Portrettbilde av mann i dressjakke

– Jeg giftet meg da jeg var 21, og fikk barn. Så det å slutte i jobben for å studere på fulltid var ikke aktuelt. Altså måtte jeg finne en utdanning som kunne kombineres med jobb, sier Ramadan Sulejman.

Kampanje på nettstudier

Spar 15 % på utdanning!

Løsningen ble nettstudier ved Kristiania, hvor han slo alle rekorder. Men det betyr ikke at han ikke har møtt motgang.

Utagerte på skolen

Ramadan forteller at han alltid har vært litt annerledes. Som liten utmerket han seg veldig på skolen, men fikk ikke rykke opp en klasse. I stedet måtte han følge det vanlige opplegget.

– Det førte til at jeg begynte å utagere på skolen, men altså ikke fordi jeg slet med å holde følge med de andre. Det var heller tvert imot, jeg måtte sitte og vente. Og det passet meg dårlig.

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

Spør en student her!

Da Ramadan ble eldre, tok han IQ-tester som viste at han var langt over gjennomsnittlig intelligent. Urokråken trengte bare å bli utfordret for å finne roen. Ikke så rart da at​ ​han jobbet ved siden av, helt siden ungdomsskolen.

Først på en restaurant på Oslo City, og fra han var 19 år gammel, på kundesenteret til Plan- og bygningsetaten. Han fortsatte der noen år i forskjellige stillinger, men følte etter hvert at han nådde glasstaket, som han selv sier. Det virket umulig å rykke opp, både når det gjaldt stilling og lønn. Han forsøkte å øke arbeidsinnsatsen, uten at det hjalp.

Portrettbilde av mann i dressjakke med sort bakgrunn
Portrettbilde av mann som lener seg inntil mursteinsvegg

Denne gangen gikk det, jeg oppnådde det beste vitnemålet i Høyskolen Kristiania sin 105 år lange historie.

Fleksibiliteten han trengte

Ramadan følte at han sto fast, og at han måtte gjøre noe for å endre situasjonen. På jobb fikk han beskjed om at han måtte ha høyere utdanning for å ha håp om å avansere. Dermed bestemte Ramadan seg for å studere.

– Etter en måned hadde jeg forberedt meg til eksamen. Det var fortsatt fire måneder igjen av semesteret, så jeg tenkte at jeg like gjerne kunne ta to fag til. Det ballet på seg, og på ett semester tok jeg åtte fag i stedet for fire. Tilbudet fra Kristiania kunne nesten ikke vært mer fleksibelt, noe som passet meg utmerket, sier han.

Ville sette rekord

Det å ta flere fag enn normalt, var ikke nok. Da han leste seg opp på de forskjellige studiestedene og -tilbudene, hadde Ramadan ramlet over en artikkel om tidenes beste vitnemål på Kristiania, som var 21 A-er.

Han bestemte seg for å slå rekorden. Som sagt, så gjort.

– Jeg har egentlig et veldig avslappet forhold til mål, men samtidig jobber jeg veldig for å nå målene jeg setter meg. Da gjør jeg mitt absolutt beste. Går det, så går det.

Og hvis jeg ikke når målet, så har jeg i hvert fall gjort mitt beste. Denne gangen gikk det, jeg oppnådde det beste vitnemålet i Kristianias 105 år lange historie.

Slik kjempet Ramadan seg til toppen

Byttet jobb

Etter at Ramadan var ferdig med bachelorgraden i HR og personalledelse, og med tidenes beste vitnemål som bevis, tenkte at han alt ville gå på skinner. Men forfremmelsen lot vente på seg, og han var blitt 29 år. Han innså at han måtte skifte beite for å få drømmejobben.

Det var 551 søkere på den ene stillingen, men jeg danket ut alle og fikk drømmejobben.

– Jeg søkte på en stilling hos Klimaetaten i Oslo. Det var 551 søkere på den ene stillingen, men jeg danket ut alle og fikk drømmejobben. Her var det mulig å avansere i gradene, noe jeg allerede har gjort flere ganger, og jeg får stadig nye arbeidsoppgaver og -områder.

– Umulig uten nettstudier

I dag har han tittelen Spesialrådgiver for virksomhetsstyring i avdelingen for Økonomi og virksomhetsstyring hos Oslo Origo, etaten som er pådriver i Oslo kommunes digitale transformasjon.

Å kombinere jobb, familieliv og studier er jo ingen spøk, og jeg var helt avhengig av fleksibiliteten Kristiania tilbyr.

Ramadan sier han aldri kunne kommet seg dit han er i dag uten nettstudiene hos Kristiania.

– Jeg hadde ikke kunnet vurdere det engang. Å kombinere jobb, familieliv og studier er jo ingen spøk, og jeg var helt avhengig av fleksibiliteten Kristiania tilbyr. Da jeg først vurderte å studere, la jeg opp en tidsplan for meg selv. Da så jeg at det gikk an både å få lest pensum, hjelpe barna med trening, og tilbringe tid med kona.

Noe må man naturligvis ofre for vitnemålet, men det er det vel verdt når du har det i hånden. Vitnemålet åpner dører for deg du ikke engang visste eksisterte.

Det fine med å studere på nett er at du bestemmer tempoet selv.

Sort bokse og et par mørke skinnsko

Tar fire mastergrader

Men heller ikke bachelorgraden var nok for Ramadan. Han har gått i gang med mastergraden, eller skal vi si mastergraden​e.​

– Jeg studerer en trippel mastergrad, innen økonomi og administrasjon, med spesialisering innen finans, HR og strategi. Det er en fem år lang mastergrad. Samtidig tar jeg en master i ledelse. Det fine med å studere på nett er at du velger tempoet selv.

Vi har for lengst skjønt at Ramadan har for vane å nå sine mål, så mastergradene går nok i boks. Og kanskje blir det flere rekorder i familien Sulejman, forteller Ramadan.

– Kona vurderer å registrere seg som student på Kristiania nå i januar. Og jeg kan jo ikke annet enn å anbefale det, sier han fornøyd.

Nettstudier + Spør en student Content card IMG

 • Bildelenke til side om nettstudier.

  Vil du også studere på nett?

  Kristiania har studier med både fleksibel og fast oppstart – som passer deg og ditt liv.
  Les mer
 • Bildelenke til bookingside for studieveiledning.

  Spørsmål om nettstudier?

  Interessert i våre studier og lyst til å snakke med noen hos oss? Bestill gjerne en veiledningssamtale! Samtalen er helt gratis og uforpliktende.
  Les mer