Portrett av Justyna.
– Nettstudier har en stor fordel, nemlig at man kan bestemme når og hva man skal gjøre, sier IT-student Justyna Romanek.Foto: Privat

– Flere rapporter viser at Norge har stort underskudd på IT-kompetanse de kommende årene, sier Per Lauvås, førstelektor ved Kristiania.

Kristiania vil nå gjøre sitt for å utdanne flere IT-folk, og fra høsten får du muligheten til å ta årsstudium i IT på nett.

– Et årsstudium er perfekt både for deg som har en utdannelse du gjerne vil bygge på med litt mer IT-kompetanse og for deg som ønsker en grunnleggende innføring i informasjonsteknologi for å se om dette er noe for deg, sier Lauvås.

Han skal undervise i to av de sju emnene i årsstudiet. Studiet gir deg som student en solid grunnmur innen IT-faget, og du vil blant annet lære om datamaskiner, nettverk, databaser, IT-sikkerhet og programmering. 

– Skulle du oppdaget at informasjonsteknologi er det rette for deg, finnes det også gode muligheter for å begynne rett på andre året på flere av våre bachelorstudier. Det kan derfor være en god start hvis man vil smake litt på faget før man flytter hjemmefra for å studere, sier han.

– Viktig kompetanse i jobben min

Årsstudiet i informasjonsteknologi er nytt på Kristiania, men emnene er godt utprøvde og innarbeidet. Justyna Romanek er en av dem som har studert emnet Databaser, som undervises av Per Lauvås. 

– Jeg jobber i Norsk Helsearkiv på Tynset i seksjon for digitalisering. Jeg jobber ikke med databaser til daglig, men det er viktig for meg å ha en god forståelse rundt blant annet relasjonsdatabaser og lagring av data, sier hun.

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

Spør en student her!

Med denne kunnskapen på plass blir hverdagen enklere for Romanek, og hun er godt fornøyd med studiet. 

– Det var et lærerikt og spennende emne og en fin mulighet for å utvikle og heve kompetansen. Etter å ha gjennomført studiet forstår jeg bedre hva databaser er, hvordan de fungerer og hvordan man kan bruke de i relevante teknologier, sier hun.

Portrett av Per Lauvås.
– På Kristiania er vi opptatt av å gi studentene våre de ferdighetene de trenger for å lykkes i arbeidslivet, og derfor har vi alltid et tydelig fokus på praktisk læring, sier førstelektor Per Lauvås.Foto: Kristiania/Jonatan A. Quintero

Fokus på praktisk læring

For å komme inn på årsstudium i informasjonsteknologi trenger du generell studiekompetanse eller realkompetanse. 

– Studiet er litt teknisk, og det er helt klart noen som tar dette lettere enn andre. Det er imidlertid ikke egne mattekrav for dette studiet. Det kan være det på enkelte bachelorstudier videre, men ikke alle, sier Lauvås. 

Han forteller at årsstudiet blir et praktisk studium. Du viser hva du har lært gjennom praktisk utførelse fremfor å fortelle hva du har lært. 

– På Kristiania er vi opptatt av å gi studentene våre de ferdighetene de trenger for å lykkes i arbeidslivet, og derfor har vi alltid et tydelig fokus på praktisk læring, sier han. 

Får tilbakemeldinger underveis

Både Lauvås og Romanek trekker frem fleksibiliteten som den store fordelen med å studere på nett. Du mister det fysiske læringsmiljøet med medstudenter og forelesere rundt deg, men til gjengjeld kan du studere når det passer deg og i det tempoet som passer i ditt liv. 

– Vi ser at mange sliter med å være fulltidsstudenter i dag. De ønsker å jobbe ved siden av studiene, og da gir nettstudiene deg den fleksibiliteten du trenger, sier Lauvås. 

Mange ønsker å jobbe ved siden av studiene, og da gir nettstudiene deg den fleksibiliteten du trenger.

Du har ingen faste oppmøtetider til forelesninger, men har likevel tilgang til dyktige veiledere. De står klare til å komme med tilbakemeldinger på oppgaver og svare på spørsmål, men det vil være opp til deg å passe på tidsfrister og oppmelding til eksamen. 

– Det krever en del selvdisiplin å gjøre oppgaver og gå gjennom modulene på egen hånd, men det er en stor fordel at man kan bestemme når og hva man skal gjøre, avslutter Romanek.

IT + nettstudier Content card img

 • Vil du også studere IT?

  IT-kompetanse blir stadig mer etterspurt. Dette årsstudiet gir deg praktiske ferdigheter som arbeidslivet trenger, kombinert med god teoretisk IT-forståelse.
  Les mer
 • Bildelenke til infoside om nettstudier.

  Studer når det passer deg!

  Å studere på nett gir deg fleksibilitet i hverdagen, samtidig som du starter eller utvikler karrieren din. 
  Les mer