Rebecca og klassekameratene i fokusert arbeid
– Jeg var egentlig litt redd for å flytte tilbake til Oslo, men jeg har blitt kjent med mange flotte mennesker på studiet, sier Rebecca Bull (i midten).Foto: Kristiania/Victoria Dahlen

Det er deilig å kunne uttrykke meg både muntlig og praktisk slik at folk kan se hva jeg er god til. Da jeg begynte på Bachelor i eksponeringsdesign, så merket jeg at jeg klarer mer enn det jeg trodde, forteller Rebecca Bull.  

Rebecca har bodd mesteparten av livet sitt med familien på Bygdøy. Hun utviklet tidlig en interesse for teater, scenografi og antikviteter. Da hun var ferdig på Blindern videregående, flyttet hun derfor til København for å studere teater og scenekunst. Så begynte hun på kunsthistorie i Trondheim, men det var ikke som hun hadde håpet. 

Jeg ville studere noe som ville gi meg muligheten til å gjøre mye forskjellig innen et område som jeg liker. 

Jeg er halvt britisk så jeg blander mye engelsk og norsk. Å formulere meg skriftlig har ikke vært så lett for meg opp gjennom årene. Jeg er derfor ikke så god på det teoretiske, og på kunsthistorie så var alt ren teori. Vi hadde rundt 15 bøker i pensum.

Rebecca fant ut at hun ønsket å studere noe som er mer praktisk lagt opp. Hun fant ingenting som virket interessant på Samordna opptak og gikk derfor rett til Kristiania for å se hva de hadde innen design. Det var slik Rebecca fant studiet hun går på nå.  

Jeg ville studere noe som ville gi meg muligheten til å gjøre mye forskjellig innen et område som jeg liker. Eksponeringsdesign virket spennende, og så ut som et studium som ville gi meg sjansen til å tenke utenfor boksen.  

 – Utrolig fint å komme hjem 

Da Rebecca kom tilbake til Oslo for å studere, flyttet hun inn igjen med familien for å spare penger. Dette var hun nervøs for i starten siden de fleste av vennene hennes har flyttet hjemmefra.   

Jeg var egentlig litt redd for å flytte tilbake til Oslo, men jeg har blitt kjent med mange flotte mennesker på studiet. Det har vært utrolig fint å komme hjem igjen, forteller 23-åringen. 

Eksponeringsdesign handler for det meste om utstilling og hvordan man setter ting sammen i for eksempel et butikkvindu, men man kan også jobbe i kommunikasjonsbyrå eller produksjonsselskap med PR og eventer.

Studentene lærer om komposisjon, farger, bærekraftig utvikling og vareplassering. De jobber med produkt-utstilling og eksponering av varer for folk.  

Jeg føler at studiet har gitt meg flere muligheter til å se hvor kreativ man kan bli. Foreleserne drar deg veldig inn i alt, og det ser ut som at det bare vil bli mer spennende fremover.

Studiet består mye av gruppearbeid, både i forelesninger og på eksamen. På denne måten får studentene sjansen til å bli godt kjent med hverandre. Det er lagt opp til at studentene skal jobbe praktisk og med prosjektene sine på skolen. På den måten trenger de ikke sitte så mye med studiene hjemme alene.   

Får skape nettverk på studiet 

Rebecca går første året på bachelorstudiet i en klasse med 22 andre studenter. Første året er introduksjonsbasert med mange temaer. De får blant annet en innføring i digitale verktøy som Indesign og Photoshop.  

Jeg føler at studiet har gitt meg flere muligheter til å se hvor kreativ man kan bli. Foreleserne drar deg veldig inn i alt, og det ser ut som at det bare vil bli mer spennende fremover, forteller hun.  

Mange av foreleserne har erfaring fra bransjen. De får også en del gjesteforelesere fra arbeidslivet på besøk. For et par uker siden hadde de NCS (Natural Colour System) innom for å lære dem om hvordan farger har noe å si på en utstilling.  

Det er spennende å lære ting man ellers ikke tenker så mye over. Tidligere så har jeg ikke tenkt over hvorfor noe er utformet som det er.  

Jeg vil anbefale det til alle som vil finne litt mer kreative sider ved seg selv, men som ikke vet hvor eller hvordan.

Mange eksponeringsdesignere jobber som freelance, og da er nettverk spesielt viktig. Rebecca forteller at dette er noe de får sjansen til å gjøre på skolen.  

De setter opp et veldig godt nettverk for oss, vi må bare velge å gripe muligheten. Mange av gjesteforeleserne vi har hatt på besøk jobber som freelance. Dette skremte meg i begynnelsen, men mange av dem sier at det er bedre arbeidstid, mer penger og større nettverk. 

Eksponeringsdesign handler om å få kompliserte prosesser til å virke enkle og innlysende. I store designprosjekter, utstillinger og merkevarearbeid er det mange med ulike roller som skal jobbe sammen. Da er det eksponeringsdesigneren som skal få puslespillbitene til å passe sammen. 

Det er mange som ikke skjønner helt hva vi driver med, og som tror det er veldig enkelt. Det er et veldig spennende studium, men det krever at du gjør en ordentlig innsats, sier Rebecca og utdyper:

– Jeg vil anbefale utdanningen til alle som vil finne litt mer kreative sider ved seg selv, men som ikke vet hvor eller hvordan. Det er en fin måte å se hva man kan være god til, fordi studiet er så bredt og vi driver med så mye forskjellig, avslutter Rebecca.