Peder Elias står foran en fotovegg på Spellemannsprisutdelingen. Han holder Spellemannstroféet og smiler bredt. Han har på seg lyseblå dress, hvit t-skjorte og fargerike halssmykker av krystaller og andre mineraler..
27-åringen Peder Elias vant Spellemannsprisen i 2022. Nå har han over en halv milliard strømminger og et stort internasjonalt publikum. Foto: Henning Lefsaker.

27-åringen fra Trondheim ble kjent her til lands da han ble tildelt Spellemannprisen 2022 i klassen Årets internasjonale suksess, men det er i utlandet at han virkelig har markert seg. Peder Elias har både blitt kåret til årets popartist i Sør-Korea og Taiwan, og kan se tilbake på en halv milliard strømminger, hundretusener av følgere, priser, utsolgte konserter, gull-, platina- og dobbelt platina-troféer og topplassering på hitlister i Sør-Korea og Kina.

Ung kvinne med hendene i siden smiler selvsikkert til kamera

Hva lurer du på?

Bestill veiledning

 Da han nylig holdt konsert på Parkteateret i Oslo etter utgivelsen av ut sitt andre album, “Youth & Family”, var mange nasjonaliteter representert blant publikum.

– De første radene var fylt opp med fans fra Korea, Kina, Taiwan, Filippinene, Frankrike, Tyskland og England. Det var kjempegøy! forteller han.

Peder Elias sitter i førersetet i en parkert bil og ser mot venstre ut av bilvinduet. Han har på seg en blekrosa collegegenser og lysegul ribbestrikket vest. Han har gullringer på fingrene.
Ambisiøs og målbevisst artist: – Jeg tror det er en styrke at jeg setter meg hårete mål, sier Peder Elias.

Hektisk år

Fremover gleder Peder Elias seg til å holde flere konsert, men først skal han gjøre det han kaller for “noen småjobber”.

– Spille på den norske ambassaden i Shanghai, ha møte med Kinas største strømmetjeneste, og gjøre ulike promo-oppdrag, ramser han opp. – Så reiser vi videre til Korea, for en større lansering med en samarbeidspartner, og mer promo.

Peder Elias har på ingen måte planer om et rolig år. Kort tid etter Asia-reisen, går ferden videre til London, Nashville og L.A., hvor han skal jobbe i studio med ulike produsenter og låtskrivere.

To studenter på en scene under en konsert. I forgrunnen en kvinnelig student med solbriller og mikrofonstativ. I bakgrunnen en mannlig student med solbriller og elgitar.

Vil du også studere musikk?

Les mer om Bachelor i populærmusikk her!

– Det gleder jeg meg til. Å samarbeide med nye mennesker i nye omgivelser er veldig inspirerende. Målet mitt er å skrive flest og best mulig låter, både til singler og mitt neste album, forteller han.

Men selv om han i utgangspunktet skaper låter for sitt eget artistprosjekt, er han også åpen for at noen av dem til slutt vil havne hos andre artister. Det er nemlig stor etterspørsel etter låter han har bidratt på.

– Det har skjedd flere ganger, bekrefter han. – I år skal blant annet en stor koreansk artist gi ut en låt  som jeg skrev for to år siden.

Fra Kristiania til platekontrakt

Peder Elias ser tilbake på bacheloren i popmusikk fra Kristiania som hans inngangsbillett til bransjen.

– Det var fint å få lov til å tenke musikk hele tiden, husker han. – Harmonilære kan gjerne oppleves som tørr teori, men for meg var det noe av det mest interessante. Kanskje fordi jeg aldri har hatt spesielt bra gehør … Jeg har trent meg opp ved være bevisst og analyserende når jeg hører på musikk!

Bildet er tatt nedenfra og opp. Peder Elias er kledd i hvitt og står foran et tre med bugnende grønt løvverk.
Peder Elias ser tilbake på bacheloren i popmusikk fra Kristiania som hans inngangsbillett til bransjen.Foto: Paulina Kolataj

Det var mens Peder Elias studerte ved Kristiania, at klassekameratene han spilte med ba ham laste opp demoene sine på nettet, slik at de kunne søke om å spille på Urørt-scenen på Slottsfjell-festivalen. Peder Elias nølte, men lot seg til slutt overtale. Kort tid etter ble han kontaktet av Sony og Universal.

– Det ble ikke Slottsfjell det året, men platekontrakt med Sony, smiler han. – Og to av de gamle klassekameratene mine er fortsatt med når jeg reiser på turneer i Asia!

– Musikk er magisk

Hvis Peder Elias ikke hadde kunnet leve av karrieren sin, ville han uansett ha brukt så mange timer i døgnet som mulig på musikk.

– Jeg elsker musikk og låtskriving. Det er en utrolig stor del av meg, forklarer han.

– Jeg elsker musikk og låtskriving. Det er en utrolig stor del av meg.

Men også fansen er en stor motivasjonsfaktor når han nå skal jobbe videre med nye låter.

– Jeg føler meg veldig heldig som får skape forandring i folks liv med musikk. Det er givende å vite at det jeg lager betyr noe for mange, og at låtene mine kan gjøre noen sine dager litt lettere, sier han.

Peder Elias har blant annet fått tilbakemeldinger fra fans som forteller at musikken har hjulpet dem gjennom alvorlig sykdom, ensomhet, sorgen etter å ha mistet en forelder, og kjærlighetssorg.

– Det som er så nydelig med musikk, er at den vekker følelser i deg. Folk som har det vanskelig, kan gå på konsert og føle tilhørighet med de andre i rommet, forklarer han. – Eller du kan ta på deg hodetelefoner og la deg føres inn i en verden der du får styrke. Musikk er rett og slett magisk!

I forgrunnen er det rosa blomster, og gjennom dem ser vi Peder Elias, som sitter foran en hvit vegg.  Han har turkis genser og halssmykke i sølv.
Svarte på alle meldinger: Peder Elias er full av lovord om fansen sin, og gir veldig gjerne noe tilbake. Lenge svarte han personlig på hver eneste DM, men etter som fanbasen har vokst, har han ikke lenger kapasitet til å følge opp like tett. Foto: Paulina Kolataj.

Suksess er ikke tilfeldig 

Peder Elias snakker mye om takknemlighet. Om kjærligheten til fansen. 

– Jeg føler meg utrolig privilegert, men også at det er fortjent. Suksessen min er ikke tilfeldig. Å leve som musiker er krevende, og mye i bransjen handler om andre ting enn å spille inn låter i studio. Jeg har en bred forståelse og interesse for alle leddene, forklarer han. 

– Samtidig er det krevende på måter jeg tidligere ikke kunne se for meg. For en stund siden våknet jeg eksempelvis opp i Orlando og ante ikke hva som ventet samme dag. Mye skjer i siste sekund, ingenting er stabilt. Jo større prosjektet blir, desto mer må jeg øve på å sette meg i baksetet og overlate kontrollen til andre. Det er ikke alltid så enkelt! 

Double Content: BA POP + Hva lurer du på?

  • Mannlig student i forgrunnen spiller bassgitar på en konsert.

    Vil du studere populærmusikk?

    Vil du satse på en karriere som musiker, artist, låtskriver eller produsent? Hos oss får du verktøyene du trenger for å utvikle ditt talent, skaffe deg nettverk og forstå bransjen.
    Les mer
  • Ung kvinne med hendene i siden smiler selvsikkert til kamera.

    Hva lurer du på?

    Interessert i våre studier og lyst til å snakke med noen hos oss? Bestill gjerne en veiledningssamtale! Samtalen er helt gratis og uforpliktende.
    Les mer