Erasmus+ som ansatt (ph.d.-stipendiat):
Erasmus+ er EUs stipendprogram for mobilitet i utdanning. Ordningen dekker alle EU-land og i tillegg: Island, Nord-Makedonia, Tyrkia og Liechtenstein. Erasmus+-deltakere kan motta et ekstra stipend.
Gjennom Erasmus+ kan ph.d.-kandidater dra på utveksling med et ansattstipend for å motta opplæring (såkalt staff mobility for training). Denne typen utveksling krever ikke en institusjonell avtale mellom Kristiania og partnerinstitusjonen i utlandet.
Opplæringsoppholdet kan være ved en høyere utdanningsinstitusjon eller i en bedrift eller organisasjon i et Erasmus+-programland. Ordningen dekker følgende aktiviteter: job shadowing/observasjon, workshop/kurs/seminar, ansattopplæringsuker.
Oppholdet kan vare fra 2 dager til 2 måneder. I tillegg kan en reisedag legges til før og etter oppholdet, hvis du må reise for å komme til opplæringsstedet, men dette er ikke påkrevd. Deltakelse på konferanser kvalifiserer ikke for ordningen.
Erasmus+ som ph.d.-student:
Som ph.d.-stipendiat kan du dra på et studieopphold ved en Erasmus+-partnerinstitusjon eller en praksisplass i en bedrift eller organisasjon for et kortere eller lengre mobilitetsopphold:
- Langtidsmobilitet: fra 2 til 12 måneder
- Korttidsmobilitet: fra 5 til 30 dager
For et studie- eller praksisopphold gjennom Erasmus+ må det være en institusjonell avtale mellom Kristiania og partnerinstitusjonen i utlandet.
Andre nyttige finansieringskilder:
- EURAXESS - praktisk informasjon til mobile forskere og database med oversikt over ulike stipender
- Private stiftelser
- Fulbrightprogrammet (USA)
- DAAD (Tyskland)
- Aurora (Frankrike)
- Mitacs Acellerate (kanadiske praksisplasser)
- Mange av fondene er koordinert av NFR eller HK-dir
Andre ting å vurdere:
- Begynn å planlegge oppholdet ditt i utlandet tidlig.
- Involver veilederne dine og forskningsgruppen.
- Vurder den akademiske relevansen for prosjektet ditt.
- Vurder varigheten av oppholdet: Planlegger du forskning/arbeidserfaring eller å styrke dine bånd til et akademisk miljø? Kortere og lengre opphold har ulike formål og gevinster.
- Vurder hvilke krav du har med hensyn til økonomisk sikkerhet.
- Vurder faktorer som familie, skole, barnehage, helsevesen, skatt, forsikring, NAV/folketrygden.
- Sjekk visum og arbeidstillatelse.
- Vurder IT-sikkerhet, databeskyttelse og etiske retningslinjer, etc.
Generelt:
Rules, template and courses (Accordion block)
- Kristiania tilbyr enkeltemner på PhD-nivå. For å kvalifisere for disse emnene må du oppfylle ett eller flere av tre krav:
- Du er tatt opp til et PhD-program ved Kristiania eller ved en ekstern institusjon.
- Du er i prosess med å søke om opptak til et PhD-program ved Kristiania.
- Du er ansatt ved Høyskolen Kristiania og har fullført en mastergrad.
For søkere utenfor Kristiania (eksterne søkere er kandidater som verken er ansatt eller tatt opp til et PhD-program ved Kristiania): Du må fylle ut og laste opp skjemaet Søknadsskjema for eksterne kandidater for å delta på PhD-kurs som du finner her.
Du må også laste opp en signert bekreftelse fra ditt PhD-program som bekrefter at du er aktiv PhD-kandidat ved ditt program og institusjon. Søknad for eksterne kandidater: vennligst søk gjennom Søknadsweb.
Du finner en oversikt over kursene på nettsiden til de ulike PhD-programmene under valgfrie kurs i tillegg til det felles PhD-kurset Research, Ethics and Society (RES9100).
Her er PhD-kursene som tilbys ved Kristiania høsten 2024:
RES9100 – Research Ethics and Society
- Oppdaterte undervisningsdatoer: Hver torsdag 3. - 31. oktober og 6., 14., 21. og 27 november 2024
- Søknadsfrist: 3. september 2024
PCL9206 - Practical and Critical Perspectives on Leadership
- Undervisningsdatoer: 7. - 8. oktober og 5. - 6. desember 2024
- Søknadsfrist: 7. september 2024
PIT9209 - Qualitative Research Methods
- Undervisningsdatoer: 7. - 8. og 28. - 29. november 2024
- Søknadsfrist: 7. oktober 2024
PIT9204 - Data Analytics for Business
- Undervisningsdatoer: 16. - 19. desember 2024
- Søknadsfrist: 16. november 2024.
Kurs som skal undervises vårsemesteret 2025:
PIT9202 - Seminar in Software Architecture
- Undervisningsdatoer: 03. - 07. mars 2025
- Søknadsfrist: 03. februar 2025.
PIT9205 - Design Science Research
- Undervisningsdatoer: 17. - 21. mars 2025.
- Søknadsfrist: 17. februar 2025.
PIT9210 - Set-Theoretic Methods
- Undervisningsdatoer: 05. - 07. mai 2025.
- Søknadsfrist: 05. april 2025.
Hvis for få studenter melder seg på et kurs, kan det bli avlyst eller tilbudt som et lesekurs med en oppstartforelesning og veiledning. Hvis du har spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss på phd-studies@kristiania.no.
- Doktorgradsutdanningen ved Høyskolen Kristiania reguleres i lokal forskrift:
- Kristiania University College er underlagt Lov om organisering av forskningsetisk arbeid og tilhørende forskrifter, og følger nasjonale og europeiske retningslinjer for forskningsetikk. Kristiania University College har også utarbeidet egne retningslinjer for forskningsetikk basert på de overordnede reglene, og en forskningsetisk komité er også opprettet.