Skjermbilde fra TV-serien med Eili Harboe.
Både kritikerne og seerne elsker Arkitekten, den nye TV-serien fra de to tidligere Kristiania-studentene Nora Landsrød og Kristian Kilde.Foto: Viaplay

Nora landsrød og Kristian Kilde hadde akkurat blitt ferdig med Bachelor i Manus fra Kristiania da de bestemte seg for å sende inn et bidrag til Viaplay Talent Awards.

– Jeg så etter en ny bolig i Oslo og fant ut at det eneste jeg hadde råd til var å kjøpe en parkeringsplass. Det var frøet som skapte ideen til «Arkitekten». Jeg tror vi traff en nerve med et tema rundt boligkrisen, og at temaet er noe unge mennesker er opptatt av, sier Nora.

Viapplay tente på idéen, og serien ble satt i produksjon. Den ble så valgt ut til selveste Berlinalen, den anerkjente, internasjonale filmfestivalen i Berlin.

– Det er utrolig morsomt at den lille serien vår fikk verdenspremiere i Berlin. Vi føler oss nok litt som «underdogs» sammenlignet med de andre seriene, men da er det jo også ekstra stas å bli valgt ut, tilføyer Nora.

Foto av Nora Landsrød, Kerren Lumer-Klabbers og Kristian Kilde i en gate.
Nora Landsrød, regissør Kerren Lumer-Klabbers og Kristian Kilde har jobbet tett sammen for å lage en spennende serie.Foto: Viaplay

 Inspirert av boligmarkedet i Oslo

I «Arkitekten» møter vi 30 år gamle Julie som lever i et bilfritt Oslo i nær fremtid. Boligmarkeder har gått helt av skaftet og Julie får ikke boliglån. Når hennes husleie økes, må hun finne et nytt sted å bo. Løsningen blir et bofelleskap i en parkeringskjeller. Julie drømmer om en arkitektkarriere slik at hun kan kjøpe leilighet. En dag byr en mulighet for suksess seg på jobben. Samtidig spirer et uventet vennskap mellom Julie og den nye naboen, Kaja. Et vennskap som truer både karrieren og Julies overbevevisning om at nære relasjoner teller mindre materliastiske goder.

Det var andre gang i historien at en norskprodusert serie ble plukket ut til offisiell konkurranse på Berlinarle Series. Forrige gang var i 2018 da serien «Heimebane» med Ane Dahl Torp i hovedrollen var med. Og serien fikk altså hederlig omtale av juryen, noe som henger svært høyt i bransjen.

– Vi har hatt veldig flinke og motiverte folk i alle ledd som virkelig har stått på. Da føles det ekstra godt å få anerkjennelse av Berlinale Series, avslutter Nora.

Foto av studenter rundt et bord.

Vil du også studere Bachelor i manus?

Er du glad i å skrive og kan tenke deg å skrive manus for filmer, serier, teater eller kanskje podcast?
Les mer om studiet her!