Foto av fire interiørstudenter ved Fagskolen Kristiania, som ser på materialprøver. Foran dem henger en tavle med mange fargerike post it-lapper.
Som fagskolestudent kan se frem til en spennende og variert studiehverdag, bestående av blant annet gruppearbeid, praksisperioder og større samarbeidsprosjekter på tvers av studiene. Foto: Ingrid Ødegård

Hvis du er på jakt etter et kortere studium som gir deg mulighet til å komme deg raskt ut i arbeidslivet, kan det hende at det nettopp er en fagskoleutdanning som er riktig for deg. Dette er studier som er midt i blinken for deg som lærer best gjennom praktisk arbeid, og som er ivrig etter å komme i gang med karrieren.

En fagskoleutdanning er enkelt forklart en yrkesrettet utdanning, med studier innen mange spennende fagområder.

Foto av en student på et filmsett.
Som fagskolestudent får du jobbe praktisk med faget gjennom hele studietiden. Målet er at du skal bli en dyktig yrkesutøver – og kunne gå rett ut i arbeidslivet etter endt utdanning.Foto: Morgane Fauconnier

Hva vil det si å studere på fagskole?

Fagskoler tilbyr korte studier som har en varighet på seks måneder til to år, og skal svare på arbeidsmarkedets behov for kompetanse. Fagskoleutdanninger legger mer vekt på praktisk jobbing og ferdighetstrening, og mindre vekt på akademisk læring.

På fagskoler er det som regel små klasser, som muliggjør en tett oppfølging fra de faglige. Du vil lære å kombinere teori og praksis gjennom å arbeide med virkelighetsnære utfordringer, som speiler det faktiske arbeidslivet.

Jente og gutt som ser på en mobil

Velg blant 20 fagskolestudier innen kreativitet og teknologi!

Lærerne på fagskoler skal ha solid erfaring fra fagfeltet de underviser i, og et stort nettverk som benyttes aktivt i undervisningen. Dette kommer til syne gjennom blant annet gjestelærere, bedriftsbesøk og prosjektoppgaver. Målet med en fagskoleutdanning er at du skal forberedes til arbeidslivet, og få kompetansen du trenger for å fungere i en jobb fra første arbeidsdag.

Sjekk ut våre kreative fagskolestudier i Oslo og Bergen.

Hva er opptakskravene til fagskole?

De fleste fagskolestudier krever at du enten har fag- eller svennebrev, treårig yrkesfaglig videregående opplæring eller generell studiekompetanse. Du kan også dekke opptakskravet med realkompetanse. Enkelte fagskolestudier kan ha opptaksprøver i tillegg.

Les mer om opptakskrav til fagskole hos Samordna opptak.

Hva betyr høyere yrkesfaglig utdanning?

Fagskoleutdanning betegnes som høyere yrkesfaglig utdanning, og ligger på nivået over videregående opplæring. En ettårig fagskoleutdanning på heltid (60 studiepoeng) fører til en fagskolegrad, mens et toårig fagskolestudium på heltid (120 studiepoeng) gir deg en høyere fagskolegrad.

Dersom du fullfører 120 studiepoeng på fagskole, har du mulighet til å søke deg videre til et universitet eller en høyskole – fordi du har oppnådd generell studiekompetanse, som er det formelle opptakskravet til høyere utdanning.

Jente og gutt som ser på en mobil

Velg blant 20 fagskolestudier innen kreativitet og teknologi!

Kan jeg ta fagskole på nett?

Ja, det kan du! Enten du kommer rett fra videregående skole, eller har mange år bak deg i arbeidslivet allerede, er fagskolestudier på nett et godt alternativ. Nettstudier gir deg fleksibiliteten til å studere når du vil, hvor du vil – og kan enkelt kombineres med jobb, reise og familieliv.

Er nettstudier noe for deg? Se hele vårt tilbud her.

Kan jeg bygge på en fagskoleutdanning til en bachelorgrad?

Flere fagskoler har samarbeid med norske høyskoler og universiteter, eller med skoler i utlandet. Disse samarbeidene gjør det mulig å bygge på fagskoleutdanningen til en bachelorgrad. Merk at det er opp til det enkelte lærested å vurdere hvor mye av fagskoleutdanningen din det eventuelt kan gis fritak for, basert på en sammenligning av studieplanenes innhold.

Foto av tre studenter som sitter ved et bord og prater.

Hva er forskjellen på fagskole og høyskole?

Gir fagskoleutdanning rett til lån og stipend hos Lånekassen?

NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) bidrar til å sikre at ulike institusjoner følger nasjonale krav til kvalitet i utdanning. Alle våre fagskolestudier er akkreditert av NOKUT, og kvalifiserer dermed også for støtte hos Lånekassen. Les mer om hvordan du går frem for å søke lån og stipend her.

Som du kanskje har forstått, er det mange gode grunner til å velge en fagskoleutdanning. Ved Kristiania tilbyr vi en drøss av spennende studier for kreative sjeler og tech-hoder, i både Oslo og Bergen. Ønsker du å studere på nett? Da tilbyr vi en rekke studier på deltid for deg som vil jobbe innen helse, oppvekst, økonomi, administrasjon eller markedsføring.

Content card double – studieveiledning og aktueltsak