Foto av Ingvild som står på et fortau.
Ingvild Rein fikk jobb som Junior Compositor i anerkjente Storm Studios. – Det er en veldig spennende hverdag, og jeg får alltid være med på å lage ting som interesserer meg, forteller hun.Foto: Kristiania/Michael Reed Werenskjold

Ingvild Rein er i en eksklusiv bransje. Det norske VFX-miljøet er lite, men helt i verdenstoppen. Hvis du har sett de nyeste Star Wars, Marvel- eller Star Trek-filmene og TV-seriene, har du sannsynligvis sett noe av det norske VFX-designere har laget.

Mange av dem er utdannet ved Bachelor i Visual Effects ved Kristiania. Her lærer studentene å gjøre de samme oppgavene som venter dem i arbeidslivet.

– Etter å ha jobbet noen år som produksjons- og regiassistent i filmbransjen, begynte jeg å kjenne på et ønske om å spesialisere meg, forteller Ingvild.

– Siden jeg liker å være kreativ og jobbe digitalt, samt er stor fan av science fiction og fantasy, valgte jeg å søke på Visual Effects. 

Da hun møtte opp til semesterstart, kunne hun absolutt ingenting om VFX, tekniske programmer eller 3D. 

– Jeg lærte enormt mye i løpet av de tre årene på Kristiania. Vi hadde svært gode forelesere, med relevant bransjeerfaring og gode kontakter. I tillegg møtte jeg flere av mine beste venner der, som endte opp med å bli kollegene mine etter studietiden, sier hun.

Tilbudt jobb under studiene 

Med praksis som en del av utdanningen, får studentene rikelig med erfaring før de skal søke på sin første jobb. For noen går det enda fortere: Ingvild fikk jobbtilbud før hun var ferdig med studiene.

– Vi hadde en utrolig engasjert og støttende foreleser, Alvaro Alonso, som satt meg og noen medstudenter i kontakt med Nexus Studios i London. Det endte med at jeg jobbet på Netflix-serien «The House».

– Senere jobbet jeg for Storm Studios på blant annet Marvel-filmen «Black Panther: Wakanda Forever». Å få jobbe mens man studerer er uvurderlig i denne bransjen, siden de fleste studioene ser etter folk med erfaring, sier hun.

Jobbet på «The Last of Us»

Siden den gang har Ingvild blant annet jobbet på serier som «The Last of Us» for HBO og «Paper Girls» for Amazon Prime. 

 – I bunn og grunn er jeg en kunstner og en historieforteller. Jeg elsker å være kreativ, og jeg elsker å samarbeide med andre for å lage noe fint. Begge deler får jeg gjennom VFX, forteller hun.

 Jeg elsker å være kreativ, og jeg elsker å samarbeide med andre for å lage noe fint.

Likevel har hun bestemt seg for å sette karrieren på en kort pause, mens hun tar en Master i Concept Art ved Universal Arts School i Spania.

– Jeg ønsker å spesialisere meg enda mer, og å fokusere mer på den kreative delen av yrket, forklarer hun.

– Målet mitt er å fortsette å jobbe kreativt sammen med andre etter at masteren er fullført. Og når jeg får mer erfaring, kunne jeg tenke meg å prøve få lederansvar. Men akkurat nå er jeg veldig fornøyd med bare å lære så mye som mulig.

Det er en betydelig færre andel kvinner enn menn i VFX-bransjen. Derfor jobber Ingvild aktivt med å bli kjent med flere kvinnelige VFX-arbeidere, slik at de kan dele erfaringer og støtte hverandre.

– Jeg håper vi kan inspirere andre kvinner som er interessert i eller nysgjerrig på visuelle effekter! sier hun.

Har ansatt 13 Kristiania-studenter

Foto av Ingvild foran en murvegg.
Ingvild studerte Bachelor i Visual Effects, som er kåret til en av verdens beste VFX-utdanninger.Foto: Kristiania/Michael Reed Werenskjold

 Storm Studios leverer animasjon og effekter til noen av verdens største filmer og TV-serier. De har jobbet på alt fra «Star Trek: Picard» og Netflix-serien «Shadow and Bone» til «Spider Man: No Way Home» og katastrofefilmen «Nordsjøen».

Morten Jacobsen er VFX Supervisor ved Storm Studios. Han forteller at de er svært fornøyde med hva studentene lærer på Bachelor i Visual Effects.

– Utdanningen har vært en knallsuksess.

– Da utdanningen ble opprettet, fikk fagfolk fra både den norske og den internasjonale VFX-bransjen komme med innspill på hva studentene skulle lære. Det har gjort at studentene lærer det som er relevant, slik at vi kan ansette dem, forklarer han.

– Det har vært en knallsuksess. Bare vi i Storm Studios har ansatt 13 tidligere studenter fra Kristiania i løpet av de siste fem årene. Det sier litt om kvaliteten på utdanningen, mener jeg.

– Veldig spennende arbeidshverdag

Morten Jacobsen forteller at dette er en bransje i vekst, og at det vil være mange jobbmuligheter for dem med VFX-utdanning. 

– Det skjer mye spennende i bransjen for tiden. Amazon Prime, Apple TV+, HB, Netflix – alle de store strømmetjenestene trenger godt innhold i kampen om seerne. Da trenger man innhold av høy kvalitet, noe som også betyr at man trenger høy kvalitet på VFX. Den trenden vil bare fortsette, sier han.

Han mener utdanningen kan passe for alle dem med en brennende interesse for effekter, foto og film.

– Dessuten er det viktig å ikke være redd for å gjøre feil. Det er det man blir flinkere av, og alle som har lyktes i bransjen har vært gjennom den prosessen mange ganger selv, sier han og ler.

BA VFX + Spør oss Double content block

 • Skjermgrabb av roboter som slåss.

  Nysgjerrig på Bachelor i Visual Effects?

  Vil du skape visuelle effekter folk husker? Denne bacheloren er rangert som en av verdens beste utdanninger innen VFX, og åpner dører i en spennende bransje med mange muligheter.
  Les mer om studiet her!
 • Bildelenke til kontaktside.

  Lurer du på noe?

  Våre studentambassadører er selv studenter, og kan hjelpe deg med det du måtte lure på om søknadsprosess, Lånekassen og mer.
  Ta kontakt her!