Internasjonal praksis
Lyst til å ta deler av et semester med praksis i utlandet?
Opplev verden ved å ta internasjonal praksis!
Internasjonal praksis kan du ta som en del av studieprogrammet, og gjennom Erasmus+ programmet kan du til og med få stipend for praksisopphold i Europa.
Spørsmål og svar om internasjonal praksis
FAQ
- Du må selv sjekke at studieprogrammet ditt tillater:
- at du er på praksis i minst 8 uker.
- at du gjennomfører praksisen din i en bedrift eller organisasjon utenfor Norge.
Se også punktet Spesielle regler for korttidsmobilitet.
*NB emnet IIN2100 tilbys kun i Oslo og inngår ikke i valgemneporteføljen for Bergen.
- Hvis studiet ditt har et praksisemne/praksismulighet som er mer enn åtte uker, så kan du nå begynne arbeidet med å skaffe deg en praksismulighet i utlandet.
Karrieresenteret arrangerer hvert år et kurs i august/september spesielt for deg som ønsker å søke et internasjonalt internship. (Link kommer.) Vi anbefaler dette kurset veldig varmt!
Vi rår kun over stipendmidler til Erasmus-programmets 33 programland i EU.
Du er ansvarlig for å finne praksisplass selv, og vi har dessverre ikke stipendmidler til praksisplasser utenfor Europa. Merk at det er svært komplisert - og ikke alltid mulig - å skaffe seg internship-visum på egen hånd i f.eks. USA. Vi har ikke ekspertise eller ressurser til å hjelpe med praksisplasser utenfor Europa.
- Du søker om stipend ved å sende en bekreftelse på at du er blitt tilbudt praksisplass til utveksling@kristiania.no. Legg ved link til emnebeskrivelsen av praksisemnet du skal ta her ved Kristiania, og skriv hvilket studieprogram du går på.
Merk at arbeidsplassen må være i Europa (i ett av Erasmus-programmets 33 programland) og må vare i minimum 8 uker for å kvalifisere for stipend.
Det er ingen søknadsfrist. Søknadene behandles etter først-til-mølla-prinsippet inntil stipendmidlene er brukt opp.
- Praksisstipendet er på 560–610 Euro per måned, avhengig av om praksisstedet ligger i et høykost- eller lavkostland.
Det kan finnes andre stipendmuligheter også - se f.eks. ANSA sin oversikt på stipender for studenter i utlandet.
- Studenter kan også organisere en såkalt "blandet mobilitet". Her vil den fysiske mobiliteten vare i 5–30 dager, men i tillegg må det være en online-komponent før eller etter mobiliteten. Dette vil si at trainee-shipet ditt må være delvis online, og delvis fysisk - altså en "blandet" mobilitet.
Studenter som reiser på slik blandet kortiddsmobilitet mottar € 70 per dag fra dag 1 til 14, og € 50 per dag fra dag 15 til 30. En reisedag før og en reisedag etter aktiviteten kan også dekkes.
- Du må bestille europeisk helsetrygdkort i god tid før avreise. Det dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere.
Det er obligatorisk med en reise- og helseforsikring. Vi pleier å anbefale forsikringen til ANSA for alle opphold som varer lengre enn to måneder. Sjekk gjerne denne opp mot din nåværende reiseforsikring.
I tillegg kreves det for trainee-ships at du har en gyldig ulykkes- og ansvarsforsikring for skade på person og ting.
På Erasmus+ Grant Agreement skriver du under på at du selv er ansvarlig for å ha nødvendige forsikringer. Derfor må du alltid, før du begynner på praksisoppholdet, undersøke om mottagerorganisasjonen har en ulykkes- og ansvarsforsikring som gjelder deg, eller som du må tegne egen ulykkes- og ansvarsforsikring.