Peder Elias står foran en fotovegg på Spellemannsprisutdelingen. Han holder Spellemannstroféet og smiler bredt. Han har på seg lyseblå dress, hvit t-skjorte og fargerike halssmykker av krystaller og andre mineraler..
Årets internasjonale suksess 2022: 26-åringen Peder Elias vant Spellemannsprisen i fjor. Foto: Henning Lefsaker.

Det var tidlig på våren 2020, og koronapandemien hadde nettopp stengt verden ned. Men for musiker Peder Elias var den likevel i ferd med å bli mindre. Den da 23-åring popartisten hadde mottatt en invitasjon fra en Sør-Koreansk onlinefestival, som ønsket ham på line-up’en. 

– Det var surrealistisk. For første gang stoppet jeg opp og tenkte «Shit, dette er stort!» forteller han i dag.

Ung kvinne med hendene i siden smiler selvsikkert til kamera

Hva lurer du på?

Bestill veiledning

– Jeg visste at karrieren min var i gang i Sør-Korea, men først da jeg skulle spille på festival med artister som John Legend og Lukas Graham, skjønte jeg at ting for alvor hadde løsnet. 

Peder Elias sitter i førersetet i en parkert bil og ser mot venstre ut av bilvinduet. Han har på seg en blekrosa collegegenser og lysegul ribbestrikket vest. Han har gullringer på fingrene.
Ambisiøs og målbevisst artist: – Jeg tror det er en styrke at jeg setter meg hårete mål, sier Peder Elias.

Bygde relasjoner med fansen 

Snart fire år senere kan Peder Elias se tilbake på en halv milliard strømminger, hundretusener av følgere, priser, utsolgte konserter, gull-, platina- og dobbelt platina-troféer og topplassering på hitlister i blant annet Sør-Korea og Kina. 

– Mange vil nok si at jeg setter meg litt vel hårete mål, innrømmer han. 

– Men jeg tror det er en styrke. Uansett hva som skjer, vil jeg alltid ha mer. Går noe bra, tenker jeg umiddelbart på neste mål. 

Kort oppsummert startet popartistens karriere med Nidarosdomens guttekor. Derfra gikk den videre via jobb i barnehage og en bachelor i populærmusikk ved Kristiania, til braksuksess i Asia. 

To studenter på en scene under en konsert. I forgrunnen en kvinnelig student med solbriller og mikrofonstativ. I bakgrunnen en mannlig student med solbriller og elgitar.

Vil du også studere musikk?

Les mer om Bachelor i populærmusikk her!
Bildet er tatt nedenfra og opp. Peder Elias er kledd i hvitt og står foran et tre med bugnende grønt løvverk.
Foto: Paulina Kolataj.

Flere komiske situasjoner 

– Det ligger hardt arbeid og full dedikasjon bak, understreker han. 

– Jeg har brukt mye tid på å tilegne meg kunnskap fra det asiatiske markedet og å lære kulturen og folket å kjenne. 

Det har ført til flere komiske situasjoner. Blant annet filmet han seg selv mens han spiste taiwansk snack, tilsendt fra en fan, som han innrømmer at smakte «ikke særlig godt». Han har også publisert videoer der han synger på kinesisk ikledd kinesisk skoleuniform, og på koreansk ikledd Sør-Koreas nasjonaldrakt. 

– Jeg var tidlig på ballen med å bygge relasjon til fansen. Før svarte jeg på alle meldinger, og hvis en sørkoreansk gruppe covret låten min la jeg alltid igjen kjærlighet og takknemlighet i kommentarfeltet. Det er nok med på å forklare hvorfor jeg har lykkes, sier han. 

Stort å vinne priser 

Et av de største øyeblikkene i Peder Elias’ liv, er da han vant Spellemannprisen 2022 i klassen årets internasjonale suksess. Han ble også årets popartist i Sør-Korea samme år, og årets artist i Taiwan året etter. 

– Men mitt beste minne er nok da jeg holdt en gatekonsert i Sør-Korea. Det er ganske vanlig der, forteller han. 

Dagny gjør peacetegn i forgrunnen, musikkstudentene flokker seg rundt henne i auditoriet

Les også: Dagny delte bransjeråd med musikkstudentene

Master Class med Dagny på Høyskolen Kristiania

– To timer i forveien delte jeg gatenavnet og tidspunktet på Instagram. Da jeg kom ut av bilen, var mellom åtte hundre og tusen fans møtt opp. Jeg koblet meg opp på en slitt monitor, og spurte folk hva jeg skulle spille. Det var så vakkert og fint! Dagen før hadde jeg spilt foran ti tusen publikummere på en festival, men dette var mye mer intimt. 

Suksess er ikke tilfeldig 

Peder Elias snakker mye om takknemlighet. Om kjærligheten til fansen. 

– Jeg føler meg utrolig privilegert, men også at det er fortjent. Suksessen min er ikke tilfeldig. Å leve som musiker er krevende, og mye i bransjen handler om andre ting enn å spille inn låter i studio. Jeg har en bred forståelse og interesse for alle leddene, forklarer han. 

– Samtidig er det krevende på måter jeg tidligere ikke kunne se for meg. For noen helger siden våknet jeg eksempelvis opp i Orlando og ante ikke hva som ventet samme dag. Mye skjer i siste sekund, ingenting er stabilt. Jo større prosjektet blir, desto mer må jeg øve på å sette meg i baksetet og overlate kontrollen til andre. Det er ikke alltid så enkelt! 

I forgrunnen er det rosa blomster, og gjennom dem ser vi Peder Elias, som sitter foran en hvit vegg. Han har turkis genser og halssmykke i sølv.
Svarte på alle meldinger: Peder Elias er full av lovord om fansen sin, og gir veldig gjerne noe tilbake. Lenge svarte han personlig på hver eneste DM, men etter som fanbasen har vokst, har han ikke lenger kapasitet til å følge opp like tett. Foto: Paulina Kolataj.

Med klassekamerater på Asia-turné

Mens Peder Elias studerte musikk i Oslo øvde han og noen klassekamerater på å spille live. De andre ba ham laste opp demoene sine på nettet, slik at de kunne søke om å spille på Urørt-scenen på Slottsfjell-festivalen. Peder Elias nølte, men lot seg til slutt overtale. Rett etter ble han kontaktet av både Sony og Universal.

– Det ble ikke Slottsfjell, men platekontrakt med Sony, smiler han. 

– Og når jeg nå reiser på turneer til Asia, er to av de gamle klassekameratene mine med som musikere.

Double Content: BA POP + Hva lurer du på?

 • Mannlig student i forgrunnen spiller bassgitar på en konsert.

  Vil du studere populærmusikk?

  Vil du satse på en karriere som musiker, artist, låtskriver eller produsent? Hos oss får du verktøyene du trenger for å utvikle ditt talent, skaffe deg nettverk og forstå bransjen.
  Les mer
 • Ung kvinne med hendene i siden smiler selvsikkert til kamera.

  Hva lurer du på?

  Interessert i våre studier og lyst til å snakke med noen hos oss? Bestill gjerne en veiledningssamtale! Samtalen er helt gratis og uforpliktende.
  Les mer