Foto av Ingvild som står på et fortau.
Ingvild Rein fikk jobb som Junior Compositor i anerkjente Storm Studios. – Det er en veldig spennende hverdag, og jeg får alltid være med på å lage ting som interesserer meg, forteller hun.Foto: Kristiania/Michael Reed Werenskjold

Ingvild Rein jobber i en eksklusiv bransje. Det norske VFX-miljøet er lite, men helt i verdenstoppen. Hvis du har sett de nyeste Star Wars, Marvel- eller Star Trek-filmene og TV-seriene, har du sannsynligvis sett noe av det norske VFX-designere har laget.

Mange av dem er utdannet ved Bachelor i Visual Effects ved Kristiania. Her lærer nemlig studentene å gjøre de samme oppgavene som venter på dem når de skal ut i arbeidslivet.

– Jeg kunne ikke noe om VFX, tekniske programmer, 3D eller noe annet slikt før jeg begynte å studere, men lærte alt jeg kan i dag gjennom utdanningen, sier Ingvild.

Jobbet på «The Last of Us» 

Med praksis som en del av utdanningen, får studentene rikelig med erfaring før de skal søke på sin første jobb. For noen går det enda fortere: Ingvild fikk jobbtilbud før hun var ferdig med studiene.

– Jeg kunne ikke noe om VFX, tekniske programmer, 3D eller noe annet slikt før jeg begynte å studere.

– Jeg hadde praksisplass hos Storm Studios, hvor jeg jobbet på blant annet Netflix-serien «The House» og Marvel-filmen «Black Panther: Wakanda Forever», forteller hun.

– Siden da har jeg jobbet på serier som «The Last of Us» for HBO og «Paper Girls» for Amazon Prime, legger hun til.

Har ansatt 13 Kristiania-studenter

 Storm Studios leverer animasjon og effekter til noen av verdens største filmer og TV-serier. De har jobbet på at fra «Star Trek: Picard» og Netflix-serien «Shadow and Bone» til «Spider Man: No Way Home» og katastrofefilmen «Nordsjøen».

Morten Jacobsen er VFX Supervisor ved Storm Studios. Han forteller at de er svært fornøyde med hva studentene lærer på Bachelor i Visual Effects.

– Utdanningen har vært en knallsuksess.

– Da utdanningen ble opprettet, fikk fagfolk fra både den norske og den internasjonale VFX-bransjen komme med innspill på hva studentene skulle lære. Det har gjort at studentene lærer det som er relevant, slik at vi kan ansette dem, forklarer han.

– Det har vært en knallsuksess. Bare vi i Storm Studios har ansatt 13 tidligere studenter fra Kristiania i løpet av de siste fem årene. Det sier litt om kvaliteten på utdanningen, mener jeg.

– Veldig spennende arbeidshverdag

Foto av Ingvild foran en murvegg.
Ingvild studerte Bachelor i Visual Effects, som er kåret til en av verdens beste VFX-utdanninger.Foto: Kristiania/Michael Reed Werenskjold

Morten Jacobsen forteller at dette er en bransje i vekst, og at det vil være mange jobbmuligheter for dem med VFX-utdanning. 

– Det skjer mye spennende i bransjen for tiden. Amazon Prime, Apple TV+, HB, Netflix – alle de store strømmetjenestene trenger godt innhold i kampen om seerne. Da trenger man innhold av høy kvalitet, noe som også betyr at man trenger høy kvalitet på VFX. Den trenden vil bare fortsette, sier han.

Han mener utdanningen kan passe for alle dem med en brennende interesse for effekter, foto og film.

– Dessuten er det viktig å ikke være redd for å gjøre feil. Det er det man blir flinkere av, og alle som har lyktes i bransjen har vært gjennom den prosessen mange ganger selv, sier han og ler.

Gjennom VFX blir jeg utfordret kreativt og får jobbe med kunst og film.

Ingvild sier hun stortrives i denne jobben.

– Gjennom VFX blir jeg utfordret kreativt og får jobbe med kunst og film, men samtidig er det veldig teknisk. Det er en veldig spennende hverdag, og jeg får alltid være med på å lage ting som interesserer meg, forteller Ingvild.

– Jeg er der jeg er i dag fordi jeg tok denne utdanningen, avslutter hun.

BA VFX + Spør oss Double content block